Λεόντιος Κωστρίκης: Τι συνέβη ακριβώς με τη φοιτήτρια – Γιατί βγήκε θετική στο ένα τεστ και αρνητική στο άλλο

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η περίπτωση φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η οποία διαγνώστηκε αρχικά θετική στον κορωνοϊό και έπειτα αρνητική.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ επί του θέματος ο κ. Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, τόνισε ότι η φοιτήτρια δεν ήταν εξ αρχής θετική στο κορωνοϊό και πως ήταν λανθασμένη η αρχική διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τη βρήκε θετική.

«Το δείγμα επαναλήφθηκε χθες από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου κι είναι αρνητικό. Άρα φαίνεται το θετικό είναι λανθασμένο. Επίσης, η φοιτήτρια επανέλαβε το τεστ σε εξωτερικό ιδιωτικό εργαστήριο, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν επίσης αρνητικό. Η φοιτήτρια είναι αρνητική.

Έκαμαν λάθος στην πρώτη διάγνωση. Η πρώτη διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες φαίνεται να είναι λανθασμένη. Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου χρησιμοποιήθηκε η δική μου τεχνική και στο εξωτερικό εργαστήριο οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άλλα εργαστήρια».

Εξαιρετική η πλατφόρμα των ελέγχων στο Πανεπιστήμιο

Ο δρ. Κωστρίκης χαρακτήρισε, στην εκπομπή “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο  ως «εξαιρετική» την πλατφόρμα ελέγχου η οποία είναι διαθέσιμη για προσωπικό και φοιτητές δωρεάν. «Με απόφαση της Συγκλήτου τα αναλώσιμα πληρώνονται από το Πανεπιστήμιο. Η μέθοδος είναι δική μου και αφορά την εύρεση γενετικών υλικών του ιού από επιχρίσματα του φάρυγγα».

Στο εργαστήριο αυτό εμπλέκονται τμήματα του Πανεπιστημίου. «Εκεί υπάρχει ομάδα γιατρών και νοσοκόμων και φοιτητών της ιατρικής που κάνουν τις δειγματοληψίες. Τα δείγματα αποστέλνονται στο εργαστήριο κωδικοποιημένα».

Τι μπορεί να συνέβη με τα τεστ

Εξηγώντας το πώς εντοπίστηκε θετική ο δρ. Κωστρίκης είπε ότι την πρώτη μέρα ήρθε στο Πανεπιστήμιο ένα συνεργείο που θα έκανε ελέγχους νόμιμα και η συγκεκριμένη φοιτήτρια πήγε και έκανε τεστ εκεί.

«Μετά από 4 μέρες το δείγμα αυτό βγήκε θετικό. Άμεσα εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα. Ταυτόχρονα η φοιτήτρια έδωσε και δείγμα στην ομάδα του Πανεπιστημίου μας. Εκεί ήταν αρνητικό. Τα εξέτασα ο ίδιος και έδωσα οδηγία να καταγραφεί ως αρνητικό.

Φυλάμε δείγματα και επιστημονικά δεδομένα για σκοπούς επαλήθευσης. Η συγκεκριμένη φοιτήτρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα που έλαβε από το Πανεπιστήμιο εξεπλάγην και έκανε κι άλλο τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο το οποίο βγήκε κι αυτό αρνητικό», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν δυο πιθανότητες τώρα, είτε να είχε λοίμωξη εδώ και αρκετό καιρό και όταν της έγινε το πρώτο τεστ να βγήκε θετική στο τέλος της επώασης. Ακολούθως όταν έκανε το τεστ στο Πανεπιστήμιο να τελείωσε και τότε να βγήκε αρνητική. Το δεύτερο σενάριο είπε ο δρ. Κωστρίκης είναι ότι δε νόσησε ποτέ. Αυτό θα διαφανεί όταν κάνει τεστ αντισωμάτων είπε ο δρ. Κωστρίκης.