Μεταφορά μαθητών από πόρτα σε πόρτα: Αυτά είναι τα 11 Δημοτικά που μπαίνουν στο πρόγραμμα

Μεταφορά μαθητών από πόρτα σε πόρτα: Αυτά είναι τα 11 Δημοτικά που μπαίνουν στο πρόγραμμα

Αρχίζει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε πιλοτική βάση η μεταφορά μαθητών Δημοτικού στα σχολεία τους, με λεωφορεία και συνοδούς που θα τους παραλαμβάνουν από την πόρτα του σπιτιού τους. Είναι ένα πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα βήμα το οποίο θα στοχεύει στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στους δρόμους και στην ταυτόχρονη διευκόλυνση των γονιών.

Η Offsite News επικοινώνησε με τους κ. Χρήστο Παπαμιχαήλ, Συνεργάτη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και κ. Αντρέα Νικηφόρου, Ανώτερο Λειτουργό Δημόσιων Μεταφορών, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου υπηρεσία κυρίως λόγω του ότι σχετίζεται με παιδιά Δημοτικού.

Η διαδρομή – Διαδικασία

Το λεωφορείο στο οποίο θα επιβαίνει και ένας συνοδός, θα πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα (όπου είναι εφικτό). Ο/η συνοδός θα παραλαμβάνει τα παιδιά από το σπίτι τους, θα μπαίνουν στο λεωφορείο και θα γίνεται η μεταφορά τους στο σχολείο. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, θα πραγματοποιείται και η επιστροφή τους στο σπίτι το μεσημέρι αφού σχολάσουν.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι μεταφορές θα πραγματοποιούνται μόνο εντός της εκπαιδευτικής περιφέρειας του μαθητή. Οι μαθητές θα παραλαμβάνονται δηλαδή από τις οικίες τους στις εκπαιδευτικές περιφέρειες όπου και εντάσσονται. Οι μαθητές που διαμένουν εκτός των ορίων αυτής της περιφέρειας ή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, δεν θα εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Νικηφόρου, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετούς γονείς. Η νέα υπηρεσία μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία έχει απήχηση ακόμα και στα ίδια τα σχολεία αφού πολλά από αυτά εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα. «Δεν είναι εφικτό να ενταχθούν όλα τα σχολεία στο πρόγραμμα ακριβώς γιατί είναι κάτι που θα λειτουργήσει πιλοτικά. Θέλουμε να δούμε το ενδιαφέρον αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να δούμε αν θα υπάρξει όντως βελτίωση στο θέμα του κυκλοφοριακού. Στόχος δηλαδή, είναι να μειωθούν τα αυτοκίνητα που μαζεύονται έξω από τα σχολεία πρωί και μεσημέρι».

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη λάβει τα στοιχεία των ενδιαφερόμενων μαθητών, τις διευθύνσεις τους κτλ.

Το κόστος για τους γονείς

Σχετικά με το κόστος που θα επωμίζονται οι γονείς για αυτή την υπηρεσία, σε εφαρμογή θα εξακολουθεί να είναι η υφιστάμενη διαδικασία που ισχύει για όλους τους μαθητές. Δηλαδή, όπως ανέφερε ο κ. Νικηφόρου, η διευθέτηση είναι οι μαθητές να εκδώσουν την προσωποποιημένη τους «motion card» από τις εταιρείες μεταφοράς και να την πιστώνουν με 10 ευρώ το μήνα. Επισήμανε επίσης, πως υπάρχει η σκέψη από πλευράς Υπουργείου, οι μαθητές να μπορούν να εκδίδουν τη συγκεκριμένη κάρτα από τα σχολεία.

Σε σχετική επιστολή που έχει σταλεί από το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρεται πως η κάρτα αυτή θα πρέπει να εκδοθεί όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των παιδιών αλλά και για τη συλλογή χειροπιαστών στοιχείων σχετικά με την εξέλιξη της υπηρεσίας. «Με την κάρτα θα μπορούμε να δούμε πόσοι μαθητές μπαίνουν στο λεωφορείο και πόσο συχνά το χρησιμοποιούν».

Ποιοι θα συνοδεύουν τα παιδιά

Τα άτομα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά από τα σπίτια τους και θα τα συνοδεύουν καθ’ όλη τη διαδρομή, θα καθοριστούν με διευθέτηση μεταξύ των εταιρειών μεταφοράς, του Υπουργείου και της Σχολικής Εφορίας. Θα δουλεύουν υπό καθεστώς ωρομίσθιων και μόνο σε περιόδους όπου θα είναι ανοιχτά τα σχολεία.

Σημαντικό είναι να διευκρινιστεί πως τα κριτήρια πρόσληψης για κάθε εμπλεκόμενο στην υπηρεσία πρόσωπο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά προκειμένου να καθησυχαστούν και οι γονείς από τυχόν ανησυχίες και φοβίες.

Δείτε πιο κάτω τα Δημοτικά Σχολεία τα οποία θα συμμετέχουν στην πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας:

Επαρχία Λευκωσίας

– Ε’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς

– Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς

Επαρχία Λεμεσού

– Δημοτικό Σχολείο Πύργου

– Β’ Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Γερμασόγειας Β’

Επαρχία Λάρνακας

– Ε’ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου

– Δημοτικό Σχολείο Βορόκλινης

Επαρχία Πάφου

– Δημοτικό Σχολείο Κουκλιών

– ΙΑ’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα)

Επαρχία Αμμοχώστου

– Α’ και Β’ Δημοτικό Σχολείο Ορμήδειας

– Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων

– Δημοτικό Σχολείο Δασάκι Άχνας (Πόλυ Πίττα)

Στην υπηρεσία μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία τους, γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και κάποια σχολεία της υπαίθρου.

Διαβάστε ακόμα:

Θέλεις να κερδίζεις πάντα στο παιχνίδι με τη δαγκάνα; Δες αυτό το βίντεο!

«Σε θαύμασα μικρέ μου άνθρωπε… Άραγε, θα είμαι αντάξιά σου;»

Τραγωδία στους εορτασμούς της Βαστίλλης: 7χρονος και η αδελφή του σκοτώθηκαν από πυροτεχνήματα