3 πολύ απλές συμβουλές για πιο αποδοτικούς μαθητές με τη «βούλα» της Νευροεπιστήμης

Προδρόμου: Βελτιωμένες οι επιδόσεις των Κύπριων μαθητών στα Μαθηματικά - Σε ποιο παγκόσμιο τεστ διέπρεψαν;

Για πολύ καιρό ο εγκέφαλος και οι λειτουργίες του απουσίαζαν από τις συζητήσεις για την εκπαίδευση.

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο δάσκαλος και συγγραφέας, Αντώνης Ζαρίντας, η έρευνα στον τομέα της Νευροεπιστήμης έχει κάνει άλματα, ώστε να μπορούμε πλέον ν’ αντλούμε πολύτιμες πρακτικές συμβουλές για τη διευκόλυνση κι ενίσχυση της μάθησης των παιδιών και των μαθητών.

Ορισμένες πολύ απλές συμβουλέςτις οποίες ίσως δεν θα σκεφτόμασταν, επείδή ακριβώς είναι πολύ απλές- είναι οι εξής:

ΑΣΚΗΣΗ

Η φυσική άσκηση αποδείχθηκε ότι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου κι αυξάνει το μαθησιακό δυναμικό. Συνεπώς, έστω ένα δίλεπτο εντατικής άσκησης (π.χ. επιτόπια πηδηματάκια κ.λπ.) πριν από την έναρξη της μαθησιακής εμπειρίας είναι μια σοφή επιλογή. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ίσως θα ήταν καλύτερα πριν από ένα δύσκολο μάθημα να κάναμε γυμναστική, αντί το αντίστροφο.

ΥΠΝΟΣ

Έρευνες δείχνουν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση ενεργοποιούνται ξανά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, διευκολύνοντας τη μνήμη και συνακόλουθα τη μάθηση.

Κατά συνέπεια, ένας υπνάκος μετά από κάθε μαθησιακή εμπειρία ή έστω ένας καλός κι επαρκής βραδινός ύπνος είναι μια σοφή επιλογή. Αντιθέτως, ένα παιδί που δεν κοιμάται αρκετά θα έχει συνέπειες και στον μαθησιακό τομέα. Η διασύνδεση του ύπνου με τη μάθηση έχει ρητές αναφορές.

ΜΥΡΩΔΙΑ

Η μυρωδιά -κυρίως των εσπεριδοειδών- κατά τη διάρκεια μιας μαθησιακής εμπειρίας διευκολύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ειδικά αν η ίδια μυρωδιά διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον εγκέφαλο να συνδέσει και να παγιώσει τις πληροφορίες που δέχθηκε προηγουμένως. Συνεπώς, μια τάξη ή γενικά ένας χώρος με ευχάριστο άρωμα επενεργεί ευεργετικά στη μάθηση. Κάθε τάξη, δηλαδή, πρέπει να μοσκοβολά.

Αντώνης Ζαρίντας

Διαβάστε επίσης:

Τα εικονογραφημένα βιβλία είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για τα παιδιά

Ο δάσκαλος και συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας μιλά στο Infokids για τη «Μέρα που τελείωσε το παγωτό» και τα fake news

6 σημαντικοί τρόποι για να συνδεθείτε με το έφηβο παιδί σας, σύμφωνα με τον ψυχολόγο