«Έχω τρίδυμα 4 ετών. Να τους κάνω το εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β; Είμαι διχασμένη»

Καλησπέρα σας,

Είμαι μητέρα τρίδυμων 4 χρόνων. Είμαι διχασμένη όσον αφορά το εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β. Για ποιο λόγο δεν έχει εισαχθεί ακόμη στον Stiko; Είναι ακόμη σε ερευνητικό Στάδιο; Ποια είναι η γνώμη σας;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Με εκτίμηση,

Μαμά Μαρία

Απαντά ο Παιδίατρος κ. Μιχάλης Ιασωνίδης:

Αγαπητή κα Μαρία,

Το εμβόλιο έναντι της Μηνιγγίτιδας Β δεν είναι και τόσο νέο εμβόλιο. Στην Κύπρο κυκλοφορεί τα τελευταία 5 χρόνια, σε άλλες χώρες πιο πριν. Αλλά μέχρι να πάρει άδεια κυκλοφορίας πέρασε όλες τις απαραίτητες δοκιμασίες, οι οποίες κρατούν πέραν των 10 χρόνων.

Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι το κόστος του. Στην ηλικία δε των παιδιών σας πρέπει να χορηγηθούν 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 2 μηνών. Είναι εμβόλιο που παρουσιάζει συχνότερα πυρετό και τοπικό άλγος από άλλα εμβόλια. Περίπου 1 στα 3 παιδιά παρουσιάζει πυρετό που διαρκεί 1-2 24ωρα.

Η μηνιγγίτιδα Β ευτυχώς είναι σπάνια ασθένεια, στην Κύπρο έχουμε περίπου 3 περιστατικά τον χρόνο. Είναι, όμως, πολύ βαριά αρρώστια, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας ή μόνιμων βλαβών π.χ. κώφωση, ακρωτηριασμοί, κ.λ.π.

Θα σας σύστηνα ανεπιφύλακτα να εμβολιάσετε τα παιδιά σας με αυτό το εμβόλιο, γιατί όπως λέμε πάντα για τα εμβόλια: η προφύλαξη είναι η καλύτερη θεραπεία.