Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να βοηθήσετε μια μαμά που υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη

«Πάλευα με την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή όλη μου την ζωή. Ήμουν, λοιπόν, η καλύτερη υποψήφια και για την επιλόχειο κατάθλιψη. Έχω τρία παιδιά και σε όλα βίωσα κατάθλιψη μετά την γέννα, με διάφορους τρόπους. Στο πρώτο παιδί εκδηλώθηκε με άγχος και πολύ φόβο – επισκεπτόμουν το γιατρό ακόμα και όταν το παιδί χασμουριόταν! Στο δεύτερο, που μπορώ να πω τα πράγματα ήταν πιο ήπια, ένιωθα μεγάλη δυσφορία και πίεση, ενώ μετά το τρίτο μου παιδί οι ενοχές με κατέκλυσαν.

Το ένα πράγμα που παρέμεινε ίδιο στη διάρκεια όλων αυτών των εμπειριών, ήταν η απάντηση που μου έδιναν οι άλλοι, όταν προσπαθούσα να εκφράσω όσα ζούσα:

“Είναι απλώς ορμόνες. Είσαι τόσο ευλογημένη, αυτό να θυμάσαι”.

Ξέρω, ότι το έλεγαν με αγάπη, αλλά το να ακούω κάθε φορά αυτή τη φράση με πλήγωνε πολύ», εξομολογείται η Mandi Em, μαμά τριών παιδιών, στο scarymommy.com, η οποία βίωσε επιλόχειο κατάθλιψη μετά και από τις 3 εγκυμοσύνες της, και συνεχίζει:

«Σαν κοινωνία τείνουμε να “αποκτηνώνουμε” τις νέες μητέρες. Όταν λες πώς είσαι κουρασμένη, συνήθως γελούν και σου λένε πως όλες οι μαμάδες το περνούν αυτό το στάδιο. Δεν σε ρωτά κανείς πλέον πώς νιώθεις, όπως όταν ήσουν έγκυος. Σου κάνουν ερωτήσεις για μέρη του σώματός σου, οι οποίες είναι πολύ αδιάκριτες! Οι επιλογές και οι αποφάσεις σου κρίνονται από όλη την κοινωνία και αυτό φαίνεται στους άλλους φυσικό. Η ζωή σου μπαίνει στο μικροσκόπιο και ό,τι και αν κάνεις ποτέ κανένας δεν είναι ευχαριστημένος!

Το χειρότερο με την επιλόχειο κατάθλιψη είναι, ότι ΞΕΡΟΥΜΕ πως θα έπρεπε να είμαστε καλά, αλλά ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ! Σας ακούγεται παράξενο έτσι;

Ξέρουμε ότι ο χρόνος που περνά είναι πολύτιμος, παρόλα αυτά μας “χτυπά” όταν καθόμαστε εκεί κουρασμένες, άλουστες και αποδιοργανωμένες. Τα μωρά μας μεγαλώνουν πριν από εμάς και εμείς καθόμαστε εκεί. Να καιγόμαστε στα βουνά των σκέψεών μας.

Οπότε την επόμενη φορά που θα μιλήσετε σε μια νέα μαμά, μην τις θυμίσετε γιατί πρέπει να ευχαριστεί τη ζωή. Το ξέρει ήδη! Αντίθετα, κάντε τη να νιώσει σαν άνθρωπος ξανά. Θυμίστε της όλα εκείνα τα οποία είναι και δεν την κάνουν “Μητέρα”. Βοηθήστε τη με το μωρό για να μπορέσει να κάνει ένα μπάνιο, φτιάξτε της φαγητό ή απλώς αφήστε την να ηρεμήσει…».