Μία καρδιά, για μία ψυχή: 150.000 ζωγραφισμένες καρδιές, για κάθε ζωή που χάθηκε λόγω κορωνοϊού (εικόνες+video)

Ένα μωσαϊκό από ζωγραφισμένες καρδιές έχει αρχίσει να σχηματίζεται σε έναν τοίχο στις όχθες του Τάμεση, στο Λονδίνο.

Η κάθε μία από αυτές τις καρδιές είναι μοναδική, καθώς αντιπροσωπεύει κάποιον άνθρωπο που χάθηκε λόγω κορωνοϊού στη Βρετανία.

Πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία βρίσκεται ένας σύλλογος ανθρώπων που έχασαν κάποιον συγγενή τους λόγω της πανδημίας, ο «Covid-19 Bereaved Families for Justice». Στόχος τους να ζωγραφίσουν σχεδόν 150.000 καρδιές.

Οι καρδιές ζωγραφίζονται σε έναν τοίχο ύψους περίπου 2 μέτρων, στη νότια όχθη του Τάμεση. Αυτό το «έργο μνήμης» αναμένεται ότι θα φτάσει από τη γέφυρα Γουέστμινστερ, απέναντι από το Big Ben και το κοινοβούλιο, έως τη γέφυρα Λάμπεθ, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων.

Ο σύλλογος ελπίζει ότι ο τοίχος θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και εύχεται να μη χρειαστεί να προστεθούν άλλες καρδιές σε αυτόν. Ήδη, το έργο έχει συγκεντρώσει την προσοχή των κατοίκων του Λονδίνου.

Άνθρωποι που κάνουν τζόκινγκ ή περίπατο σταματούν και φωτογραφίζουν τις καρδιές. Οικογένειες με μικρά παιδιά επιβραδύνουν για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών.

Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, την ώρα που κάνουν διάλειμμα, ανταλλάσσουν μερικές κουβέντες με τους εθελοντές που ζωγραφίζουν τις καρδιές.

«Είναι θεραπευτικό», δηλώνει η 20χρονη Κόρτνεϊ Ράμπαλ, που πέρυσι έχασε τη γιαγιά της από κορωνοϊό. «Δεν είχαμε την ευκαιρία να θρηνήσουμε μαζί με άλλους», συμπληρώνει. Σκοπεύει να πηγαίνει εκεί κάθε μέρα, ενώ επικεντρώνει την προσπάθειά της στο να γράφει σε κάποιες καρδιές τα ονόματα ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή.

Επισήμως, οι νεκροί από κορωνοϊό στη Βρετανία ξεπέρασαν τους 127.000, όμως ο σύλλογος λέει πως χρησιμοποιεί μια μέθοδο της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, που περιλαμβάνει περιπτώσεις στις οποίες ο κορωνοϊός αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου.