Έντονη ανησυχία για το σύνδρομο MIS-C που προσβάλλει τα παιδιά – Στη ΜΕΘ ένα αγοράκι

Έντονη ανησυχία για το σύνδρομο MIS-C που προσβάλλει τα παιδιά - Στη ΜΕΘ ένα αγοράκι

Φόβος και ανησυχία επικρατεί στην ιατρική κοινότητα για το σύνδρομο MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children), το οποίο προσβάλει παιδιά που νοσούν με κορωνοϊό. Ήδη, ένα αγοράκι 12 μηνών βρίσκεται διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας Δρ. Αδάμο Χατζηπαναγή είναι ένα σύνδρομο για το οποίο οι ειδικοί γνωρίζουν από τον Απρίλιο του 2020 και είναι ευαισθητοποιημένοι.

Ο δρ. Χατζηπαναγή εξήγησε πως πολλοί τον έχουν ονομάσει και kawasaki light syndrome γιατί μοιάζει λίγο με την νόσο καβασάκι.

Πρόκειται είπε, για ένα πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο του ανθρωπίνου σώματος.

«Εκείνο που επηρεάζει περισσότερο είναι την καρδιά των παιδιών. Συνήθως παρατηρείται πυρετός 4-5 ημερών και τα παιδιά έχουν θορυβώδη συμπτώματα και στην πλειοψηφία τους θα βρεθούν στο νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και σπασμούς ή και υπόταση. Μπορεί να παρουσιάσουν επίσης οξεία συμπλοκή από την καρδία, όπως είναι για παράδειγμα η μυοκαρδίτιδα», εξήγησε.

Πρόσθεσε πως κάποια από τα παιδιά που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μονάδες νοσηλείας δυστυχώς κάποια θα χαθούν.

«Δεν είναι ένα εύκολο νόσημα για να αντιμετωπιστεί και δεν είναι σίγουρο το πώς θα εξελιχθεί. Εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι επηρεάζει την καρδία, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και υπάρχει πιθανότητα κάποια από αυτά τα παιδιά να έχουν μόνιμες αναπηρίες», είπε τέλος.

Πηγή: Sigmalive

Διαβάστε επίσης:

Στην εντατική αγοράκι 12 μηνών με πολυφλεγμονώδες σύνδρομο

Mαμά που δίνει μάχη με τον covid γέννησε, αφότου ξέφυγε από τον Τυφώνα Ida!

Επιστροφή στο σχολείο: Τι ισχύει για τα μονά θρανία και την καρέκλα του μαθητή