Υπάρχουν 6 λόγοι για να μην… βοηθάτε τα μωρά σας στα πρώτα τους βήματα

Κάθε γονιός λαχταρά τη στιγμή που το παιδί του θα περπατήσει πρώτη φορά. Η καλύτερη στιγμή μάλιστα είναι εκείνη που ο γονιός κρατά το παιδί του από τα χέρια και περπατούν μαζί.

Ωστόσο, μία μητέρα 3 παιδιών και δασκάλα, υποστηρίζει ότι η βοήθεια που προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους στα πρώτα τους βήματα δεν είναι και τόσο εποικοδομητική. Μάλιστα, προτείνει 6 λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε να κρατάμε τα παιδιά μας από τα χέρια και να τα βοηθάμε να περπατήσουν.

«Ορισμένες φορές νιώθουμε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Πιστεύουμε ότι χωρίς εμάς δεν θα καταφέρουν να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες και θεωρούμε καθήκον μας να τα διδάσκουμε. Ανησυχούμε ότι τα παιδιά μας θα μείνουν “πίσω” αν δεν τους δώσουμε ένα χεράκι», γράφει και εξηγεί γιατί θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουμε να… περπατάμε τα μωρά μας.

Έμφυτη γνώση

Τα μωρά γνωρίζουν πώς πρέπει να “ευθυγραμμίζονται” οι αρθρώσεις τους, σημειώνουν οι ειδικοί. Όταν πρόκειται για την κινητική ανάπτυξη τα παιδιά μαθαίνουν μόνα τους. Κρατώντας τους τα χέρια εμποδίζουμε την ικανότητά τους να βρίσκουν ισορροπία, να αντιλαμβάνονται τον χώρο και να κρίνουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν.

Είναι προτιμότερο – σύμφωνα με την Janet- να εμπιστευόμαστε τα μωρά μας όταν είναι έτοιμα να περπατήσουν και να ενθαρρύνουμε τη σωματική και πνευματική τους συνειδητοποίηση.

Ασφάλεια

Η αίσθηση της ασφάλειας και η απόκτηση της, συμβαδίζουν. Τα μωρά που έχουν βοήθεια όταν ξεκινούν να περπατούν αναπτύσσουν αυτό το αίσθημα πιο αργά ή αποκτούν μια ψευδή αίσθηση ισορροπίας, πράγμα που μπορεί να καταστεί επικίνδυνο.

Τα μωρά, όμως, που είναι ελεύθερα να περπατήσουν μόνα αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τον εαυτό τους και τις κινήσεις του. Σε μία σχετική έρευνα από το Ινστιτούτο Inkler, οι ερευνητές σημείωσαν πως τα παιδιά, χωρίς εξαίρεση, πέτυχαν δεξιότητες κατάλληλες για την ηλικία τους χωρίς βοήθεια και χαρακτήρισαν τις κινήσεις τους ως καλά συντονισμένες και προσεκτικές.

Συνήθεια – Εξάρτηση

Όταν τα μωρά περπατήσουν μία φορά θα θέλουν να το ξανακάνουν. Ωστόσο, αν τα βοηθήσετε θα ζητήσουν και πάλι τη συνδρομή σας. Τα μωρά μαθαίνουν μέσω της επανάληψης, οπότε αν συνεχίσετε να τα βοηθάτε διαρκώς δεν θα βασιστούν εύκολα στις δικές τους δυνάμεις και θα ψάξουν για τη βοήθεια του ενήλικα. Με άλλα λόγια τα μωρά που δεν βοηθιούνται στο περπάτημα δεν ζητούν βοήθεια και προσπαθούν για να τα καταφέρουν μόνα τους.

Κατά τον ίδιο τρόπο αν βοηθάτε διαρκώς το παιδί σας -ειδικά στα πρώτα του βήματα- εκείνο θα ζητά να είστε μαζί του σε περισσότερες από μία δραστηριότητες και έτσι κινδυνεύετε να αναπτύξετε μία σχέση εξάρτησης με εκείνο που δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα, ειδικά στην ενήλικη ζωή του.

Διαβάστε ακόμη: Τα 9 βήματα για να μεγαλώσεις το παιδί σου με τον σεβασμό που του αξίζει

Περιορισμός της ελευθερίας του παιδιού

Ενώ οι γονείς πιστεύουμε πως το να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να περπατά γρήγορα συμβάλλει στο να νιώθει πιο ελεύθερο, ουσιαστικά το περιορίζουμε. Τα μωρά χρειάζονται αρκετή εξάσκηση και επανάληψη για να κατακτήσουν και να αναπτύξουν όλες τις ικανότητές τους. Είναι προτιμότερο να ενθαρρύνουμε αυτή την ελευθερία και να εμπιστευόμαστε τα μωρά, καθώς εκείνα ξέρουν πότε είναι έτοιμα να “δουλέψουν” πάνω σε κάτι.

Αμφιβολίες

Τα μωρά πρέπει να ξέρουν ότι τα αγαπάμε για αυτό που είναι και για όσα μπορούν να κάνουν. Γενικά, δεν χρειάζονται τη βοήθειά μας για βασικές κινήσεις, όπως το να κάθονται ή το να στέκονται. Η εμπλοκή μας στο περπάτημα δημιουργεί σύγχυση και όχι θετικά συναισθήματα.

Ο πόνος του γονέα

Χωρίς πολλά λόγια, η πλάτη και η μέση σας δεν θα πονά, καθώς δεν θα είστε πολλές ώρες σκυμμένοι πάνω από ένα μικροσκοπικό παιδάκι το οποίο θα προσπαθεί να να περπατήσει.

πηγή: www.janetlansbury.com

Διαβάστε επίσης:

Δωρεά της Xenatus Global στο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»

10 δημιουργικοί τρόποι για να περάσετε όμορφα την παραμονή Πρωτοχρονιάς με τα παιδιά