«Ευτυχισμένος όσο ποτέ» ο πατέρας που σώθηκε χάρη στην πρωτοποριακή μεταμόσχευση καρδιάς… χοίρου!

"Ευτυχισμένος όσο ποτέ" ο πατέρας που σώθηκε χάρη στην πρωτοποριακή μεταμόσχευση καρδιάς... χοίρου!

Η πλέον πρωτοποριακή επέμβαση των τελευταίων ημερών, η είδηση της οποίας κάνει τον γύρο του κόσμου, δεν είναι άλλη από αυτή της μεταμόσχευσης καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Η επέμβαση αυτή ήταν η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η ζωή του 57χρονου Ντέιβιντ Μπένετ από τις ΗΠΑ, ενός πατέρα δύο παιδιών και τριών εγγονιών.

Πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Η κατάσταση του ασθενούς είναι καλή τρεις μέρες μετά την πειραματική επτάωρη επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο είναι πλέον το προσδόκιμο ζωής του. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης, με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει.

Ελπίδα για το αύριο

Ο γιος του David, 3 ημέρες μετά την επέμβαση, λέει, ότι ο πατέρας του έλαβε με αυτόν τον τρόπο τη μοναδική του ελπίδα για το αύριο. «Είναι ευτυχισμένος όσο ποτέ που θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του. Που θα μπορέσει να έχει την ποιότητα ζωής που είχε χάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.»

Αν κατά τις επόμενες ημέρες, ο 57χρονος επανέλθει πλήρως και μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του, η νίκη της επιστήμης θα είναι τεράστια. Και ο αριθμός των ασθενών που θα ακολουθήσουν τα βήματά του και θα λάβουν καρδιά χοίρου είναι ανυπολόγιστος!

Νέοι δρόμοι στις μεταμοσχεύσεις

Οι γιατροί του, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση. Αρκετοί άνθρωποι σε λίστες αναμονής για μόσχευμα πεθαίνουν κάθε χρόνο, προτού προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.

Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης. Στην περίπτωση του Μπένετ, ο οποίος έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια, υπάρχει ελπίδα ότι θα κερδίσει αρκετά χρόνια ζωής, κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς. Οι γιατροί δήλωσαν ότι είναι ακόμη νωρίς για να πουν με βεβαιότητα ότι η μεταμόσχευση είναι επιτυχής και ότι η καρδιά του ζώου θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα. Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες.