Δεν υπάρχει τέλειος γονιός, μόνο αυτός που σέβεται το παιδί του και ζητά συγγνώμη

Πολλές φορές οι γονείς κάνουν προσπάθειες να φαίνονται τέλειοι στα μάτια των παιδιών, ότι γνωρίζουν τα πάντα, από φόβο μήπως εκείνα χρησιμοποιήσουν τα λάθη τους εναντίον τους ή αμφισβητήσουν την εξουσία τους.

Αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή σχέση με τα παιδιά μας, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, πρέπει να μάθουμε να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να ζητάμε συγνώμη, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.

Δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός – μόνο αυτός που σέβεται το παιδί του αρκετά ώστε να ζητήσει συγνώμη όταν κάνει ένα λάθος.

Όταν απολογείσαι:

 Χτίζεις σχέση εμπιστοσύνης.

Όταν απολογείσαι μετά από ένα λάθος, δείχνεις στο παιδί σου ότι μπορεί να σου έχει εμπιστοσύνη. Όταν επιμένεις στην άποψη σου, ακόμα και αν έχεις άδικο, είσαι άδικος προς το παιδί σου, και δημιουργείς αρνητικά συναισθήματα (καχυποψία, δυσαρέσκεια, και έλλειψη εμπιστοσύνης).

Επίσης, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου οι ενήλικες δεν ζητάνε συγγνώμη για τα λάθη τους, δε θα μάθει να ζητά συγνώμη, όσο λάθος και να έχει, αφού μαθαίνει ότι το να παραδέχεσαι το λάθος σου δεν είναι αποδεκτό.

Δείχνεις στο παιδί σου πως να απολογηθεί.

Σαν γονιός, είσαι το πρότυπο του παιδιού σου. Δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς το λάθος σου. Αλλά για το παιδί σου, το παράδειγμα σου θα του δώσει το θάρρος που χρειάζεται για να ζητήσει συγγνώμη όταν πρέπει.

Όταν το παιδί σου σε ακούει να απολογείσαι, και να δέχεσαι τις ευθύνες για τα λάθη σου, του δίνεις ώθηση να παραδεχτεί και να ζητήσει συγνώμη, χωρίς φόβο για τις συνέπειες.

Δυναμώνεις το δεσμό με το παιδί σου

Είναι στη φύση μας να κάνουμε λάθη, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις τα λάθη για να εξελίξεις τη σχέση με το παιδί σου. Πώς;

Όταν απολογείσαι στο παιδί σου, δυναμώνεις το δεσμό σας, επιβεβαιώνοντας τα συναισθήματα του, και μαθαίνοντας το ότι τα λάθη είναι αποδεκτά, αρκεί να μαθαίνουμε μέσα απ’αυτά.

Έτσι το παιδί σε βλέπει σαν ένα άτομο που μπορεί να πλησιάσει και να εμπιστευτεί, και όταν κάνει ένα λάθος, ή έχει κάποιο πρόβλημα, ξέρει ότι μπορεί να έρθει κοντά σου, χωρίς να φοβάται ότι θα το τιμωρήσεις ή θα του βάλεις τις φωνές.

Εσύ ζητάς συγγνώμη από το παιδί σου;

Wholesome Parenting