“Η οικογένεια μου ζει στα όρια της φτώχειας -ξέρετε πώς είναι να ζεις έτσι;”: Η εξομολόγηση μιας μαμάς

«Τα Χριστούγεννα είναι υποτίθεται η ωραιότερη εποχή του χρόνου… Όλοι φοράμε τα καλύτερά μας ρούχα, ξοδεύουμε χρήματα για να κάνουμε δώρα στην οικογένεια και στα αγαπημένα μας πρόσωπα και απολαμβάνουμε το εορταστικό κλίμα.

Κάπως έτσι είναι τα Χριστούγεννα των περισσότερων από εσάς καθώς η δική μου οικογένεια βιώνει ακριβώς το αντίθετο…Ζούμε στα όρια της φτώχειας και η κατάσταση μας είναι τραγική… Το πρόβλημα καταντά ακόμα πιο πιεστικό από τη στιγμή που έχουμε και δυο παιδιά…Στερούμαστε το φαγητό με το σύζυγό μου, για να τους  εξασφαλίσουμε το ημερήσιο τους γεύμα. Κάνουμε τα πάντα για να μην νιώθουν τα παιδιά μας την πίεση της έλλειψης χρημάτων.

Κι όμως στο τέλος της μέρας όσο καλά κι αν τα καταφέραμε να τους προσφέρουμε ό,τι έχουν ανάγκη, νιώθουμε απελπισμένοι για την οικονομική δυσπραγία που βιώνουμε.

Είναι ένας απίστευτος εφιάλτης που προσεύχομαι διαρκώς να μας εγκαταλείψει. Τα πενιχρά μας εισοδήματα δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά…Ζούμε στο ενοίκιο, η σπιτονοικοκυρά ευτυχώς είναι μια γυναίκα με κατανόηση και δεν μας πιέζει για τα νοίκια αλλά δεν είναι όλοι οι συνάνθρωποι μας τόσο συμπονετικοί. Η πίστωση έχει κοπεί από τα περισσότερα μαγαζιά, οι ανάγκες μας όλο και αυξάνονται και πλέον έχω αρχίσει να απελπίζομαι.

Ξέρω δυστυχώς από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η ζωή όταν δεν έχει έστω και τα απαραίτητα χρήματα για να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες αλλά προσπαθώ να ελπίζω. Να ελπίζω ότι η αυγή του 2018 θα είναι για μένα και την οικογένειά μου η αρχή για μια καλύτερη ζωή μακριά από τη μιζέρια και την κακομοιριά των προηγούμενων ετών…..Λέτε η ευχή μου να εισακουστεί και να αφήσουμε μια για πάντα πίσω μας την φτώχεια;»