Άλμπερτ Αϊνστάιν: Η τραγική μοίρα των παιδιών του σπουδαιότερου μυαλού της Ιστορίας

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Η τραγική μοίρα των παιδιών του σπουδαιότερου μυαλού της Ιστορίας

Στις 14 Μαρτίου 1879, η Πωλίν Κοχ γέννησε ένα αγόρι. Αν και δεν θεωρήθηκε ως ένα ιδιαίτερα έξυπνο ή προχωρημένο παιδί, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κατάφερε να γίνει ο πιο λαμπρός επιστήμονας της εποχής του.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα δεν θα ξαναδεί ποτέ όμοιό του και όλοι αναρωτιούνται πώς κάποιος, ο οποίος «δεν είχε καμία κατανόηση για το πώς σχετίζονται μεταξύ τους οι άνθρωποι», έγινε ο πιο αγαπημένος επιστήμονας της ιστορίας, δημιουργώντας την Θεωρία της Σχετικότητας.

Εκτός από το λαμπρότερο μυαλό της Ιστορίας, ο Αϊνστάιν είχε και μία συναρπαστική ζωή. Ωστόσο, η ζωή δεν στάθηκε το ίδιο λαμπρή απέναντι στα τρία παιδιά του.

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1896, σε ηλικία 17 ετών, όταν ο Αϊνστάιν άρχισε να σπουδάζει μαθηματικά και φυσική στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Εκεί φοιτούσε και η 21χρονη Μιλέβα Μάριτς, η οποία ήταν και η μοναδική γυναίκα στο τμήμα. Από τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους, η Μιλέβα κι ο Άλμπερτ ήρθαν πολύ κοντά.

Ήταν συνέχεια μαζί, εντός κι εκτός πανεπιστημίου, ενώ και στις διακοπές τους δεν έπαυαν να στέλνουν ο ένας στον άλλο γράμματα. Ωστόσο, το 1900, όταν αποφοίτησαν από το Πολυτεχνείο, αναγκάστηκαν να χωριστούν.

Η αλληλογραφία τους ήταν αυτή που τη δεκαετία του ’80, 25 χρόνια μετά το θάνατο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, αποκάλυψε ένα μεγάλο μυστικό της ζωής του.

Η «άγνωστη» Λίζερλ

Το 1901 η Μιλέβα έμεινε έγκυος, κάτι που δυσαρέστησε τόσο την οικογένειά της, όσο και του Αϊνστάιν, καθώς οι δύο νέοι δεν ήταν παντρεμένοι, αλλά βρίσκονταν και σε διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, μέσα παό τα γράμματα που αντάλλασαν, τον Ιανουάριο του 1902, η Μιλέβα έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, την Λίζερλ. Από τότε η μοίρα της είναι άγνωστη.

Έχει αναφερθεί σε κάποια γράμματα τρεις φορές, αλλά ουσιαστικά δεν έχει γίνει γνωστό το παραμικρό για εκείνη. Ορισμένοι βιογράφοι του σπουδαίου επιστήμονα και ερευνητές θεωρούν, ότι είτε δόθηκε για υιοθεσία, είτε πέθανε από κάποια παιδική ασθένεια. Και το ακόμα πιο παράξενο είναι, ότι δεν έχει βρεθεί και κάποιο πιστοποιητικό ή έγγραφο που να αποδεικνύει την ύπαρξή της.

Οι δύο γιοι του και η εγκατάλειψή τους

Τον Ιανουάριο του 1903, ο Άλμπερτ και η Μιλέβα παντρεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία. Απέκτησαν δύο ακόμη παιιδά, τον Χανς Άλμπερτ και τον Έντουαρντ. Ωστόσο και πάλι υπήρξαν προβλήματα. Όταν ο Έντουαρντ έγινε 4 ετών, το ζευγάρι χώρισε και ο Άλμπερτ έφυγε στη Γερμανία, όπου παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέλφη, Έλσα.

Η χαριστική βολή για τις σχέσεις του Αϊνστάιν με την Μιλέβα ήρθε με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία τη δεκαετία του ’30. Μαζί με τη νέα του σύζυγο αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στις ΗΠΑ. Εκείνη την περίοδο, ο 20χρονος τότε Έντουαρντ διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και εισήχθη σε κλινική. Το αίσθημα της εγκατάλειψης είχε στοιχειώσει τον Έντουαρντ που προσπαθούσε να κρατά μία επαφή με τον πατέρα του μέσω αλληλογραφίας.

Από την άλλη ο Χανς είχε μία πιο φυσιολογική ζωή και ακολούθησε τα βήματα των γονιών του, σπουδάζοντας πολιτικός μηχανικός στη Ζυρίχη. Καταξιώθηκε στον χώρο και αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Ο Χανς παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά, τα δύο εκ των οποίων πέθαναν σε πολύ μικρή ηλικία. Όπως και στον μικρότερο αδελφό του, έτσι και στον Χανς η έλλειψη της πατρικής φιγούρες του στοίχισε πολύ και τον πλήγωνε το γεγονός, ότι δεν ειχαν σχέσεις.

Το πιο θλιβερό ήταν πως από το 1933 που έφυγε στην Αμερική μέχρι και τον θάνατό του το 1955, ο Αϊνστάιν δεν είδε ποτέ ξανά τους γιους του.

Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου

Διαβάστε επίσης:

Οι επιστήμονες μας δείχνουν για πρώτη φορά πώς αναπαράγονται τα… μύδια!

Πλημμύρισαν οι σκηνές που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας – Έντονες αντιδράσεις

Κοριτσάκι έκανε την πιο γλυκιά έκπληξη στην γειτόνισσά του που μόλις έχασε τον άντρα της (vid)