Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών χαιρετίζει τη νέα χρονιά με μομφές κατά του Υπουργείου Παιδείας

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020, απευθύνει εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό προς όλο τον διδασκαλικό κόσμο.

Ευχόμαστε σε όλες τις συναδέλφισσες και σε όλους τους συναδέλφους καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά.

Καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά στις τάξεις των εκπαιδευτικών τις νέες συναδέλφισσες και τους νέους συνάδελφους και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο νέο τους ξεκίνημα.

Παρόλα αυτά, για ακόμη μια σχολική χρονιά δεν μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητο το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας απέτυχε παταγωδώς να στελεχώσει έγκαιρα και ορθά τα σχολεία μας, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η νομοθεσία του 2017, η οποία αναγκάζει το Υπουργείο μέχρι και τις 25 Ιουλίου να ολοκληρώσουν τη στελέχωση!

Σημειώνουμε, ότι οι «Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών» έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο και αντί αυτού ανακοινώθηκαν στις 30 του Αυγούστου!

Τα προβλήματα από την υποστελέχωση των σχολείων

Αποτέλεσμα όλης αυτής της αδυναμίας και ανικανότητας προγραμματισμού και της μη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, η απαράδεκτη ταλαιπωρία εκατοντάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι δε γνώριζαν και δε γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα εργαστούν.

Συνεπακόλουθο όλης αυτής της αδυναμίας έγκαιρου προγραμματισμού οι αυξημένες πιθανότητες μη ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε αρκετές σχολικές μονάδες, λόγω της υποστελέχωσης.

Φυσικά για μια κυβέρνηση, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης κατά την περσινή σχολική χρονιά, η κατάσταση της φετινής χρονιάς μπορεί να θεωρείται και άθλος.

Από την άλλη, ενώ ή ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση των τμημάτων, γεγονός που απαιτεί επιπλέον διορισμούς εκπαιδευτικών, φαίνεται ότι συνεχίζονται οι «αποκοπές», οι «περικοπές» και η «λιτότητα» με στόχο τον περιορισμό του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η δημόσια καταγγελία

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουμε δημόσια την αφαίρεση 500 ωρών αλφαβητισμού από τις σχολικές μας μονάδες, ώρες οι οποίες ανήκαν σε παιδιά που είχαν ανάγκη στήριξης μετά από τα τεστ αλφαβητισμού.

Επίσης, καταγράφουμε τη μείωση του χρόνου διοίκησης που δινόταν στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, ο χρόνος για μαθητές/τριες με μεταναστευτική βιογραφία καθώς και ο χρόνος αξιοποίησης της Τεχνολογίας.

Για ακόμη μια χρονιά η κυβέρνηση καταφέρνει χωρίς κανένα απολύτως λόγο, να δημιουργήσει μαύρα σύννεφα πάνω από την εκπαίδευση.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ να εξετάσει άμεσα το θέμα της στελέχωσης και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και δυναμικών μέτρων, ασκώντας τη μέγιστη πίεση στο Υπουργείο Παιδείας για επαναφορά όλων των ωρών που η κυβέρνηση με ύπουλο και δόλιο τρόπο έχει αποκόψει από τους μαθητές μας και τις μαθήτριές μας.

Δεν ανεχόμαστε πλέον να θυσιάζουν τα παιδιά μας στον βωμό πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δωρεάν δημόσιας παιδείας.