Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Δράσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τιμά την 4η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ενώνει το φιλοζωικό κίνημα, κινητοποιώντας το σε μια παγκόσμια δύναμη για να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα.

Το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων για το 2023 είναι «Great or Small, Love Them All», το οποίο περιλαμβάνει όλα τα ζώα και στοχεύει στο να ενθαρρύνει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα να εμπλακούν στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων βοηθώντας τα ζώα γύρω τους, ανεξάρτητα από το είδος.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αναλαμβάνουν διάφορες δράσεις για την προστασία των ζώων.

δράσεις για την προστασία των ζώων

Τέτοιες δράσεις αφορούν στη φροντίδα (στείρωση, περίθαλψη, σίτιση) των γάτων που ζουν στην Πανεπιστημιούπολη από τον Περιβαλλοντικό και Φιλοζωικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη στήριξη εθελοντών, την προστασία των φωλιών των πουλιών αλλά και των ερπετών.

Μάλιστα, ο Περιβαλλοντικός και Φιλοζωικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε το 2023 από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος το «Βραβείο Περιβαλλοντικής Προσφοράς με Κοινωνικό Αντίκτυπο», μια ευγενή χορηγία της εταιρείας PWC.

Επιπλέον, ενδεικτικά αναφέρεται ότι, όποτε χρειάζεται το τεχνικό προσωπικό του Πανεπιστημίου να αλλάξει τις λάμπες των φωτιστικών που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, δεν καταστρέφονται οι χελιδονοφωλιές που βρίσκονται γύρω από αυτά αλλά αντιθέτως, γίνεται αποκόλληση και επανατοποθέτησή τους στο ίδιο σημείο.

Αντίστοιχα, για τα φίδια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ δολώματα αλλά απωθητικά και για την καταπολέμηση των κουνουπιών -που αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην Πανεπιστημιούπολη λόγω της ύπαρξης νερού στη μικρή λίμνη και στο ποτάμι που βρίσκεται πίσω από τα γήπεδα- τοποθετούνται φάρμακα στο νερό όπου δεν θέτουν σε κίνδυνο τα ψάρια, τους μικρούς κόκκινους κάβουρες, τις πάπιες, τις πέρδικες, τους φασιανούς, τα βατράχια και τα άλλα ζώα που ζουν και αποτελούν την πανίδα της Πανεπιστημιούπολης.

Οι Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου τονίζουν ότι η κακοποίηση και η εγκατάλειψη ζώων στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές ενώ γίνονται απόλυτα σεβαστές οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες βασικές ελευθερίες των ζώων, στις οποίες βασίζεται και η πολιτική για την ευημερία των ζώων του κράτους:

  • Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα
  • Ελευθερία από την άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση
  • Ελευθερία από τραυματισμό, πόνο και ασθένεια
  • Ελευθερία από φόβο και αγωνία
  • Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
  • Όλες και όλοι μπορείτε να συμβάλλετε στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος και πιο φιλόξενος για όλα τα ζώα.
Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε την τρίτη μάχη με τη Λευχαμία, στη Γερμανία, ο 10χρονος Λούκας

Η υγεία των παιδιών στο επίκεντρο της 9ης Παγκύπριας Ημερίδας Δημόσιας Υγείας