7 πλεονεκτήματα του να είσαι μαμά σε μεγάλη ηλικία

Εάν σας φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες νέες μητέρες που καθυστερούν να αποκτήσουν παιδί, αυτός είναι ο λόγος: Το ποσοστό των γυναικών που γίνονται μητέρες στην ηλικία των 30-40 ετών συνεχίζει ολοένα να αυξάνεται. Έχοντας ένα μωρό αργότερα στη ζωή, σίγουρα προϋποθέτει κάποιες προκλήσεις -είναι πιο πιθανό να έχετε μια δύσκολη εγκυμοσύνη, ενώ το ατελείωτο απόθεμα ενέργειας που είχατε στα 20 χρόνια σας αρχίζει να εξαντλείται. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνετε μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.

1. Έχετε περισσότερες επιλογές στην επαγγελματική ζωή σας
Όταν είστε στην αγορά εργασίας εδώ και μία δεκαετία ή δύο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε μια σταθερή σταδιοδρομία, ένα δίκτυο υποστηρικτικών συνεργατών και περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης απ’ ό,τι εάν ξεκινούσατε να εργάζεστε σημέρα. «Εργαζόμουν στην ίδια εταιρεία για περισσότερα από 10 χρόνια όταν έμεινα έγκυος», λέει η Alex, μητέρα ενός παιδιού από το Long Island. «Είχα ήδη αποδείξει πολλές φορές τις δυνατότητές μου στο αφεντικό, οπότε όταν ζήτησα να εργαστώ με μερική απασχόληση για το υπόλοιπο έτος, ήταν πρόθυμος να με βοηθήσει».

2. Έχετε περισσότερο χρόνο για να κρατήσετε σημειώσεις
«Περιμένοντας μέχρι τα 30 μου χρόνια, μπορούσα να επωφεληθώ από τα πέντε παιδιά των αδερφών μου μέχρι να αποκτήσω το δικό μου», λέει η Randi, μαμά ενός παιδιού από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. «Συνήθισα να έχω πολύ χρόνο ως θεία και ήξερα πολλά περισσότερα για το τι να περιμένω όταν θα αποκτήσω δικό μου μωρό».

3. Είστε χαλαρές μαμάδες που μεγαλώνουν ευγενικά παιδιά
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να επιπλήξουν και να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους, τα οποία με τη σειρά τους έχουν λιγότερα κοινωνικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

4. Έχετε το πλεονέκτημα των συνταξιούχων παππούδων
Εάν είστε αρκετά τυχερές ώστε οι γονείς σας να ζουν κοντά και να είναι υγιείς, πιθανότατα θα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με το εγγόνι που τόσα χρόνια περίμεναν! «Όταν γέννησα το μωρό μου στα 40 μου, η μαμά μου, η θεία μου και η πεθερά μου είχαν συνταξιοδοτηθεί και ήταν διαθέσιμες να βοηθήσουν», λέει η Λίζα, μαμά ενός παιδιού από το Κονέκτικατ. «Αν το έκανα όταν ήμουν νεότερη, όλοι θα δούλευαν και η φροντίδα του παιδιού θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να συνεχίσω την επιχειρηματική μου δραστηριότητα χωρίς να ανησυχώ για το ποιος θα προσέχει το μωρό».

5. Είστε «χορτασμένες» από τη ζωή
«Ο σύζυγός μου κι εγώ είχαμε ταξιδέψει πολύ και είχαμε ζήσει πολλές περιπέτειες πριν γίνουμε γονείς. Αυτό έκανε και τους δυο μας να αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ έτοιμοι να εισέλθουμε τελικά στη φάση της ανατροφής ενός παιδιού -σχεδόν 20 χρόνια αργότερα από τους περισσότερους φίλους μας!», λέει η Σάλι, μαμά ενός παιδιού από το Κολοράντο.

6. Ίσως να ζήσετε περισσότερο
Σίγουρα ξεκινήσατε λίγο αργότερα, αλλά σύμφωνα με αρκετές μελέτες, οι γυναίκες που αποκτούν παιδί στην ηλικία των 30 και 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολύ από εκείνες που έγιναν μητέρες νωρίτερα. Επιπλέον, θα γίνετε πολύ αφοσιωμένες γιαγιάδες!

7. Δεν ανησυχείτε για ασήμαντα πράγματα
«Απέκτησα το τέταρτο παιδί μου στην ηλικία των 41 ετών και σίγουρα το μεγάλωσα λίγο διαφορετικά από τα πρώτα τρία παιδιά μου», λέει η Angela, μια μητέρα από τη Βιρτζίνια. «Συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα που νόμιζα ότι ήταν σημαντικά, όταν τα μεγαλύτερα μου παιδιά ήταν μικρά, δεν ήταν εξίσου στο τέταρτο παιδί. Δεν ένιωθα ότι πρέπει να μάθει τα χρώματα σε συγκεκριμένη ηλικία -ήξερα ότι θα συνέβαινε όταν ήταν έτοιμος. Έμαθα επίσης να μην ανησυχώ για το τι σκέφτονται οι άλλοι γονείς για μένα. Μακροπρόθεσμα, όλα όσα έχουν σημασία είναι οι δικές μου αξίες και πώς θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου».