7 πράγματα που κάθε νηπιαγωγός θέλει να ξέρουν όλοι οι γονείς

Μπορεί ο βρεφονηπιακός και ο παιδικός σταθμός να είναι σημαντικά ορόσημα στην ανάπτυξη του παιδιού, εντούτοις το νηπιαγωγείο είναι ακόμα σημαντικότερο.

Αποτελεί την πρώτη επίσημη εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία εντάσσεται ένα παιδί και θέτει τα θεμέλια για τη μετέπειτα ζωή του. Ο σκοπός του νηπιαγωγείου δεν είναι να μάθει το νήπιο να γράφει ή διαβάζει, αλλά να το προετοιμάσει για τη μελλοντική αναγνωστική του ικανότητα. Σκοπός, δηλαδή, είναι η πλήρης εκπαίδευση, ανάπτυξη και ωρίμανση της σωματικής και ψυχοπνευματικής κατάστασης του νηπίου.

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 7 πράγματα που κάθε νηπιαγωγός θέλει να ξέρουν όλοι οι γονείς των παιδιών:

1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την ακοή ή την όρασή του.

Η προφορική επικοινωνία και η δυνατότητα το παιδί να ακούει σωστά και να βλέπει όλα όσα τους μαθαίνει η νηπιαγωγός είναι βασικό στοιχείο για να μπορέσει να κατακτήσει τα εφόδια της προσχολικής αγωγής που θα του εξασφαλίσουν μια εύκολη μετάβαση στην Α Δημοτικού.

2. Το νήπιο πρέπει να ξέρει πώς να κρατά σωστά το μολύβι καθώς και άλλες βασικές δεξιότητες (πώς να κρατά το ψαλίδι και πώς να κόβει).

Ίσως και να μην σας φαίνεται σημαντικό να εκπαιδεύσετε το 5 ετών παιδί σας πώς να κρατάει το μολύβι σωστά, όταν ζωγραφίζει, αλλά το να μάθει τη σωστή θέση που πρέπει να έχει το μολύβι, θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις κινητικές του ικανότητες και να αποτρέψει τις κακές συνήθειες όσον αφορά τη γραφή αργότερα. Η εκμάθηση κοψίματος με ψαλίδι ως δεξιότητα είναι πολύ σημαντική, αλλά ταυτοχρόνως και πολύ δύσκολη.Το κόψιμο με το ψαλίδι βοηθά το παιδί να ενδυναμώσει και να συνδυάσει τους μύες των δαχτύλων που εμπλέκονται στη διαδικασία της γραφής. Επιπλέον, διδάσκει στο παιδί να χρησιμοποιεί ένα μόνο χέρι κατά τη διαδικασία του κοψίματος και το οδηγεί σταδιακά στην παγίωση της πλευρίωσης.

3. Γονείς, πρέπει να συμμετέχετε ενεργά στη διαδικασία μάθησης του παιδιού

Ο θεσμός του νηπιαγωγείο στο πέρασμα των χρόνων έχει αναβαθμιστεί και πλέον δεν είναι ο χώρος που τα παιδιά περνούν την ώρα τους παρέα με υπόλοιπους συνομηλίκους, αλλά είναι η εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία το παιδί εκπαιδεύεται στις προ-μαθηματικές και μαθηματικές έννοιες του χώρου και του χρόνου, στην αφαιρετική και κριτική σκέψη και διευρύνει το λεξιλόγιό του. Περά από τη καθοδήγηση των νηπιαγωγών είναι απαραίτητο οι γονείς να διευκολύνουν αλλά και να ενδυναμώνουν τη διαδικασία μάθησης των παιδιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τρόπους όπως οι κάτωθι:

  • Βοηθήστε τα νήπια σε τυχόν εργασίες, projects ή ζωγραφιές που έχουν να κάνουν στο σπίτι
  • Να διαβάζετε τακτικά παραμύθια και βιβλία στα παιδιά. Μην εστιάζετε μόνο στο παραμύθι που τους διαβάζετε πριν πέσουν για ύπνο.
  • Δείξτε τους γράμματα ή αριθμούς σε διάφορα σημεία και με διάφορες αφορμές και ζητήστε στα παιδιά να σας τα αναγνωρίσουν
  • Ενθαρρύνετέ τα να γράφουν και να ζωγραφίζουν
  • Ρωτήστε τα διάφορα πράγματα στα οποία δεν αρκεί μια μονολεκτική απάντηση «Ναι» ή  «Όχι» αλλά τα παιδιά πρέπει να πουν τη γνώμη τους
  • Εστιάστε στο τι τους αρέσει να κάνουν στο σχολείο και δώστε τους ευκαιρίες να τα απασχολούνται με αυτά όσο συχνότερα γίνεται

4. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να εκφράζει και να διαχειρίζεται σωστά τα συναισθήματά του

Τα μικρά παιδιά θυμώνουν, στεναχωριούνται, απογοητεύονται, νευριάζουν, χαίρονται, ντρέπονται αλλά συχνά δεν έχουν τις κατάλληλες λέξεις για να μιλήσουν γι’ αυτό που νιώθουν. Αντί γι’ αυτό, κάποιες φορές εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους με λανθασμένους τρόπους. Αυτό που πρέπει να προσπαθήσετε να διδάξετε στα παιδιά είναι να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και όχι τα συναισθήματά τους!

5. Γονείς, πρέπει και εσείς να υπακούτε σε κανόνες

Δεν είναι μόνο τα πιτσιρίκια υποχρεωμένα να τηρούν τους κανόνες αλλά και εσείς οι ίδιοι. Ακούστε τους κανόνες που έχει να σας πει η νηπιαγωγός και οι οποίοι πολύ πιθανόν να έχουν κοινοποιηθεί και στα παιδιά σας και δώστε τους προσοχή. Αν τα παιδιά σας δουν ότι εσείς κάνετε ακριβώς το ανάποδο από αυτό που έχουν διδαχθεί ή υποβαθμίζετε τη σημασία ενός κανόνα που πρέπει να τηρούν, τότε αυτομάτως τους δίνετε το ελεύθερο να μην υπακουούν.

6. Βοηθήστε το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί

Είναι σπουδαίο το παιδί να έχει αυτοπεποίθηση και να μπορεί να αυτονομείται. Μερικοί τρόποι για να το επιτύχετε αυτό είναι οι εξής:

  • Μάθετέ του να ανοίγει και κλείνει μόνο του το δοχείο με το κολατσιό του, όπως και να μπορεί να βάλει το καλαμάκι στο χυμό.
  • Διδάξτε του πώς να φυσάει μόνο του τη μύτη του, πώς να πλένει καλά τα χέρια του, πώς να βήχει και να φτερνίζετε σωστά
  • Βεβαιωθείτε ότι μπορεί να πάει μόνο του στην τουαλετα και ότι ξέρει τους κανόνες υγιεινής
  • Διδάξτε τους πώς να βγάζουν και να φοράνε το μπουφάν τους

7. Ηρεμήστε και μην έχετε άγχος για το πώς θα τα πάει το παιδί στο Νηπιαγωγείο

Το νηπιαγωγείο είναι  ένας υπέροχος χώρος για το παιδί όπου θα βρει νέους φίλους και θα μπορεί να παίζει αλλά αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει και δυσάρεστες καταστάσεις. Σε κανέναν γονιό δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να κλαίει και να παρακαλάει να μην πάει στο νηπιαγωγείο όμως είναι σημαντικό να παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας και να μην υποκύψετε στα νάζια του. Αν κάθεται τρεις μέρες στο σπίτι και πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο οι πιθανότητες να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ελαχιστοποιούνται. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στις παιδαγωγούς δίνετε το καλό παράδειγμα και στο παιδί. Είναι σημαντικό να σας δει το παιδί να μιλάτε να χαμογελάτε και να συμβουλεύεστε τις παιδαγωγούς ώστε να αισθανθεί
ότι τις εμπιστεύεστε.

Πηγή: popsugar.com