Φτιάχνουμε τρεις λαχταριστές «αλοιφές» που θα στολίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι σας

taramas

Η Καθαρά Δευτέρα φτάνει και όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία να απολαύσουμε τη λαγάνα και τα καλούδια από το σαρακοστιανό τραπέζι.

Ωστόσο, η λαγάνα μπορεί να γίνει ακόμη πιο απολαυστική αν της βάλουμε πάνω της αλοιφές.

Το Infokids.cy βρήκε τρεις υπέροχες συνταγές για σαλάτες σε αλοιφή για να απογειώσετε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Ταραμοσαλάτα

Τι θα χρειαστείτε

200 γραμ. ταραμά άσπρο
200 γραμ. ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα, μουσκεμένο και καλά στιμμένο
2 φλιτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα στον ψιλό τρίφτη
χυμό δύο λεμονιών

Εκτέλεση:

Βάζετε στο γουδί τον ταραμά και με λίγες σταγόνες λάδι τον κοπανάτε αρκετά μέχρι να γίνει αλοιφή. Προσθέτετε λίγο-λίγο το ψωμί, το λεμόνι, το κρεμμύδι και το λάδι, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε ελαφρά με το γουδοχέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Φάβα

Τι θα χρειαστείτε

500 γραμ. φάβα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τη φάβα σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι για 12 ώρες.
Τη στραγγίζετε και τη βάζετε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να την σκεπάζει.
Βράζετε για ένα τέταρτο της ώρας, προσθέτετε τα κρεμμύδια και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για μία ακόμη ώρα. Όταν βράσει η φάβα, θα λιώσει. Την περνάτε από ψιλό τρυπητό και την ξαναβάζετε στη φωτιά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, καθώς και το μισό λάδι. Αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα για 10 λεπτά.

Μελιτζανοσαλάτα

Τι θα χρειαστείτε

4 φλάσκες μελιτζάνες
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λάδι
χυμό δύο λεμονιών
αλάτι, πιπέρι
λίγη πάπρικα
ελιές για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Πλένετε τις μελιτζάνες και κόβετε τα κοτσάνια. Τις ψήνετε στο φούρνο ολόκληρες μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Τις κόβετε στη μέση και αδειάζετε την ψίχα τους με ένα κουτάλι. Βάζετε την ψίχα σε ένα μπολ και την κάνετε πουρέ με ένα πιρούνι.

Προσθέτετε το σκόρδο, κοπανισμένο, και ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ολοκληρώνετε ρίχνοντας και το χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.