3 ορεκτικά για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που θα εντυπωσιάσουν και θα χορτάσουν τους καλεσμένους σας

Ο μπουφές του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού πρέπει να είναι εντυπωσιακός. Πέρα, λοιπόν, από τα παραδοσιακά και πολύ νόστιμα φαγητά μας, την παράσταση μπορούν να κλέψουν και τα ορεκτικά που θα σερβίρουμε.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες συνταγές εύκολες και ιδιαίτερες για να αφήσετε τους καλεσμένους σας με το στόμα ανοιχτό… από την νοστιμιά!

Χριστουγεννιάτικες κις

Υλικά:

Για το φύλλο

3 κούπες αλεύρι

2 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλιά αλάτι

250 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και παγωμένο

8-10 κουταλιές παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

Μισή κούπα βούτυρο

Μια δόση νιφάδες κόκκινης πιπεριάς

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο

1 κουταλιά μέλι

450 γρ. σπανάκι

400 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες

170 γρ. φέτα τριμμένη

3 κούπες τριμμένο τυρί τσένταρ

4 αυγά

1 κούπα γάλα

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώστε τα φορμάκια για τα κις και αφήστε τα στο πλάι.

Για το φύλλο, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το βούτυρο και λιώστε το με τα άλλα υλικά. Ρίξτε το νερό, σταδιακά, μέχρι το μείγμα να σταθεροποιηθεί. Απλώστε το μείγμα σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και κόψτε το σε δυο κομμάτια. Τυλίξτε το σε μεμβράνη και αφήστε τα κομμάτια στο ψυγείο, όσο θα προετοιμάζετε τη γέμιση.

Για τη γέμιση, λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και μέτρια φωτιά. Προσθέστε την πιπεριά, το σκόρδο και τσιγαρίστε μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε μαζί με το σκόρδο. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το μέλι μέχρι το κρεμμύδι να χρυσίσει. Προσθέστε τα μανιτάρια, το σπανάκι, τη φέτα και μια κούπα από το τσένταρ και ανακατέψτε καλά. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να φτιάξετε ένα μαλακό μείγμα. Αφήστε στην άκρη. Βγάλτε από το ψυγείο το ένα κομμάτι της ζύμης και ανοίξτε το σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα κρασοπότηρο ή με ένα κουπάτ κόψτε μικρά κυκλάκια. Τοποθετήστε τα στα φορμάκια και γεμίστε τα με μια κουταλιά από το μείγμα με το σπανάκι και με ένα κουταλάκι από το μείγμα με το αυγό από πάνω. Γαρνίρετε με λίγο τσένταρ. Ψήστε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να αρχίσει να χρυσίζει και το αυγό να γίνει καλά. Επαναλάβετε και με την υπόλοιπη ζύμη.

Στεφάνι κρούστας με κοτόπουλο

Υλικά:

220 γρ. ρολά από φύλλο κρούστας

1 κούπα τσένταρ, τριμμένο

2/3 της κούπας ζωμός κοτόπουλου, πηχτός

½ της κουπάς μπρόκολο, τριμμένο

½ της κούπας κόκκινες πιπεριές, γλυκές, λεπτοκομμένες

¾ της κούπας κοτόπουλο βρασμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

2 κουταλιές μιλοκομμένο κρεμμύδι

Εκτέλεση: Αραδιάστε τα ρολά του φύλλου σε ένα ταψί σχηματίζοντας ένα αστέρι. Ανακατέψτε τα υλικά και γεμίστε με αυτά το φύλλο. Κλείστε με τις λωρίδες του φύλλου τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα στεφάνι. Ψήστε στους 220ο για 25 λεπτά περίπου.

Κεφτεδάκια μπάρμπεκιου

Υλικά:

1/2 κούπα τρίμματα ψωμιού

1/3 της κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

¼ της κούπας γάλα

1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο

1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

1 κουταλάκι σάλτσα γούστερ

1 κιλό κιμάς

¼ κούπα λάδι κανόλα

1 μπουκάλι σάλτσα τσίλι

1 βαζάκι ζελέ σταφυλιού

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ψωμί, το κρεμμύδι, το γάλα, το αυγό, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τη σάλτσα γούστερ. Σχηματίστε μικρά κεφτεδάκια και τηγανίστε τα σε ένα μεγάλο τηγάνι.

Αφήστε τα κεφτεδάκια σε χαρτί και στο ίδιο τηγάνι ανακατέψτε τη σάλτσα τσίλι και το ζελέ σταφυλιού. Μαγειρέψτε τα μέχρι το ζελέ να λιώσει και ανακατέψτε με αυτό τα κεφτεδάκια.

Διαβάστε επίσης:

Μαμάδες «κρεμούν» στο ταβάνι τα κρεβάτια των παιδιών τους για να κερδίζουν χώρο στα δωμάτιά τους

Υπάρχουν 6 λόγοι για να μην… βοηθάτε τα μωρά σας στα πρώτα τους βήματα