“Μάθε παιδί μου να τρως σωστά” : Ο δεκάλογος της παιδικής διατροφής που πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί, διότι η σημερινή διατροφή των παιδιών περιλαμβάνει υπερβολική πρόσληψη διαιτητικού λίπους, κυρίως κορεσμένου, και ανεπαρκή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους έχει συσχετιστεί με αυξημένη LDL χοληστερόλη στην παιδική ηλικία και μπορεί να αυξήσει τελικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή,  μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη της μέγιστης ανάπτυξη του σκελετού και την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.

Υπάρχει άρα, επείγουσα ανάγκη για τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου 2, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, είναι πιο πιθανό από ό, τι τα παιδιά φυσιολογικού βάρους, να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες και επίσης αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, της οστεοαρθρίτιδας, και ορισμένων μορφών καρκίνου (του τραχήλου της μήτρας, του μαστού). Επιπλέον, τα υπέρβαρα παιδιά, συχνά βιώνουν ψυχολογικό στρες, έχουν κακή εικόνα του σώματος τους και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον για τα τρόφιμα, τα χρώματα και τα σχήματά τους, ενώ αναζητούν τα «αγαπημένα» τους τρόφιμα. Καθώς μεγαλώνουν, στην ηλικία των 4-5 ετών, μιλάνε αρκετά την ώρα του φαγητού και πολλές φορές χρειάζονται κάποιο κίνητρο για να φάνε. Παρόλο που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προέλευση και το είδος των τροφίμων, εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις σε τρόφιμα και φαγητά. Επίσης, σε αυτή την ηλικία τους αρέσει να βοηθάνε στην προετοιμασία του φαγητού ή στο στρώσιμο του τραπεζιού, ενώ η επιρροή των συνομηλίκων τους είναι εμφανής.

Έπειτα, όταν φτάσουν στην ηλικία των 5-6 ετών αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες και να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε μια «τυπική» διατροφή. Παρόλο που ακόμα προτιμούν «απλά» τρόφιμα, αντιμετωπίζουν με λιγότερη καχυποψία και περισσότερη δεκτικότητα τα σύνθετα τρόφιμα. Η κοινωνική επίδραση σε θέματα διατροφής εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ το φαγητό αρχίζει και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής τους ζωής.

Αυτός είναι ο δεκάλογος  της παιδικής διατροφής που πρέπει να ακολουθεί κάθε οικογένεια

Διαβάστε επίσης

Στον τελικό της Eurovision προκρίθηκε η Κύπρος – Υπέροχη εμφάνιση