Διευθυντής Δημοτικής: «Πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία»

Γιατί αυξήθηκαν τόσο τα κρούσματα στα σχολεία; Σκέψεις για να κλείσουν νωρίτερα για Χριστούγεννα

Πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός κρουσμάτων στα δημοτικά σχολεία απ΄αυτά που ανακοινώνεται σύμφωνα με τον διευθυντή δημοτικής εκπαίδευσης, Μάριο Στυλιανίδη.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κος Στυλιανίδης εξήγησε ότι ο αριθμός ο οποίος ανακοινώνεται αφορά στα τεστ τα οποία διενεργούνται στα σχολεία. Ο συνολικός αριθμός, πρόσθεσε, είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σημείωσε πως, απ΄τη Δευτέρα σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας θα υπάρχουν συνεργεία διενέργειας τεστ αντιγόνου σε 330 δημοτικά σχολεία.

Εντατικότεροι  οι έλεγχοι στα παιδιά

Όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, από τις 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους του χώρους, όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας

Επίσης, από την ίδια ημέρα, όλα τα άτομα ηλικίας 6 – 11 ετών, οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass.

Οι προυποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: είτε το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών. (Σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα)

Απο τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Απο τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλοναι όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές.

Το Υπουργείο διευκρίνισε πως τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται των μέτρων, που έχουν ανακοινωθεί, για απαγόρευση εισόδου σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, κινηματογράφους, θέατρα, αμφιθέατρα, αίθουσες θεαμάτων και χώρους εστίασης.

Τα παιδιά ηλικίας 6 με 11 ετών θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους SafePass, δηλαδή πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι για παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες αποφάσεις θα ακολουθήσουν διευκρινίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αντιδρούν οι γονείς

Αντίθετη βρίσκει την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν πάρει και αφορούν τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρη Χριστοφή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφή ανέφερε πως θεωρούν άδικο να θεωρούνται οι μαθητές των Δημοτικών ότι φέρουν ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ως οργανωμένους γονείς, είπε, «μάς ανησυχεί η κατάσταση και με τη σειρά μας θέλουμε να συνδράμουμε στην εξάλειψη της διασποράς του ιού, για αυτό ως Συνομοσπονδία εδώ και αρκετό καιρό προτρέπουμε τους γονείς να δώσουμε συγκατάθεση όπως γίνονται τα τεστ στα παιδιά».

Πρόσθεσε επίσης πως οργανωμένοι γονείς ζητούν την αύξηση των σχολείων, όχι μόνο των μεγάλων σχολείων στα οποία γίνεται ο διαγνωστικός έλεγχος αλλά και σε πολύ μικρότερα σχολεία για να έχουν μια καλύτερη εικόνα.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφής έστειλε επίσης το μήνυμα στους γονείς και στον καθένα Σύνδεσμο Γονέων σε κάθε σχολική μονάδα να δώσει προς την Ομοσπονδία της Επαρχίας του, κατευθυντήριες γραμμές, και οδηγίες για το πώς προχωρούν ως Συνομοσπονδία Γονέων, αναφορικά με την απόφαση που έχει παρθεί για τα Δημοτικά Σχολεία.

Προτρέπουμε πάντα, συνέχισε, “τους γονείς, να δίνουν τη συγκατάθεση τους για να γίνονται αυτά τα διαγνωστικά τεστ, για να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στα σχολεία μας”, συμβάλλοντας και εμείς με την σειρά τους σε όλη αυτή την κατάσταση και κρατώντας τα σχολεία ανοικτά , κατέληξε .

Διαβάστε επίσης:

Σφίγγει ο κλοιός για ανεμβολίαστους, εντατικότεροι έλεγχοι στα παιδιά: Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Εμβολή αμνιακού υγρού: Μία σπάνια και θανατηφόρα επιπλοκή στον τοκετό

«Τα σκληρά μοκασίνια»: Μία παραβολή για το πώς να προστατεύσεις το παιδί από τον δικό σου παιδικό πόνο