Δωρεά βιβλίων από την Ιαπωνική Πρεσβεία στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Σε μία δωρεά βιβλίων στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου από το γνωστό Ιαπωνικό Ίδρυμα ‘’Nippon Foundation’’, προχώρησε η πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Κύπρο Izumi Seki κατά την επίσκεψη της στο Πανεπιστήμιο και στο πλαίσιο μικρής τελετής παραλαβής των βιβλίων .

Σε χαιρετισμό της η πρεσβευτής αναφέρθηκε στις ακαδημαϊκές σχέσεις της Ιαπωνίας και του Πανεπιστημίου Νεάπολις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια μέσα από την συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου σε συγκεκριμένα προγράμματα υποτροφιών και την παρουσία τους για σπουδές στην Ιαπωνία.

Η κ. Izumi Seki ανέφερε πως το ίδρυμα ‘’Nippon Foundation’’ είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε τέτοια δωρεά στην Κύπρο, προσθέτοντας πως έως σήμερα, έχει δωρίσει περίπου 65,000 βιβλία που σχετίζονται με την Ιαπωνία σε περισσότερες από 1,000 βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο.

Η δωρεά στο Νεάπολις συνέχισε, είναι μέρος του Προγράμματος Read Japan Project, του οποίου ο στόχος είναι να προαγάγει τη μελέτη και καλύτερη κατανόηση του Ιαπωνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Πρόσθεσε πως η δωρεά στο Νεάπολις αφορά βιβλία σχετικά με την πολιτική, την οικονομία, την ιστορία, τις επιχειρήσεις και τις διεθνείς σχέσεις της Ιαπωνίας.

Τα βιβλία καταχωρήθηκαν σε ξεχωριστό μέρος της Βιβλιοθήκης αποτελώντας ένα μοναδικό θησαυρό για όσους φοιτητές και συμπολίτες μας στην Κύπρο επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον Ιαπωνικό πολιτισμό.

Ειδικό τμήμα με ακαδημαϊκό υλικό από την Ιαπωνία

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Παντελής Σκλιάς χαρακτήρισε τιμητική την παρουσία της Πρέσβειρας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στην Κύπρο στο Πανεπιστήμιο με αφορμή τη δωρεά ενός σημαντικού αριθμού βιβλίων στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Νεάπολις ένα ειδικό τμήμα δημιουργείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, ένα τμήμα με ακαδημαϊκό υλικό από την Ιαπωνία έτσι ώστε φοιτητές, φοιτήτριες αλλά και ερευνητές από όλη την Κύπρο οι οποίοι ενδιαφέρονται, όπως είπε, για την μελέτη της Ιαπωνικής κουλτούρας, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, κοινωνικής δομής και οργάνωσης να εμβαθύνουν την ερευνητική τους δουλειά να μάθουν περισσότερα πράγματα και να εξοικειωθούν με την ιαπωνική πραγματικότητα.

Ο κ. Σκλιάς ευχαρίστησε ακολούθως τον συνάδερφο του Δρ. Θωμά Παπαναστασίου για την συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για την πολύ καλή γνώση που έχει για την ιαπωνική κουλτούρα σπουδάζοντας ο ίδιος στην Ιαπωνία, και έχοντας δημιουργήσει στέρεες γέφυρες και ένα ώριμο υπόβαθρο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, την Πάφο και την Ιαπωνία.

Ως εκ τούτου η σημερινή εκδήλωση κατέληξε, σηματοδοτεί όχι μόνο το γεγονός ότι εδώ και επτά χρόνια υπάρχει μια ώριμη και αγαστή συνεργασία με την Ιαπωνική πλευρά αλλά σηματοδοτεί, όπως είπε, και τα μελλοντικά σχέδια τα οποία έρχονται και τα οποία αναφέρθηκε η πρέσβειρα.