«Το 2,5 μηνών μωρό μου ήρθε σε επαφή με παιδάκι με ανεμοβλογιά. Να ανησυχώ;»

Η κόρη μου είναι τώρα 2.5 μηνών και προχθές είχαμε συναναστραφεί με συγγενείς, των οποίων το μωρό (1,5 έτους), όπως μας είπαν σήμερα, άρχισε να βγάζει σημάδια ανεμοβλογιάς και να ανεβάζει πυρετό.

Εμβόλιο για την ανεμοβλογιά το μωρό μας δεν έχει βάλει λόγω ηλικίας. Είναι επικίνδυνο να περάσει μια τέτοια αρρώστια ένα μωρό τόσο μικρό; Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να το προστατεύσει από την ανάπτυξη του ιού αυτού;

Ευχαριστώ,

Μπαμπάς Γιάννος

Απαντά ο παιδίατρος κ. Μιχάλης Ιασωνίδης:

Αγαπητέ κε Γιάννο,

Αν η μητέρα του παιδιού πέρασε Ανεμοβλογιά παλαιά, τότε περνούν αντισώματα από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα, πριν γεννηθεί το μωρό. Επίσης, αν το παιδί θηλάζει περνούν αντισώματα από το γάλα στο παιδί και παρέχουν κάποια μικρή προστασία.

Αν το παιδί των 1,5 χρόνων όντως πέρασε Ανεμεβλογιά, τότε υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει και το βρέφος Ανεμεβλογιά σε 15-20 μέρες. Λάβετε υπόψη, ότι υπάρχουν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά που παρουσιάζουν φυσαλιδώδες εξάνθημα παρόμοιο με της Ανεμοβλογιάς, π.χ. λοιμώξεις από εντεροϊό.

Η Ανεμοβλογιά είναι συνήθως καλοήθης νόσος, μπορεί όμως να παρουσιάσει ευτυχώς σπάνια επιπλοκές. Τέτοιες είναι  ουλές, βαριά πνευμονία, παρεγκεφαλίτιδα με παραμονή μόνιμων βλαβών κ.λπ.

Με εκτίμηση,