“Φάε τα κεράσια, παιδί μου”: Διαβάστε πόσο θρεπτικός και δυναμωτικός είναι αυτός ο καρπός για τον οργανισμό μικρών και μεγάλων

Τα κεράσια είναι οι καρποί του δέντρου της κερασιάς (. Έχουν σχήμα σφαιρικό, ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός, έχουν μικρό μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό και το ξινό κεράσι, γνωστό και ως βύσσινο. Αναφορικά με τη χώρα προέλευσης του εν λόγω φρούτου, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την Κερασούντα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το μύθο, ο ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος ανακάλυψε τα κεράσια και τα έφερε στην Ιταλία, δινόντας τους το όνομα “κέρασος” από τον τόπο καταγωγής του, την Κερασούντα. Σιγά σιγά, τα κεράσια ήρθαν και στη Ελλάδα κερδίζοντας τις γευστικές προτιμήσεις των γηγενών και τις καλλιέργειες κυρίως της βόρειας Ελλάδας καθώς ο Κολινδρός Πιερίας, η Έδεσσα και τα Γρεβενά φημίζονται για τα κεράσια τους.

Τα οφέλη για τον οργανισμό

Τα κεράσια αποτελούν ισχυρό σύμμαχο για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας. Περιέχουν αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Eίναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, τα καθιστούν υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση ενώ τα μεταλλικά άλατα δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, αρθριτικά και νεφρολιθίαση. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο, τα καθιστά ευεργετικά για την υπέρταση ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών και κυστίτιδες.

Υψηλή διατροφική αξία

Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών καθώς καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας. Δρουν αποτοξινωτικά για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και το αδενικό σύστημα, εξουδετερώνουν τα προεμμηνορυσιακά προβλήματα, τη ναυτία από τα ταξίδια με αυτοκίνητο ή πλοίο. Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες που μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα ζαχάρου σε διαβητικούς ασθενείς. Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Αποτελούν ιδανική τροφή για τους μαθητές που τώρα δίνουν εξετάσεις καθώς περιορίζουν την πνευματική κόπωση. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Είναι πολύτιμος σύμμαχος σε όσους ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Τρόπος κατανάλωσης
Τα κεράσια τρώγονται φρέσκα αν και διατίθενται κονσερβοποιημένα κυρίως για τη ζαχαροπλαστική. Στο εμπόριο υπάρχουν και πολλά γλυκά του κουταλιού ανάλογα με τις διάφορες ποικιλίες που συναντώνται. Τα κουκούτσια των κερασιών χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο μπράντυ.