Μπορεί ο βρεφονηπιακός και ο παιδικός σταθμός να είναι σημαντικά ορόσημα στην ανάπτυξη του παιδιού, εντούτοις το νηπιαγωγείο είναι ακόμα σημαντικότερο.
Αποτελεί την πρώτη επίσημη εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία εντάσσεται ένα παιδί και θέτει τα θεμέλια για τη μετέπειτα ζωή του. Ο σκοπός του νηπιαγωγείου δεν είναι να μάθει το νήπιο να γράφει ή διαβάζει, αλλά να το προετοιμάσει για τη μελλοντική αναγνωστική του ικανότητα. Σκοπός, δηλαδή, είναι η πλήρης εκπαίδευση, ανάπτυξη και ωρίμανση της σωματικής και ψυχοπνευματικής κατάστασης του νηπίου.
Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 7 πράγματα που κάθε νηπιαγωγός θέλει να ξέρουν όλοι οι γονείς των παιδιών:
1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την ακοή ή την όρασή του.
Η προφορική επικοινωνία και η δυνατότητα το παιδί να ακούει σωστά και να βλέπει όλα όσα τους μαθαίνει η νηπιαγωγός είναι βασικό στοιχείο για να μπορέσει να κατακτήσει τα εφόδια της προσχολικής αγωγής που θα του εξασφαλίσουν μια εύκολη μετάβαση στην Α Δημοτικού.
2. Το νήπιο πρέπει να ξέρει πώς να κρατά σωστά το μολύβι καθώς και άλλες βασικές δεξιότητες (πώς να κρατά το ψαλίδι και πώς να κόβει).
Ίσως και να μην σας φαίνεται σημαντικό να εκπαιδεύσετε το 5 ετών παιδί σας πώς να κρατάει το μολύβι σωστά, όταν ζωγραφίζει, αλλά το να μάθει τη σωστή θέση που πρέπει να έχει το μολύβι, θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις κινητικές του ικανότητες και να αποτρέψει τις κακές συνήθειες όσον αφορά τη γραφή αργότερα. Η εκμάθηση κοψίματος με ψαλίδι ως δεξιότητα είναι πολύ σημαντική, αλλά ταυτοχρόνως και πολύ δύσκολη.Το κόψιμο με το ψαλίδι βοηθά το παιδί να ενδυναμώσει και να συνδυάσει τους μύες των δαχτύλων που εμπλέκονται στη διαδικασία της γραφής. Επιπλέον, διδάσκει στο παιδί να χρησιμοποιεί ένα μόνο χέρι κατά τη διαδικασία του κοψίματος και το οδηγεί σταδιακά στην παγίωση της πλευρίωσης.
3. Γονείς, πρέπει να συμμετέχετε ενεργά στη διαδικασία μάθησης του παιδιού
Ο θεσμός του νηπιαγωγείο στο πέρασμα των χρόνων έχει αναβαθμιστεί και πλέον δεν είναι ο χώρος που τα παιδιά περνούν την ώρα τους παρέα με υπόλοιπους συνομηλίκους, αλλά είναι η εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία το παιδί εκπαιδεύεται στις προ-μαθηματικές και μαθηματικές έννοιες του χώρου και του χρόνου, στην αφαιρετική και κριτική σκέψη και διευρύνει το λεξιλόγιό του. Περά από τη καθοδήγηση των νηπιαγωγών είναι απαραίτητο οι γονείς να διευκολύνουν αλλά και να ενδυναμώνουν τη διαδικασία μάθησης των παιδιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τρόπους όπως οι κάτωθι:
Πηγή: popsugar.com