Αυτά είναι τα εμβόλια που καλύπτει το ΓΕΣΥ – Ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν το αντιγριπικό;

Σύγχυση επικρατεί ανάμεσα στους γονείς για το ποια εμβόλια καλύπτει και ποια όχι το νέο σύστημα υγείας.

Το ΓεΣΥ καλύπτει τα εμβόλια που είναι εντός του εθνικού εμβολιαστικού σχήματος».

Στις περιπτώσεις που ο παιδίατρος προτείνει εμβόλιο εκτός εθνικού εμβολιαστικού σχήματος, τότε πρέπει να ενημερώσει εκ των προτέρων τους γονείς ότι θα επωμισθούν το κόστος του εμβολίου.

Ο παιδίατρος σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται να αμείβεται από το δικαιούχο, κατά την κρίση του, τόσο για το κόστος του εμβολίου όσο και για τη χορήγησή του.

Επίσης, η επίσκεψη για χορήγηση εμβολίου που δεν περιλαμβάνεται στον πιο πάνω πίνακα δεν υπολογίζεται στον αριθμό των επιτρεπόμενων επισκέψεων ανά ηλικιακή κατηγορία.

Αυτή τη στιγμή εκτός εθνικού σχήματος είναι τα εξής πέντε εμβόλια:

  • Hπατίτιδας Α
  • Ανεμοβλογιάς
  • Μηνιγγιτιδόκοκκου Β
  • Μηνιγγιτιδόκοκκου ΑCW135Y
  • Ιού Ρότα

Το ΓεΣΥ δεν καλύπτει, επίσης, κάποια νεότερα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το εξαπλό, το οποίο προσφέρει κάλυψη έναντι της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της ηπατίτιδας B, της πολιομυελίτιδας και των διηθητικών νόσων που προκαλούνται από τον αιμόφιλο γρίπης τύπου β (Hib). Οι πιο πάνω νόσοι καλύπτονται όμως μέσω άλλων διαθέσιμων εμβολίων που προσφέρονται δωρεάν από το νέο σύστημα υγείας.

Ποια εμβόλια καλύπτει το ΓΕΣΥ

Η χορήγηση των παρακάτω εμβολίων χορηγείται από 1η Ιουνίου 2019, από τους συμβεβλημένους με το ΓΕΣΥ παιδιάτρους.

Σημειώνεται ότι:

  • Με βάση την πληροφόρηση που έχει ο Οργανισμός από το Υπουργείο Υγείας υπάρχει έλλειψη στο εμβόλιο TETRAXIM. Το εν λόγω εμβόλιο αναμένεται να είναι διαθέσιμο περί τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Το εμβόλιο για τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) χορηγείται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας σε κορίτσια 13 χρόνων.

Το αντιγριπικό εμβόλιο

Ο ΟΑΥ ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δικαιούχοι του συστήματος που ανήκουν στους χρόνιους ασθενείς θα δικαιούνται δωρεάν το εμβόλιο της γρίπη.