Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες: Ο ΟΚΥπΥ ενημερώνει για τη θερμοπληξία

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους τις τελευταίες ημέρες, καθώς με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί μας, καλούν τους πολίτες, αλλά κυρίως τις ευάλωτες ομάδες, όπως προστατευθούν από την ανυπόφορη ζέστη που μας κατακλύζει, ενώ την ίδια ώρα, μετράμε ένα θάνατο λόγω θερμοπληξίας, όπως και επτά περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.

Σημειώνεται, ότι ο ένας θάνατος που υπήρξε ήταν ενός ατόμου 90 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ στην παρούσα φάση, νοσηλεύονται δύο άτομα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 78 και 77 ετών των οποίων η κατάστασή είναι σοβαρή και ακόμη ένα άτομο 80 ετών διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, λόγω θερμοπληξίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), τα τρία νέα περιστατικά που έγιναν εισαγωγή το βράδυ της Δευτέρας και νοσηλεύονται, αφορούν άτομα ηλικίας 77, 78 και 94 ετών. Επίσης, το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού επισκέφθηκε με συμπτώματα θερμοπληξίας και άτομο 66 ετών, όπου του παρασχέθηκε η πρέπουσα ιατρική φροντίδα και απολύθηκε.

το καλοκαιρι του 2017

Πάντως, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, το πιο φονικό καλοκαίρι ήταν συγκεκριμένα το 2007, όπου καταγράφηκαν συνολικά δεκαεπτά θάνατοι και αφορούσαν έξι γυναίκες και ένδεκα άνδρες, μεταξύ των οποίων και ένας 35χρονος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το 2004 μέχρι και το 2020 έχουν καταγραφεί στο νησί μας, συνολικά 44 θάνατοι, με τελική αιτία θανάτου την θερμοπληξία και αφορούν συγκεκριμένα 24 άνδρες και 20 γυναίκες. Όσον αφορά τις ηλικίες των θυμάτων, στις γυναίκες ήταν από 60 ετών και άνω, ενώ για τους άνδρες από 35 ετών και άνω, αφού εκτός από τον θάνατο 35χρονου το 2007, υπήρξε και δεύτερος θάνατος άνδρα 35 ετών από θερμοπληξία το 2020.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Καθησυχαστικοί παρουσιάζονται την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, να αναφέρει πως, «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανησυχία για τα περιστατικά θερμοπληξίας, καθώς βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Είναι περιστατικά που βλέπουμε κάθε χρόνο και δεν είναι κάτι άγνωστο. Τα Νοσοκομεία μας είναι σε ετοιμότητα για να δεχθούν περιστατικά θερμοπληξίας».

συστασεισ

Οι συστάσεις, πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου, «είναι πως ειδικά τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, πρέπει να είναι προσεκτικά αυτές τις μέρες που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, να βρίσκονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, κατά προτίμηση σε κλιματιζόμενο χώρο, να αποφεύγουν επίσης την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να ενυδατώνονται αρκετά καλά, να φοράνε ελαφριά ρούχα και αν νιώσουν οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως ζαλάδες, πονοκέφαλο και τάση για λιποθυμία, να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους γιατρό για να τους ενημερώνει για τις ενέργειες που οφείλουν να πράξουν».

ευαλωτεσ ομαδεσ

Αξίζει να σημειωθεί, πως ανάμεσα στις ευάλωτες ομάδες, βρίσκεται η μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού που είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα τα οποία έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια ασθένεια των νεφρών, είτε άτομα τα οποία έχουν ιστορικό παλαιότερης θερμοκρασίας, εξασθενημένα άτομα και άτομα τα οποία διενεργούν εργασία κάτω από ψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Παράλληλα, από την πλευρά του, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, είπε πως, «τα φαινόμενα θερμοπληξίας, παρατηρούνται κυρίως όταν υπάρχει καύσωνας, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, που μπορεί να έχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα. Όταν υπάρχει καύσωνας, υπάρχει και δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση και ειδικότερα εάν μένουν και μέσα σε παράγκες κάποιοι ηλικιωμένοι, τα περιστατικά είναι πιο ψηλά, γι’ αυτό και οι δημαρχίες μεριμνούν να ανοίγουν κάποια κέντρα που να μπορούν οι ηλικιωμένοι να πηγαίνουν εκεί και να περνούν τη μέρα τους, μέσα σε δροσερές συνθήκες».

Ως λαός, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, «θεωρώ ότι είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες και είναι πιο επικίνδυνα σε άλλες χώρες που είναι ψυχρές υπό κανονικές συνθήκες και ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος. Οπότε εκεί, παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά θερμοπληξίας. Έτσι, οι γέροντες μας καλό είναι να αποφεύγουν να είναι κάτω από τον ήλιο και να βρίσκονται σε χώρους που αερίζονται και είναι δροσεροί».

Πηγή:  https://reporter.com.cy/

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνα παιδικά προϊόντα στην κυπριακή αγορά

Ήρθε το 6o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου

Δωρεάν μαθήματα από τη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή