11 συνηθισμένα πράγματα που πρέπει να «διώξετε» από το δωμάτιο του παιδιού σας

Μπορεί να φαίνονται αθώα, όμως μία ομάδα παιδιάτρων συστήνει στους γονείς να απομακρύνουν ορισμένα πολύ συνηθισμένα αντικείμενα από τον χώρο που παίζουν τα παιδιά, καθώς διακυβεύεται η ασφάλειά τους.

Ένας χώρος παιχνιδιού πρέπει να είναι ασφαλής για τα παιδιά, να μπορούν να παίξουν εξερευνώντας το περιβάλλον τους ενώ μεγαλώνουν, ένα μέρος που ο μπαμπάς και η μαμά θα νιώθουν ασφαλείς αφήνοντας εκεί το παιδί τους να παίξει και γνωρίζουν ότι δεν θα τραυματιστεί.

Σύμφωνα με το Oxford Academic, η πρόληψη των κινδύνων είναι ένας εξαιρετικής σημασίας παράγοντας για την ασφάλεια των παιδιών στο δωμάτιο που παίζουν.

Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, τα ακόλουθα 11 αντικείμενα είναι συνηθισμένα στο δωμάτιο των παιδιών, ωστόσο μπορεί να αποβούν επικίνδυνα:

 1. Παιχνίδια με δυνατό ήχο
 2. Έπιπλα που δεν είναι σταθερά
 3. Παιδικές περπατούρες
 4. Αντικείμενα που προκαλούν πνιγμό
 5. Καθρέφτες και πίνακες
 6. Συρταριέρες
 7. Στόρια παραθύρων
 8. Λάμπες
 9. Φυτά
 10. Παράθυρα
 11. Πρίζες

Κάποια από αυτά μπορεί να σας φαίνονται αυτονόητα, ωστόσο μία υπενθύμιση ποτέ δεν είναι περιττή. Για παράδειγμα τα μεγάλα έπιπλα θα πρέπει να είναι στερεωμένα στον τοίχο, ώστε να μην πέσουν, αν το παιδί προσπαθήσει να σκαρφαλώσει πάνω σε αυτά.

Επίσης, αντικείμενα όπως λάμπες, βαριοί καλλιτεχνικοί πίνακες και καθρέφτες μπορεί να πέσουν από τοίχους ή τραπέζια και να τραυματίσουν τα παιδιά. Εάν η μαμά θέλει να διακοσμήσει τον τοίχο του δωματίου του παιδιού της με έργα τέχνης, καλό θα είναι να προτιμήσει μία ταπετσαρία.

Σχετικά άρθρα: Οι «κρυμμένοι» κίνδυνοι του σπιτιού: 5 αντικείμενα που δεν φαντάζεστε πόσο επικίνδυνα είναι για τα παιδιά σας

Παράλληλα, τα παιχνίδια με δυνατούς ήχους θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ακοή, αν χρησιμοποιούνται περισσότερο από 15 λεπτά. Ακόμη, οι συρταριέρες φύλαξης παιχνιδιών, μπορεί να αποτελέσουν παγίδες για τα παιδιά, εάν σκαρφαλώσει και σφηνώσει το πόδι του σε κάποιο συρτάρι. Συνεπώς, συνιστάται να χρησιμοποιούνται κουτιά, ώστε να φυλάσσονται εκεί τα παιχνίδια των παιδιών.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι μαμάδες που έχουν φυτά μέσα στο δωμάτιο των παιδιών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνει μία μικρή έρευνα, καθώς μπορεί κάποιο φυτό να αποδειχθεί τοξικό για το παιδί. Υπάρχουν φυτά που είναι επικίνδυνα για τα παιδιά, όπως το αλεξανδρινό (poinsettia), ο κισσός και τα σπαθίφυλλα.

Πηγή: moms.com