της Κικής Περικλέους
Η Αγγέλα Πισιάρα Εικαστικός, με συμμετοχή σε πολυάριθμες εκθέσεις σε Κύπρο και εξωτερικό, δηλώνει πως η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης. Μέσα από την τέχνη μου είπε σε συνέντευξη της, «στέλνω μηνύματα ομορφιάς, και αγάπη για την φύση τον άνθρωπο και την ιστορία μας». Στέλνει, επίσης, το μήνυμα ότι τον αρχαίο πολιτισμό που έχουμε κληρονομήσει από την αρχαία Ελλάδα και που όλος ο πλανήτης θαυμάζει θα πρέπει να πάψουμε να τον χρησιμοποιούμε σαν δεδομένο και να αποδείξουμε ότι δεν είναι πολιτισμός μόνο του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Κάλεσε επίσης τους λάτρεις της τέχνης να μην επαναπαύονται.
Η εικαστικός θυμάται τον εαυτό της από παιδί που πάντα ζωγράφιζ,ε ενώ το γονίδιο της εικαστικού το πήρε από τον πατέρα της. Εκτιμά πως η τέχνη μπορεί να φέρει τον κόσμο κοντά γιατί αποτελεί τρόπο έκφρασης και κάθε έκφραση είναι λογικό να δημιουργεί ερωτήματα, συζητήσεις, διαφωνίες προβληματισμούς, και συναισθήματα. Στις μέρες μας είπε, «ο κόσμος είναι διψασμένος για αυτά και τα αναζητά».
Από την Κύπρο στη Ρωσία
Πριν ολοκληρώσει την φοίτηση της στην Μέση Εκπαίδευση πήρε μαθήματα ζωγραφικής από την Γιώτα Ιωάννου, την Σούζαν Βάργκας και το Ρίνο Στεφανή. Μετά έφυγε για την Μόσχα όπου εξασφάλισε πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Μνημειακή ζωγραφική από τη Σχολή Καλών Τεχνών Σούρικοβ που βρίσκεται στην Μόσχα. Επίσης το διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης. Ερεθίσματα στην Μόσχα είπε, «είχα κυρίως από Κύπριους ζωγράφους και κυπριακά τοπία ίσως γιατί ήμουν μακριά από τον τόπο μου. Όμως και τώρα που επέστρεψα πίσω στην Κύπρο η θεματολογία μου δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στην έμπνευση μου ο ήλιος και τα χρώματα τα οποία έχουμε στην Κύπρο».
Όσον αφορά την συμμετοχή της στις εκθέσεις σημείωσε πως «συμμετείχα σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Μόσχα και Κύπρο και το 2013 έκανα μαζί με τον σύζυγο Μάξιμ Ανφέροβ την πρώτη μας προσωπική έκθεση μας στην Πάφο». Ως εικαστικός αποκόμισε πολλές εμπειρίες, δηλώνοντας πως μέσα από τις εκθέσεις σου δίδεται η ευκαιρία να πειραματιστείς να ανοίξεις πρώτα τους ορίζοντες, ενώ συναντάς ανθρώπους που θα σε εμπνεύσουν θα σε κριτικάρουν και θα σε χειροκροτήσουν.
Πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης έχει ανάγκη να συμμετέχει σ’ αυτές τις εκθέσεις για να ολοκληρώσει το κύκλο του δημιουργικού του έργου μέχρι να αρχίσει ο επόμενος κύκλος, είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τον τρόπο έκφρασης της και τι την εμπνέει η κ. Πισιάρα ανέφερε «η διάθεση μου και ο στόχος που έχω μπροστά μου αποτελούν το κίνητρο της δημιουργίας μου .Το κυπριακό τοπίο είναι ένα στοιχείο συνδεδεμένο με την δημιουργία μου αφού και η ζωγραφική βγαίνει μέσα από την εμπειρία μας. Οι πλείστες αυτών των εμπειριών διαδραματίζονται στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια όμως τα έργα μου βγαίνουν μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας» είπε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε πως η τέχνη είναι το τελευταίο επίπεδο αναγκαιότητας του ανθρώπου σημειώνοντας πως αυτό δεν είναι σωστό.
Υπάρχουν συνέχισε πολιτιστικές δράσεις στον τόπο μας όμως οι πλείστες είναι οργανωμένες από φυσικά πρόσωπα χωρίς την υποστήριξη φορέων και αυτό με την σειρά του, τις καθιστά όχι τόσο μεγάλης εμβέλειας αν και οι πρωταρχικές σκέψεις φαντάστηκε θα μπορούσαν να είναι άλλες.
Επιθυμεί να υπήρχαν δράσεις από το εξωτερικό αλλά και οι Κύπριοι καλλιτέχνες να μπορούσαν να συμμετάσχουν σε δράσεις στο εξωτερικό με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Αυτό είπε, θα ήταν άλλωστε και το ιδανικό. Με απλά λόγια είπε η κ. Πισιάρα «ιδέες και θέληση υπάρχουν, χρήμα όχι».
«Οι έφηβοι με βοηθούν να πειραματιστώ»
Η Αγγέλα Πισιάρα χρησιμοποιεί μεγάλη γκάμα υλικών και τεχνικών. Αγαπά πολύ την λαδομπογιά σε καμβά όμως το τελευταίο καιρό άρχισε να πειραματίζεται και με άλλα υλικά όπως είναι το μαλλί, το λινό, και το σχοινί.
Τελειώνοντας τη Σχολή Καλών Τεχνών στην Μόσχα συνέχισε, « παίρνεις όλα τα εφόδια της κλασσικής παιδείας όμως είναι πολύ δύσκολο να πειραματιστείς με κάτι καινούργιο. Η πρακτική που είχα με τους εφήβους τους οποίους διδάσκω για τις εξετάσεις των Α Level και IGCSE με βοήθησαν και μένα να πειραματιστώ και να βγω έξω από τα πλαίσια του κλασσικού σχεδίου. Τώρα προσπαθώ να χρησιμοποιήσω διάφορα υλικά».
Είναι λογικό τα περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα να γίνονται σε μεγάλες πόλεις όπως η Λευκωσία και η Λεμεσός όμως η Πάφος έχει δείξει με την διοργάνωση του Πάφος 2017 πως μπορεί να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα του νησιού μας είπε η εικαστικός σε ερώτηση αν η Πάφος υστερεί στα πολιτιστικά δρώμενα από τις υπόλοιπες πόλεις. Πάντα είπε, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αν υπάρχει στόχος και συνεργασία.
Η ζωή στην Πάφο και η προσφορά στα παιδιά
Η Αγγέλα Πισιάρα σήμερα ζει μόνιμα στην Πάφο από το 2011 και μαζί με τον σύζυγο της Μάξιμ Ανφέροβ έχουν δημιουργήσει μια σχολή ζωγραφικής όπου διδάσκουν σε παιδιά και ενήλικες Ακαδημαϊκό Σχέδιο και κλασσική ζωγραφική.
Για κάποιο διάστημα ασχοληθήκαν αναφέρει και με το κουκλοθέατρο και αυτή την στιγμή συνεργάζονται με σχολές χορού όπου φτιάχνουν τα σκηνικά για τις παραστάσεις τους. Φυσικά δεν ξεχνά και την ζωγραφική και μετά από αρκετό χρόνο αποχής της από τα κοινά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων επανήλθε πίσω με πολλές ιδέες και δημιουργίες.
Η έκθεση
Η Αγγέλα Πισιάρα συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες στην εικαστική έκθεση «Η Ανεράδα» του Βασίλη Μιχαηλίδη που διήρκησε μέχρι την Κυριακή 3 Ιουλίου, στο Κέντρο Τεχνών ‘Third Space’ στην Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πάφο. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου, Νεοελληνιστής, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ενώ στην έκθεση συμμετείχαν οι Αγγέλα Πισιάρα, Χαράλαμπος Επαμεινώνδας, Γιάννης Σιέπης, Μαξίμ Ανφέροβ, Κατερίνα Νικολαΐδου, Στέλλα Καραγιώργη και Φέμη Μιχαήλ.
Διαβάστε ακόμα:
Paphos Aphrodite Waterpark: Παγκόσμια διάκριση με το βραβείο Best of the Best 2022!
Χωλότητα στα παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται; – Ο παιδίατρος απαντά
Χρυσό μετάλλιο για την Κάλια Αντωνίου στα 100μ. ελεύθερο