Έξαρση ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά «γέμισε» τις κλινικές – Τι συστήνει ο παιδίατρος στους γονείς

Έξαρση ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά «γέμισε» τις κλινικές - Τι συστήνει ο παιδίατρος στους γονείς

Έξαρση στις ιογενείς λοιμώξεις και ιώσεις του αναπνευστικού ταλαιπωρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα παιδιά, με συνέπεια να παρατηρείται υπερπληρότητα στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΚΥπΥ, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως «όλες οι παιδιατρικές κλινικές λειτουργούν κανονικά, δέχονται παιδιά. Εξετάζουν και τα εξωτερικά ιατρεία. Αν χρειαστεί να νοσηλευτεί ένα παιδί, νοσηλεύεται».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το Μακάρειο επωμίζεται μεγάλο βάρος σε σχέση με την αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν σε παιδιά, διότι πρόκειται για νοσοκομείο αναφοράς, το οποίο καταπιάνεται με δύσκολα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από άλλες παιδιατρικές κλινικές. Εξυπηρετεί, επίσης, τον ιδιωτικό τομέα, όπου δεν υπάρχουν δομημένες παιδιατρικές.

Σε περίπτωση που το Μακάρειο αδυνατεί να νοσηλεύσει ένα παιδί, τότε γίνεται μεταφορά του είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Από πλευράς του, ο Παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγή, επέστησε την προσοχή στους γονείς, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένουν ότι τα παιδιά τους θα προσβληθούν από ιογενείς λοιμώξεις, για τις οποίες δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης.

Το μόνο που χρειάζεται, είπε, είναι χρόνος, ώστε ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. 

«Δεν μπορούν οι γονείς να έχουν απαίτηση να μην βήχουν τα παιδιά. Ο βήχας είναι αντανακλαστικό που βοηθά στον καθαρισμό των οδών που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες».

Ανέφερε, επίσης, ότι πολλές φορές οι γονείς ασκούν πίεση στον παιδίατρο, προκειμένου να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα σταματήσουν τον βήχα, με αποτέλεσμα να ικανοποιείται ο γονέας, αντί να δίνεται προσοχή στην υγεία του παιδιού.

«Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε τα παιδιά με φάρμακα και συσκευές που δεν χρειάζονται».

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η πρόληψη κι η υπεύθυνη στάση των γονέων, είναι πολύ σημαντικές για περιορισμό της διασποράς των λοιμώξεων. 

Διαβάστε επίσης:

I am Ruth: Η Kate Winslet και η κόρη της πρωταγωνιστούν σε σειρά για τον εθισμό των εφήβων στις οθόνες

10 χρώματα που επηρεάζουν τη διάθεση του παιδιού – Ποια να βάλετε και ποια όχι στο δωμάτιό του

Man of the Year o Μάριος Γεωργίου: Η συγκλονιστική ιστορία ζωής του πρωταθλητή της ενόργανης