Γιατί οι γονείς δεν θα πρέπει να μαζεύουν τα παιχνίδια των παιδιών

Στη ζωή κάθε γονιού έρχεται κάποτε η στιγμή που το σπίτι του μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Τα πιάτα μένουν άπλυτα στο νεροχύτη, τα ρούχα ασιδέρωτα, τα πράγματα ακατάστατα και οι περισσότεροι χώροι είναι γεμάτοι παιχνίδια και πράγματα των παιδιών του.

Κι όσο και αν ευχόμαστε να τακτοποιούνταν όλα δια μαγείας, αυτό είναι ανέφικτο. Συνήθως, οι μαμάδες για να καθαρίσουν όλον αυτόν τον χαμό περιμένουν να έρθει η ώρα του ύπνου, έτσι ώστε να είναι πιο ελεύθερες να συμμαζέψουν γρήγορα το σπίτι.

Τι θα λέγατε, όμως, αν αντί να αγχώνεστε για την διαρκή «τακτικότητα» του σπιτιού σας και να «κυνηγάτε» τα παιδιά σας για να μαζέψουν τα πράγματά τους, «αγκαλιάζατε» αυτή την ακαταστασία;

Ο συγγραφέας του βιβλίου Messy: The Power of Disorder To Transform Our Lives, δημοσιογράφος, Tim Harford, ως πατέρας και ο ίδιος παρουσιάζει τέσσερις συμβουλές για το πώς θα δεχθούμε, ότι η ακαταστασία μπορεί να γίνει πηγή δημιουργικότητας και να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε γι’ αυτή.

Μείνετε έξω από τον χώρο τους

Κανείς δεν λέει ότι τα τουβλάκια και τα αυτοκινητάκια τους πρέπει να βρίσκονται στο πάτωμα της κουζίνας ή ότι οι κούκλες και οι ζωγραφιές τους πρέπει να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο σαλόνι, αλλά προσπαθήστε να διαλέξετε τις μάχες σας. Ειδικά, όταν βρίσκεστε στον χώρο τους. «Οι γονείς έχουμε την τάση να προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε και τον προσωπικό χώρο των άλλων», λέει ο συγγραφέας. «Αυτό μπερδεύει τα παιδιά, όπως ακριβώς θα μπέρδευε και εμάς αν κάποιος προσπαθούσε να μας πει πώς θα διακοσμήσουμε το γραφείο μας, για παράδειγμα». Από τη στιγμή που έγινα πιο ελαστικός στο θέμα καθαριότητας των δωματίων τους, συνεχίζουν να βοηθούν με τις δουλειές του σπιτιού, αλλά δεν τσακωνόμαστε πια για αυτό το θέμα.

Η ακαταστασία δεν υπάρχει μόνο στον χώρο

Η ακαταστασία δεν σημαίνει μόνο άπλυτα ρούχα, πεταμένα παπούτσια και παιχνίδια, αλλά και ακατάστατο πρόγραμμα ή ακατάστατη συμπεριφορά  ή ακατάστατες αντιδράσεις στις εκπλήξεις και τα ξαφνικά γεγονότα. «Το ποιους ανθρώπους θα συναντήσεις στη ζωή σου για παράδειγμα, δεν είναι προκαθορισμένο», λέει ο συγγραφέας. Αυτές οι καταστάσεις είναι ευκαιρίες για λύσεις σε διάφορα προβλήματα και «μπορεί να μας κάνουν πιο δημιουργικούς, υπεύθυνους και ανθρώπινους».

Μην κάνετε τις δουλειές των παιδιών σας, αλλά μην απαντάτε κιόλας για εκείνα. Ή μην απορρίπτετε κάθε ιδέα τους που σας φαίνεται παράξενη. «Τα παιδιά μας διακόπτουν διαρκώς με ερωτήσεις, απορίες και ιδέες. Για εμάς είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του “όχι” και της αρνητικότητας, αλλά εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε πιο δεκτικοί και ανοιχτοί στα όσα τα παιδιά μας προτείνουν. Ας ακούσουμε τι μας λένε και ας προσπαθήσουμε να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή τους σε γερά θεμέλια».

Ζήστε χωρίς υπερβολικό πρόγραμμα

Οι γονείς, συχνά, θεωρούμε ότι αναθέτοντας στα παιδιά μας συνεχώς νέες δραστηριότητες τους δίνουμε μόνο θετικά για τη ζωή τους. Και αυτό συμβαίνει από πολύ μικρή ηλικία, οπότε και προσπαθούμε να τους δείξουμε τι να κάνουν μαζεύοντας τα πράγματά τους.

Είναι πράγματι δελεαστικό να υπέρ προγραμματίζουμε τα παιδιά μας, όχι μόνο για τα όσα εκείνα θα κερδίσουν, αλλά και επειδή μας αφήνουν το σπίτι περισσότερο τακτικό, αφού λείπουν αρκετές ώρες. Και προγραμματίζοντας τα παιδιά μας τα οδηγούμε στο σημείο να μη ζουν χωρίς πρόγραμμα και άρα να μην χαίρονται τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής τους. «Έρευνες έχουν δείξει ότι σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου ενθαρρύνονται να προγραμματίζουν την κάθε μέρα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αλλαγές και να δέχονται δυσκολότερα την αποτυχία. Οπότε, μπορεί μια διαδρομή με ένα παιδί εκτός προγράμματος να είναι πιο περιπετειώδης και – ίσως – δύσκολη, είναι όμως εκείνη που θα το βοηθήσει να προχωρήσει μπροστά.

Αφήστε την ώρα του παιχνιδιού ελεύθερη

Ο συγγραφέας προτείνει να αφήσουμε τα παιδιά να επιλέξουν εκείνα τον τρόπο που θέλουν να παίζουν και να μαζεύουν τα πράγματά τους. «Αν το παιδί σας θέλει να παίξει ποδόσφαιρο μπορείτε να το γράψετε στην τοπική ομάδα, να του αγοράσετε ειδικό εξοπλισμό και να ξυπνάτε κάθε πρωί για προπόνηση. Ή μπορείτε απλώς να του δώσετε μια μπάλα και να το αφήσετε να παίξει στο δρόμο με τους φίλους του. Προσωπικά, ενθαρρύνω τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά να κάνουν το δεύτερο. Να τα αφήνουν να συναναστρέφονται, να αλληλεπιδρούν, να κάνουν λάθη και να βαριούνται. Όταν ένα τσούρμο παιδιά βρίσκεται μαζί πρέπει να μάθει πώς να λειτουργεί και να συνεργάζεται.  Μπορεί να μην αναδείξει το ταλέντο του παιδιού σας, αλλά θα το μάθει να σέβεται, να έχει υπομονή και να συζητά. Εξ’ άλλου θα έχει άπλετο χρόνο για να γραφτεί σε μια αθλητική ομάδα αργότερα».

Πηγή: fatherly.com

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η καλύτερη πόλη στην Κύπρο ως προς την ποιότητα ζωής; Εντυπωσιάζουν τα νούμερα

Παγωτό σταφύλι: Η δροσερή λιχουδιά με το αγαπημένο φρούτο του Αυγούστου