Μογγολικές κηλίδες: Τι σημαίνει αν το μωρό σας γεννηθεί με αυτές μελανιές

Μογγολικές κηλίδες: Τι σημαίνει αν το μωρό σας γεννηθεί με αυτές μελανιές

Εάν το νεογέννητό σας έρθει στον κόσμο και έχει κάτι σαν μελανιά στο σώμα του, καλό θα ήταν να το τσεκάρετε με τον γιατρό ή τη μαία σας, καθώς μπορεί να πρόκειται για τη λεγόμενη «μογγολική κηλίδα».

Οι μογγολικές κηλίδες – με την επιστημονική ονομασία συγγενής δερματική μελανοκυττάρωση– είναι εκ γενετής σημάδια που μοιάζουν με μώλωπες και εμφανίζονται κυρίως κατά τη γέννηση ή τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά.

Το σχήμα τους είναι κυρίως οβάλ, αλλά έχουν παρατηρηθεί και με ακανόνιστα σχήματα, έχουν χρώμα μπλε ή γκρι-μπλε, που τους δίνει αυτήν την αίσθηση του μώλωπα. Οι μογγολικές κηλίδες είναι επίπεδες -δεν έχουν δηλαδή κάποιο εξόγκωμα-, φωσφορίζουν στο δέρμα και δεν είναι επώδυνες για το μωρό.

Σε ποιο σημείο εμφανίζονται

Μία μογγολική κηλίδα συνηθέστερα εμφανίζεται στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, στον πισινό, την πλάτη ή τους ώμους του μωρού. Οι περισσότερες σβήνουν περίπου μέχρι την ηλικία του 1 -2 ετών, όμως υπάρχουν και κάποιες που μπορεί να μην εξαφανιστούν εντελώς.

Αν μία μογγολική κηλίδα εμφανιστεί σε λιγότερο συνηθισμένα μέρη του σώματος του μωρού, είναι κι αυτές που είναι λιγότερο πιθανό να εξαφανιστούν. Είναι περισσότερο κοινές σε παιδιά από την Ασία, την Πολυνησία, την Ινδία, την Αφρική και γενικά σε παιδιά με πιο σκούρο χρώμα δέρματος.

Εάν ένα μωρό εμφανίσει μία τέτοια κηλίδια και γενικά είναι υγιές, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία, καθώς αυτά τα σημάδια δεν προκαλούν επιπλοκές, άλλες ασθένειες ή πόνο.
Να θυμάστε:

Εάν οι κηλίδες είναι πολύ μεγάλες, διευρύνονται ή βρίσκονται κοντά στο στόμα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο ή έναν δερματολόγο.

Μόνο ένα 3% αυτών των σημαδιών διαρκούν μέχρι την ενηλικίωση.

Δεν είναι μώλωπες, παρά μόνο εκ γενετής σημάδια

Είναι ένα από τα πιο τρελά πράγματα που δεν γνωρίζετε, μέχρι να συμβεί σε εσάς ή σε κάποιον που γνωρίζετε.

Πηγή: tinyheartseducation