Γιατί αρνούμαι να μεγαλώσω ένα κορίτσι «ευγενικό σε όλους»

Γιατί αρνούμαι να μεγαλώσω ένα κορίτσι «ευγενικό σε όλους»

«Όταν η κόρη μου ήταν πολύ μικρή, μία δασκάλα την αποκάλεσε αυθάδη. «Μπορεί να είναι λίγο παραπάνω», προειδοποίησε και μου είπε να την προσέχω γενικότερα.

Απάντησα ευγενικά «Ναι, φυσικά θα το προσέξω». Χαμογέλασα, καθώς έβγαινα από την τάξη και σκεφτόμουν: Θα το προσέξω. Και θα το καλωσορίσω.

Επειδή έχω αποφασίσει εδώ και καιρό να αρνηθώ, ότι θα μεγαλώσω μία ευγενική κόρη. Εγώ κάνω χατίρια στον κόσμο, η κόρη μου όχι. Εκεί που εγώ είμαι «μετρημένη», η κόρη μου δεν είναι. Όταν εγώ είμαι διπλωματική, η κόρη μου είναι ειλικρινής. Έχω περάσει χρόνια και χρόνια, μαθαίνοντας πώς να στέκομαι στα πόδια μου, να λέω την αλήθεια μου και να μην απολογούμαι για τον εαυτό μου. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου να χαμογελώ, να είμαι γλυκιά έμφορτη αυτής της κουλτούρας που διδάσκει στις γυναίκες ότι η αξία τους καθορίζεται από το πώς μας βλέπουν οι άλλοι.

Η κόρη μου λέει αυτό που σκέφτεται, έχει φωνή. Δεν κρύβει τις σκέψεις της. Η κόρη μου κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα με τα συναισθήματά της. Αλλά είναι τέλεια; Θα πρέπει να δείχνει σεβασμό; Ναι. Να είναι ευγενική και εκλεπτυσμένη; Δεν είμαι σίγουρη. Γιατί η ιδέα της λεπτότητας πηγαίνει πέρα από το ευχαριστώ που ζητούν οι γονείς πολλές φορές να λένε τα παιδιά τους. Για τα κορίτσια και τις γυναίκες επίσης, περιλαμβάνει και αυτό που λέμε να κάνουμε τους άλλους να νιώθουν άνετα, χαμογελώντας, ακόμη και όταν είμαστε θυμωμένες, φιλικές ενώ είμαστε ενοχλημένες και βάζοντας τους άλλους πάνω από τις δικές μας ανάγκες.

Λοιπόν, δεν θέλω να μεγαλώνω ένα μικρό καλό κορίτσι, αλλά έναν άνθρωπο, μία προσωπικότητα. Μία ποιήτρια, μία μαχήτρια, μία επιστήμονα, χορεύτρια, έναν άνθρωπο που θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Ένα κορίτσι με φωνή που θα τα λέει έξω από τα δόντια.

Δεν θα διδάξω στην κόρη μου να χρειάζεται να αλλάζει και να υποβιβάζει τον εαυτό της για να νιώθουν οι άλλοι καλά, να κάνει τους άλλους πιο σημαντικούς από εκείνη. Για να το θέσω απλά, το πόσο άνετα νιώθουν οι υπόλοιποι δεν είναι δική της ευθύνη»

*Γράφει η Diana Spalding, μητέρα και μαία

Πηγή: Motherly

Διαβάστε επίσης:

Κύπρια ηθοποιός περιμένει το πρώτο της μωρό – Οι τρυφερές φωτό με τον υπέρηχο

Κράτα τη μητέρα, που μπορεί να νιώθει πελαγωμένη στο σώμα και τη ζωή της

8χρονος γράφει και εικονογραφεί το δικό του βιβλίο για έναν πολύ συγκινητικό λόγο