Δρ. Αβραάμ Ηλία: Δύσκολος ο φετινός χειμώνας με αυξημένες λοιμώξεις σε παιδιά

Δρ. Αβραάμ Ηλία: Δύσκολος ο φετινός χειμώνας με αυξημένες λοιμώξεις σε παιδιά

Την ανησυχία του για τον επικείμενο χειμώνα εξέφρασε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, καθώς όπως ανέφερε, το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αυξημένα τα περιστατικά εποχικών λοιμώξεων στα παιδιά.

Όπως είπε, είναι πολύ νωρίς για να υπάρχουν τόσο αυξημένα περιστατικά, καθώς τα πρώτα κάνουν την εμφάνισή τους τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με την έλευση του χειμώνα και την πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη από το καλοκαίρι, όπως είπε, άρχισαν να εμφανίζονται σποραδικά, περιστατικά οξείας βρογχιολίτιδας που προκαλούνται από τον ιό RSV, περιστατικά αδενοϊων αλλά και οξείας γαστρεντερίτιδας.

Θα αυξηθούν οι λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις αναμένεται ότι θα αυξηθούν, όπως είναι φυσικό, με την έλευση του χειμώνα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, έμειναν στο προσκήνιο λόγω της COVID19 και των αυστηρών περιορισμών που ίσχυαν.

Η αύξηση, σημείωσε, αποδίδεται στο γεγονός ότι κάθε τρία χρόνια εκδηλώνονται λοιμώξεις υπό τη μορφή επιδημίας.

Τόνισε πως αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας όσον αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για τον ιό RSV που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα βρέφη και σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Ανάμεσα στα συμπτώματα του RSV, είναι ο πυρετός και η αναπνευστική δυσχέρεια.

Σημείωσε πως δίδεται σύσταση στους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών 6 μηνών και άνω με το εμβόλιο της γρίπης και των παιδιών άνω των 12 με το εμβόλιο κατά της COVID19, ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα κάποιο παιδί να νοσήσει με κάποια λοίμωξη και ταυτόχρονα με τη νόσο COVID19, γεγονός που μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες.

Ανέφερε πως οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι όταν εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης.

Πηγή: Sigmalive

Διαβάστε επίσης:

Παιδιατρική Εταιρεία για γρίπη: Αναγκαίος και επιβεβλημένος ο εμβολιασμός των παιδιών

Οι νέες χαλαρώσεις που αποφάσισε το Υπουργικό – Τι θα ισχύει για εστίαση, γάμους, βαπτίσεις

Δρ. Αβραάμ Ηλία: Να εμβολιαστούν εκπαιδευτικοί και οι μαθητές άνω των 12 χρόνων