Ο παιδίατρος προειδοποιεί για τα παιδιά με COVID: «Προσοχή στο δυνατό πόνο στο στήθος και τον πυρετό»

Ο παιδίατρος προειδοποιεί για τα παιδιά με COVID: «Προσοχή στο δυνατό πόνο στο στήθος και τον πυρετό»

Λίγες ημέρες απομένουν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού κυριαρχεί, με τους ειδικούς να απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και αυτός ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος λόγω της πανδημίας.

Ο παιδίατρος Ιωάννης Κυριακίδης με ανάρτησή του κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την νόσηση των παιδιών και εξηγεί στους γονείς γιατί θα πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους το συντομότερο δυνατόν.

Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Να ξεκινήσω με το ότι προσωπικά διαφωνώ κάθετα με το δελτίο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας στο ότι “το τείχος προστασίας δυστυχώς δεν επετεύχθη λόγω άρνησης των ηλικιωμένων να εμβολιασθούν” [1].

Τα παιδιά δε θα εμβολιαστούν, για να σώσουν τους παππούδες τους, αλλά τους εαυτούς τους. Οι παππούδες είχαν την ευκαιρία τους τόσους μήνες να εμβολιαστούν.

Το όφελος του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 με Pfizer–BioNTech (aka Comirnaty) και Moderna (aka Spikevax) είναι υπαρκτό. Είναι εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Να το σπάσουμε σε κομμάτια, όμως, για να δούμε το κέρδος μας.

Δυο έως έξι παιδιά στα 1.000 που νοσούν από COVID-19 εμφανίζουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) ή παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (PIMS) το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί από την αρχή της λοίμωξης και μέχρι ένα μήνα μετά. Στο σύνδρομο αυτό (που εμπλέκει και την καρδιά) η θνητότητα είναι μεγάλη και φτάνει το 1,8%. Μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, όμως, έχουμε σε 6 στα 1.000 παιδιά που νοσούν από COVID-19 -και όχι στις ευπαθείς ομάδες, αλλά σε όλα τα παιδιά που θα νοσήσουν αδιακρίτως.

Εμφανίζεται με δυνατό πόνο στο στήθος που δεν υφίεται και συνήθως πυρετό με ανεβασμένη την τιμή της τροπονίνης στο αίμα [2].

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο: κατά μέσο όρο 3 μέρες (1-6 μέρες εύρος) μετά τη 2η συνήθως δόση του εμβολίου mRNA και στα αγόρια ως επί το πλείστον (90-95%). Τα παιδιά αυτά λαμβάνουν είτε γ-σφαιρίνη, είτε -συνηθέστερα- κορτιζόνη ή αντιφλεγμονώδη και κανένα δε νοσεί σοβαρά (κι εννοείται δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός παιδιού). Στο ρεζουμέ, 63 αγόρια στα 1.000.000 θα εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα λόγω του εμβολίου, ενώ τα κορίτσια τη σκαπουλάρουν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ξέρουμε τι να περιμένουμε και πώς να το χειριστούμε [3, 4].

Στο δια ταύτα για μυοκαρδίτιδες / περικαρδίτιδες: Στο καλύτερο σενάριο, τα 2.000 στα 1.000.000 παιδιά που θα νοσήσουν από COVID-19 και θα έχουν επιπλοκές σχετικές με την καρδιά τους είναι σαφώς πολύ περισσότερα από τα 63 αγόρια στα 1.000.000 που θα εμβολιαστούν. Χώρια του ότι δεν υφίσταται ο κίνδυνος του θανάτου από το εμβόλιο.

ΤΟ POST ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Πόσα παιδιά 12-15 και 16-17 ετών εμβολιάστηκαν για τον κορωνοϊό

Μαθητής «κόλλησε» κορωνοϊό άλλα 80 παιδιά – Είχε γυρίσει από διακοπές στην Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: Το πρώτο κουδούνι, οι οδηγίες και οι σχολικές αργίες 2021-22