Αναστέλλονται οι δοκιμές των εμβολίων της AstraZeneca στα παιδιά

Σταμάτησε η δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού σε παιδιά καθώς η βρετανική ρυθμιστική αρχή των φαρμάκων διερευνά πιθανή σχέση των σπάνιων θρομβομβολικών επεισοδίων στους ενήλικες με το σκεύασμα της εταιρίας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αντριου Πόλαρντ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μιλώντας στο BBC, δεν υπάρχουν ανησυχίες ασφαλείας για τη δοκιμή αυτή καθ’ εαυτή, αλλά οι επιστήμονες αναμένουν περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά άρθρα: Pfizer/ BioNTech: Κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κορωνοϊού σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού για εγκύους – Ποια η επίδραση στα νεογνά

«Παρότι, δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής [στο πλαίσιο μικρής μελέτης στη Βρετανία] αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) σχετικά με τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή» αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση.

Από πλευράς του, ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη καταλήξει σε πόρισμα περί σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση, ενώ επισημαίνει ότι η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και παραμπέμπει σε επίσημες ανακοινώσεις έως την Πέμπτη.

Στη συγκεκριμένη δοκιμή είχαν συμμετάσχει περίπου 300 εθελοντές.

Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον είχε καλέσει τον κόσμο να συνεχίσει κανονικά τα ραντεβού του.

Η δοκιμή που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε σκοπό να αποτιμήσει κατά πόσον το εμβόλιο δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών.