4 οφέλη της γυμναστικής με σχοινάκι εκτός από την απώλεια θερμίδων

Το σχοινάκι μπορεί να ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι κατά τη διάρκεια των παιδικών σας χρόνων, αλλά αυτό το απλό αξεσουάρ γυμναστικής είναι στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα μυστικά για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Και όχι μόνο για τους φανατικούς του CrossFit. Με λίγη γνώση, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την υποτιμημένη άσκηση.

Καύση θερμίδων

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, αυτό είναι ένα από τα κύρια οφέλη της άσκησης με σχοινάκι. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την Science Daily, διαπιστώθηκε ότι το σχοινάκι μπορεί να επιτύχει ρυθμό καύσης έως και 1.300 θερμίδες ανά ώρα έντονης δραστηριότητας, με περίπου 0,1 θερμίδες να καταναλώνονται ανά άλμα. Η ποσότητα των θερμίδων εξαρτάται από την ένταση. Και το πιο όμορφο πράγμα με το σχοινάκι είναι ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο του επιπέδου έντασης.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Μιλώντας για καρδιαγγειακή λειτουργία, οποιαδήποτε δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σε ελεγχόμενο περιβάλλον είναι σημαντική για τη σωματική υγεία. Σε μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε από την American Association for Health, Physical Education and Recreation, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σχοινάκι είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για την καρδιά, περισσότερο και από το τρέξιμο, το κολύμπι ή την κωπηλασία. Μετά από 6 εβδομάδες καθημερινών ασκήσεων με σχοινάκι για 10 λεπτά, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν τα ίδια επίπεδα καρδιαγγειακής λειτουργίας με εκείνους που έκαναν 30 λεπτά τζόκινγκ.

Βελτιώνει την πυκνότητα των οστών

Τα δυνατά οστά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, αλλά καθώς γερνάμε, αρχίζουμε να χάνουμε ασβέστιο και μέταλλα. Αυτή η μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη για τις γυναίκες λόγω της εμμηνόπαυσης, μας θέτει σε κίνδυνο για κατάγματα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη συνολική σας οστική πυκνότητα, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης με σχοινάκι.

Μελέτη του 2006 που διεξήχθη από το επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology εξέτασε τα αποτελέσματα της προπόνησης με σχοινάκι σε νέες γυναίκες και διαπίστωσε ότι «τα άλματα χαμηλής επανάληψης και υψηλής έντασης προτείνονται ως μία από τις ιδανικές μεθόδους προπόνησης για την ενίσχυση και τη διατήρηση της μέγιστης οστικής μάζας νεαρές ενήλικες γυναίκες».

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Μπορεί το σχοινάκι να βελτιώσει πραγματικά την υγεία του εγκεφάλου; Σίγουρα μπορεί. Η προπόνηση με σχοινάκι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου. Όταν προπονούμαστε, ο εγκέφαλος εκκρίνει BDNF, ένας νευροτροφικός παράγοντας που τρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, βοηθά στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τα παλιά να πεθαίνουν.

Αυτή η μελέτη του American College of Sports Medicine του 2018, που διεξήχθη από την Medicine & Science in Sports & Exercise, διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα BDNF στους ανθρώπους εξαρτώνται από την ένταση της προπόνησης και τον τύπο άσκησης.

Είναι φθηνό και διασκεδαστικό!

Το σχοινάκι είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και φθηνά κομμάτια εξοπλισμού γυμναστικής, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι και στον δρόμο. Απλώς πετάξτε το στο σακίδιο, την τσάντα γυμναστικής ή τη βαλίτσα σας και μπορείτε να έχετε μια πολύ αποτελεσματική προπόνηση, χωρίς να χρειαστεί να πάτε στο γυμναστήριο.

πηγή: Infowoman.gr