10 αλήθειες για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Η μαμά-blogger Conz Preti περιγράφει στο BuzzFeed τα δέκα πιο περίεργα συμπτώματα που βίωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης της. Πρόκειται για την προσωπική της εμπειρία και όχι για ιατρική αξιολόγηση. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων που διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η ίδια προτρέπει τις μέλλουσες μαμάδες να επικοινωνούν με το γιατρό τους, εάν έχουν οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την εγκυμοσύνη τους.

1. Η εξάντληση είναι αφόρητη

«Το πρώτο σύμπτωμα που βίωσα αφότου συνειδητοποίησα ότι ήμουν έγκυος ήταν η απόλυτη εξάντληση. Δεν είχε σημασία πόσες ώρες κοιμόμουν τη νύχτα. Εξακολουθούσα να δυσκολεύομαι να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι σύντομοι ύπνοι έγιναν οι καλύτεροι φίλοι μου!».

2. Θα γίνεις αρκετά αντικοινωνική
«Δεδομένου ότι δεν μπορούσα ακόμα να πω σε κανέναν για την εγκυμοσύνη μου, δεν ήθελα να βρίσκω δικαιολογίες για το λόγο που ένιωθα τόσο κουρασμένη ή γιατί δεν έπινα αλκοόλ. Δεν ήθελα να λέω ψέματα όλο αυτό το διάστημα, γι’ αυτό προτιμούσα να μένω σπίτι και να βλέπω τηλεόραση. Αλλά επειδή είμαι πραγματικά ένα κοινωνικό άτομο, όλο αυτό ήταν εντελώς αφύσικο για μένα».

3. Είναι δύσκολο να το απολαύσεις στην αρχή
«Γρήγορα έγινα εμμονική με όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά κατά τους πρώτους μήνες της κύησης και ο πανικός δεν με άφησε να απολαύσω πλήρως αυτή την περίοδο. Μόλις είδα το μικροσκοπικό μωρό μου στον πρώτο υπέρηχο, ήμουν πλέον σε θέση να χαλαρώσω περισσότερο και να αρχίσω να σκέφτομαι το μέλλον με το νέο μέλος της οικογένειας».

4. Η σχέση με τη μητέρα σου θα αλλάξει
«Δεν μου αρέσει να το παραδέχομαι, αλλά η μητέρα μου πάντα έλεγε: «Όταν γίνεις μητέρα, θα καταλάβεις τόσα πολλά πράγματα». Λοιπόν, είχε δίκιο. Αυτό έκανε τη σχέση μας να αλλάξει και να έρθουμε λίγο πιο κοντά. Ασφαλώς συνεχίζω να εκνευρίζομαι κάθε φορά που λέει κάτι που δεν μου αρέσει, αλλά τώρα εκτιμώ όλα όσα έκανε για να με φέρει εδώ που είμαι σήμερα».

5. Η πείνα και η ναυτία συμβαδίζουν

«Είμαι από τις τυχερές που δεν έκαναν ποτέ εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχα τρομερές ναυτίες. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι μπορεί να αισθάνεσαι ότι θέλεις να κάνεις εμετό και τελικά να είναι απλώς ένα σημάδι ότι πεινάς. Σωστά; Κάθε φορά που περνούσαν τρεις ώρες χωρίς να φάω, το στομάχι μου ανακατευόταν και ένιωθα απαισια!».

6. Θα βαρεθείς να πηγαίνεις στην τουαλέτα!
«Μόλις διαπίστωσα ότι ήμουν έγκυος, άρχιζα να ξυπνάω στη μέση της νύχτας για να πάω στην τουαλέτα. Αρχικά σκεφτόμουν ότι ξυπνούσα από το άγχος, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι η μετάβαση στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι συχνή τόσο στο πρώτο, όσο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Για κάποιον που δεν ξυπνούσε ποτέ για να πάει στην τουαλέτα, αυτό το νέο σύμπτωμα δεν ήταν ό,τι καλύτερο!».

7. Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις!
«Είχα πάντα ένα δισεκατομμύριο ερωτήσεις! Τι μπορώ να φάω; Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω στον γυναικολόγο; Επιτρέπεται να βάφω τα μαλλιά μου; Έψαχνα να βρω τις απαντήσεις στο διαδίκτυο και ανακουφιζόμουν όταν έβλεπα ότι δεν ήμουν η μόνη που αναρωτιόταν. Είναι αυτονόητο ότι το διαδίκτυο δεν είναι καθόλου αξιόπιστο και ότι εάν έχετε πραγματικά μια σοβαρή ερώτηση, πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας».

8. Η απόκρυψη της κοιλιάς μπορεί να είναι πολύ αγχωτική

«Μια μέρα, όταν ξύπνησα, ο σύζυγός μου είπε: «Ω, είσαι έγκυος!». Προφανώς, η κοιλιά μου είχε πλέον αρχίσει να φαίνεται. Η πρώτη μου σκέψη ήταν «Πώς θα την κρύψω τώρα;», γιατί δεν ήμουν έτοιμη να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη στον χώρο εργασίας μου. Η πρωινή ετοιμασία ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της ημέρας. Μόλις όμως το είπαμε σε όλους τους φίλους και τους συναδέλφους μας, το ντύσιμο έγινε ξανά διασκεδαστικό!».

9. Θα γελάς και θα κλαις εναλλάξ
«Αν υπήρχε ένα πράγμα για το οποίο δεν ήμουν έτοιμη, ήταν οι αλλαγές της διάθεσης. Ένιωσα σαν να βρισκόμουν συνεχώς σε μια περιπέτεια, όπου κυριολεκτικά δεν ήξερα πώς θα αντιδρούσα σε οτιδήποτε. Τη μια στιγμή έκλαιγα μέσα στο μετρό χωρίς λόγο και την άλλη από τα γέλια με τον σύζυγο, κατέληγα ξανά στα κλάματα και δεν μπορούσα να το εξηγήσω. Φώναξα ακόμη και στους γονείς μου όταν με ρώτησαν για το όνομα του μωρού!».

10. Αλλά, βλέποντας αυτό το πλάσμα μέσα σου, κατανοείς όλη την τρέλα και το άγχος!
«Δεν είμαι το είδος του ατόμου που συγκινείται όταν βλέπει ένα μωρό και θέλει να το πάρει στην αγκαλιά του. Καθόλου! Για να είμαι ειλικρινής, δεν «το έχω» πολύ με τα παιδιά γενικά. Αλλά νιώθοντας την πρώτη κλωτσιά του γιου μου στις 11 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, έκανε όλα όσα έχω ζήσει μέχρι στιγμής να αξίζουν εντελώς τον κόπο!».