Αποκλείουν 8χρονη από σχολείο λόγω αναπηρίας: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Αποκλείουν 8χρονη από σχολείο: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Μια σοβαρή καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας που αφορά στον αποκλεισμό 8χρονης από σχολείο λόγω αναπηρίας. Σύμφωνα με καταγγελία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, μια ακόμα 8χρονη μαθήτρια βιώνει «αποκλεισμό» από την τάξη της στο Β’ Δημοτικό Μακεδονίτισσας. Η ΚΥΣΟΑ υποστηρίζει πως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την καθιστά «ως ένα από τα πολλά θύματα των αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών πολιτικών διάκρισης και διαχωρισμού που ακολουθεί στα ζητήματα της αναπηρίας».

Σύμφωνα με την ΚΥΣΟΑ «το Υπουργείο Παιδείας δε θέλει να αφήσει κανένα περιθώριο στη μαθήτρια να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της στην εκπαίδευση, κάτι που βρίσκει πλήρως αντίθετη τη Συνομοσπονδία μας, που στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την οικογένεια σε κάθε προσπάθεια απόλαυσης του αναφαίρετου δικαιώματός της θυγατέρας τους για ενιαία εκπαίδευση και ενσωμάτωσης της στην κοινότητα».

Στην τοποθέτησή του το Υπουργείο Παιδείας τονίζει πως «η μαθήτρια μπορεί να φοιτήσει στο σχολείο της, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής».

Χαρακτηρίζοντας ότι η ΚΥΣΟΑ «εσφαλμένα» κάνει λόγο για αποκλεισμό, το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

– Η μαθήτρια, όπως αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, φοιτά στη Β΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας Β΄.

– Κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, έτυχε αξιολόγησης και λήφθηκε απόφαση από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Ε.Ε.Ε.Α.Ε.) για αλλαγή του πλαισίου φοίτησης σε Ειδική Μονάδα.

– Οι γονείς προχώρησαν σε ένσταση και τον Ιανουάριο του 2022, η Κεντρική Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Κ.Ε.Ε.Α.Ε.), αποφάσισε όπως η μαθήτρια συνεχίσει δοκιμαστικά τη φοίτησή της σε γενική τάξη και τύχει επαναξιολόγησης τον Μάιο του 2022.

– Τον Μάιο του 2022, έγινε επαναξιολόγηση και όλοι οι ειδικοί εισηγήθηκαν τη φοίτηση της μαθήτριας σε Ειδική Μονάδα. Ακολούθησε απόφαση της Ε.Ε.Ε.Α.Ε. για αλλαγή του πλαισίου φοίτησης.

– Οι γονείς προχώρησαν σε ένσταση προς την Κ.Ε.Ε.Α.Ε.. Η Κ.Ε.Ε.Α.Ε., με απόφασή της στις 21 Οκτωβρίου 2022, απέρριψε την ένσταση και αποφάσισε τη φοίτηση του παιδιού σε Ειδική Μονάδα που στεγάζεται στο ίδιο σχολείο. Σύμφωνα με την απόφαση, η μαθήτρια θα διδάσκεται τα Ελληνικά και Μαθηματικά στο πλαίσιο της Ειδικής Μονάδας και θα εντάσσεται στη γενική τάξη στα υπόλοιπα μαθήματα. Ως εκ τούτου, λανθασμένα γίνεται στην ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ αναφορά για αποκλεισμό, αφού η μαθήτρια θα συνεχίσει τη φοίτησή της στο σχολείο της κοινότητάς της, χωρίς να αποκλείεται από το περιβάλλον της τάξης.

– Έκτοτε οι γονείς, στερούν το δικαίωμα εκπαίδευσης του παιδιού τους, κρατώντας το στο σπίτι, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με την απόφαση της Κ.Ε.Ε.Α.Ε. Το παιδί παρουσιάστηκε στο σχολείο μόνο τις ημέρες που υπήρχε κάποια άλλη δραστηριότητα(π.χ. εκπαιδευτική εκδρομή, θεατρική παράσταση).

«Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας επιθυμεί να παροτρύνει και την ΚΥΣΟΑ και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προτού προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, να έχει την κατάλληλη ενημέρωση ως προς τα πραγματικά γεγονότα», αναφέρει καταληκτικά το Υπουργείο.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα έξω από το σχολείο της μαθήτριας

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, όπως ανακοινώθηκε ήδη από τις προηγούμενες μέρες, γονείς, μαθητές και στελέχη της Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας.

Σκοπός τους, όπως ανέφεραν, είναι η στήριξη της 8χρονης μαθήτριας με αναπηρία στην «προσπάθεια απόλαυσης του αναφαίρετου δικαιώματός της, για ενιαία εκπαίδευση και ενσωμάτωσης της στην κοινότητα».

Διαβάστε ακόμα:

Εισόδια της Θεοτόκου: Τι δείχνει η εικόνα της μικρής Παναγίας

Πέθανε η Gogo, η γηραιότερη μαθήτρια δημοτικού στον κόσμο – Ξεκίνησε το σχολείο στα 94 της

Περήφανος παππούς ο Pierce Brosnan! Θα λιώσετε με τις εικόνες του μωρού