Δρ. Καραγιάννης: «Αλματώδης η αύξηση των κρουσμάτων, να εμβολιαστούν οι νέοι»

Δρ. Καραγιάννης: «Αλματώδης η αύξηση των κρουσμάτων, να εμβολιαστούν οι νέοι»

Στην εκτίμηση ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού θα είναι αυξημένα και τις επόμενες ημέρες προχώρησε ο ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ.Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος καλεί τους νέους να εμβολιαστούν θωρακίζοντας τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

Ο δρ. Καραγιάννης είπε ότι υπήρξε μια αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες, βγήκαμε τριακόσια κρούσματα πιο πάνω, πράγμα που δεν εμπνέει αισιοδοξία όσον αφορά τις επόμενες ημέρες.

«Από ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχουν ακόμα πολλά άτομα, τα οποία ίσως να μην έχουν πάει για τεστ παρόλο του ότι γνωρίζουν ότι είχαν επαφές και πιθανό να έχουν και συμπτώματα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευαισθησία των νεαρών στο γεγονός ότι θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την καλή δουλειά που έγινε μέχρι τώρα για να ελέγξουμε την πανδημία στην Κύπρο και την υποσκάπτουν με κάποιες συμπεριφορές και απερισκεψία.

«Φοβάμαι ότι δεν είναι επαρκείς οι έλεγχοι»

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, ο Καθηγητής ανέφερε ότι «μειώσεις είδαμε στο παρελθόν μόνο με περιοριστικά μέτρα. Αυτή την στιγμή τα πάντα είναι ανοικτά, φαίνονται ότι δεν γίνονται επαρκεί έλεγχοι ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός κυρίως νεαρών ατόμων, οι οποίοι δεν κάθονται αλλά αντιθέτως διακινούνται, χορεύουν, διασκεδάζουν και φωνασκούν».

Επομένως, πρόσθεσε, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε τέτοιες δραστηριότητες διότι είναι από εδώ που άρχισαν αρκετές αλυσίδες που είναι ενεργές αυτή την στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Πάνω από 2.000 τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των 16 – 17 ετών

«Κλειδώνουν» τα προνόμια για τον εμβολιασμό – Τι συζητήθηκε στην διυπουργική

Εμβολιασμός ανηλίκων: Ποιο εμβόλιο θα γίνεται στα παιδιά 16-17 ετών

Θα ληφθούν νέα μέτρα;

Ερωτηθείς αν θα τεθούν περιοριστικά μέτρα, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «δεν ξέρω τι θα αποφασίσει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό που καθυστερεί την εισαγωγή περιοριστικών μέτρων είναι η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία εξακολουθεί να θωρακίζει τις υψηλότερες ηλικιακές ομάδες και ο ιός διακινείται στις ηλικίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Άρα, αν δεν κατορθώσουμε να πείσουμε τους νεαρότερους να εμβολιαστούν τότε δεν πρόκειται να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει».

Σε σχέση με την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ανέφερε πως την δεδομένη στιγμή πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην κοινή λογική να επικρατήσει. «Αν δεν υπάρξει σύνεση και περισυλλογή και να αντιληφθούμε τι μπορεί να συμβεί από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο και αργότερα τότε τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν».

Συμβουλεύω τους νέους, είπε ο Δρ Καραγιάννης, αν θα πάνε σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση πολλών ατόμων να πάνε με αρνητικό τεστ και να εφαρμόζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σε ερώτηση τι αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, επεσήμανε πως «αν δεν αυξήσουμε την εμβολιαστική μας κάλυψη, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε προβλήματα με εξάρσεις. Από την άλλη αν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και ξεπεράσουμε το 50% της κάλυψης στις νεαρότερες ομάδες θα θωρακιστούμε».