«Είμαι έγκυος χωρίς να έχω πάρει διαζύγιο από τον πρώην. Μπορεί να πάρει το μωρό το όνομα του νυν που είναι και πατέρας;»

Καλημέρα. Είμαι μητέρα τριών ανήλικων τέκνων. Έχω χωρίσει με τον μπαμπά των παιδιών μου εδώ και 2.5 χρόνια περίπου. Γνώρισα ένα παλικάρι πριν ένα χρόνο, έμεινα έγκυος (γεννάω σε λίγες μέρες). Απόφαση του διαζυγίου βγήκε πριν λίγες μέρες και δεν έχω υπογράψει τα ένδικα μέσα. Θα το ταχτοποιήσω μετά την γεννά.

Το παιδάκι μου έχουν πει ότι θα μπει στο όνομα του πρώην συζύγου. Μπορείτε να μου πείτε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει ο σύντροφός μου για να πάρει το όνομά του νόμιμα η μικρή μας; Σας ευχαριστώ πολύ.

Μαμά Ευαγγελία

Απαντά η Μελίνα Διονυσίου

Director / Legal Consultant to Corporate & Banking Dept. @ TOTALSERVE MANAGEMENT LIMITED

Είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο το ζήτημα της ανατροπής του τεκμηρίου της πατρότητας και είναι δύσκολο να απαντηθεί επιγραμματικά γιατί έχει αρκετές παραμέτρους.

Ωστόσο αυτό που μπορώ να πω σε πολύ γενικές γραμμές και ελπίζω να βοηθά, είναι το ακόλουθο:

Σύμφωνα με τον περί Τέκνων (Συγγένεια και Νομική Υπόσταση) Νόμος του 1991 προβλέπονται τα ακόλουθα:

«Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε διάστημα τριακόσιων δύο ημερών από τη λύση ή την ακύρωσή του, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα το σύζυγο της μητέρας.»

«Την ιδιότητα του τέκνου ως τέκνου γεννημένου σε γάμο μπορούν να προσβάλουν: (α) Ο σύζυγος της μητέρας, (β) Ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου αν αυτός πέθανε χωρίς να έχει χάσει το δικαίωμα της προσβολής, (γ) το τέκνο, (δ) η μητέρα του τέκνου, (ε) ο πρώτος σύζυγος της μητέρας σε περίπτωση που γίνεται δεκτή αίτηση για προσβολή της πατρότητας από το δεύτερο σύζυγο, σύμφωνα µε τις πρόνοιες του άρθρου 7…»

Επομένως στο ερώτημα μας, η προσβολή του τεκμηρίου της πατρότητας, μπορεί να γίνει μόνο από τα πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στον  περί Τέκνων (Συγγένεια και Νομική Υπόσταση) Νόμο και αφού ληφθούν υπόψη οι διάφορες προϋποθέσεις του Νόμο, καθώς επίσης και της Νομολογίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.