Εκπαίδευση τουαλέτας: 10 συμβουλές για να κόψετε την πάνα μια και καλή

Το καλοκαίρι ειναι η καλύτερη περίοδος για να προσπαθήσετε να βγάλετε την πάνα εξηγεί η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια.

Η εκπαίδευση τουαλέτας μπορεί να κρατήσει κατά μέσο όρο 3 μήνες. Το σημαντικό είναι να γίνεται με το ρυθμό που θέλει το παιδί και οι γονείς να δείχνουν κατανόηση και υπομονή, ακόμη και αν όλη η διαδικασία τους προκαλεί εκνευρισμό.

Ένα κρίσιμο στοιχείο για την εκπαίδευση είναι να μην συνδυαστεί με άλλες σημαντικές αλλαγές στη ζωή του παιδιού, όπως για παράδειγμα αλλαγή δωματίου, γέννηση νέου μωρού ή έναρξη παιδικού σταθμού.

Σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα:

1. Ξέρει ότι έχει βρεγμένη ή λερωμένη πάνα.
2. Μπορεί να καθίσει και να σηκωθεί από το γιογιό και να ακολουθεί οδηγίες.
3. Μπορεί να κατεβάσει και να ξαναανεβάσει μόνο του τα ρούχα του.
4. Μένει στεγνό για τουλάχιστον 2 ώρες.
5. Δυσανασχετεί με τη λερωμένη πάνα και θέλει να αλλαχτεί.
6. Δείχνει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.
7. Όταν θέλει να πάει τουαλέτα το καταλαβαίνετε γιατί κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. και γκριμάτσες ή πηγαίνει πάντα στο ίδιο μέρος, σε μια κρυψώνα.

Ο δεκάλογος για την εκπαίδευση τουαλέτας

1. Μιλήστε στο παιδί, προετοιμάστε το. Πείτε του ότι τώρα που μεγάλωσε μπορεί να φοράει εσώρουχα, όπως και η μαμά του ή ο μπαμπάς του, ανάλογα με το φύλο.

2. Διαλέξτε μαζί ένα γιογιό. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια του παιδιού ακουμπούν καλά στο πάτωμα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε κάθισμα τουαλέτας (μια στεφάνη που μικραίνει τη διάμετρο) και ένα ειδικό σκαλοπατάκι, ώστε να ακουμπούν τα πόδια.

3. Αφήστε το γιογιό σε ένα σημείο που να φαίνεται π.χ. στο σαλόνι. Ο σκοπός είναι να κάνετε το γιογιό μέρος της καθημερινότητάς του.

4. Επιτρέψτε στο παιδί να σας δει να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, προτιμήστε να το κάνει ο γονιός του ίδιου φύλου.

5. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάθεται συχνά στο γιογιό, ακόμη και με τα ρούχα αρχικά. Αν χρειαστεί, δώστε του ένα παιχνίδι ή ένα βιβλιαράκι ώστε να κάτσει περισσότερη ώρα.

6. Βάλτε το παιδί να κάθετε στο γιογιό συχνά και προγραμματισμένα για να γίνει μέρος της ρουτίνας του. Για παράδειγμα μπορείτε να το βάζετε κάθε 2 ώρες, την ώρα που ξυπνά το πρωί ή μετά από τους υπνάκους του.

7. Οδηγήστε το στην τουαλέτα ή στο γιογιό όταν βλέπετε τα σημάδια για την τουαλέτα. Για παράδειγμα όταν πιάνει τα γεννητικά του όργανα, σφίγγεται ή κάνει μορφασμούς. Μάθετε στο παιδί να αναγωρίζει τα σημάδια, να διακόπτει το παιχίδι και να πηγαίνει μόνο του.

8. Αντιδράστε με υπομονή στα ατυχήματα. Όση περισσότερη κατανόηση δείχνετε τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες να έχετε επιτυχία τις επόμενες φορές . Κρατήστε την ψυχραιμία σας, μη δείξετε απογοητευση και πείτε κάτι όπως «ξεχάστηκες αυτή τη φορά, την επόμενη θα πας στην τουαλέτα πιο γρήγορα».

9. Επιβραβεύστε το παιδί όταν τα καταφέρνει, χωρίς όμως υπερβολές. Οι υπερβολικές αντιδράσεις στην επιτυχία μπορεί να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα στην αποτυχία.

10. Βεβαιωθείτε ότι ο φροντιστής που κρατάει το παιδί όταν λείπετε ακολουθεί τις ίδιες οδηγίες.

4 πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν το παιδί ξεκινά να κόψει την πάνα

    • Το κλειδί για την επιτυχία είναι η υπομονή και η επιλογή της σωστής χρονικής στιγμή.
    • Η εκπαίδευση της τουαλέτας πρέπει να γίνεται με το ρυθμό που θέλει το παιδί.
    • Αν δείτε ότι παρά τις προσπάθειες το παιδί δεν μπορεί με τίποτα να χρησιμοποιήσει το γιογιό ή την τουαλέτα, κάντε ένα διάλειμμα. Δοκιμάστε εκ νέου σε λίγες εβδομάδες!
    • Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε μην το συγκρίνετε με τα άλλα και φυσικά αν δεν είναι έτοιμο, μην το πιέζετε.