Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να διαχειριστεί την απογοήτευση από μικρή ηλικία

Η απογοήτευση είναι το άμεσο συναίσθημα δυσφορίας και λύπης που βιώνει ένα παιδί όταν ματαιώνεται κάτι που περίμενε, έλπιζε ή ήθελε να συμβεί ή αποτυγχάνει σε κάτι.

Πρόκειται, λοιπόν, για το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες – επιθυμίες του και την πραγματικότητα. Η απογοήτευση, περιλαμβάνει επίσης τη δυσφορία που νιώθε το παιδί όταν αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των γύρω του

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Η απογοήτευση αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού, είναι κάτι που αναπόφευκτα θα βιώσουν και ο τρόπος διαχείρισης τον οποίο θα μάθουν στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντικός καθώς θα καθορίσει τη στάση τους απέναντι σε αυτήν και αργότερα στη ζωή καθώς και το επίπεδο ευτυχίας τους.

Θα ήταν καλό:
  • να ακούσετε, επιτρέψετε, κατονομάσετε και επικυρώσετε(ως κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει σε όλους) το συναίσθημα απογοήτευσης του παιδιού.
  • να μην ασκήσετε κριτική ακόμη κι αν σας φαίνονται αστεία τα αίτια της απογοήτευσης
  • να μην διαστρεβλώνετε τα γεγονότα προκειμένου να φτιάξετε άμεσα το κέφι του παιδιού
  • να δώσετε προοπτική, τα παιδιά συνηθίζουν να σκέφτονται με περισσότερο απόλυτο τρόπο και ανησυχούν για τον κίνδυνο να παραμείνει αιώνια έτσι η κατάσταση και ο τρόπος που αισθάνονται.
  • να τα διαβεβαιώσετε ότι οι περιστάσεις αλλάζουν και αν κάποιος συνεχίσει να προσπαθεί ,ίσως εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό τις προσδοκίες του
  • να χρησιμεύσετε ως πρότυπο μιλώντας για δικές σας εμπειρίες απογοήτευσης
  • να χρησιμεύσετε ως πρότυπο μιλώντας για τις δικές σας στρατηγικές αντιμετώπισης της απογοήτευσης
  •  να καταστρώσετε ένα πλάνο διαχείρισης μαζί με το παιδί το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κατευνάσει τη δυσφορία (αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη φυσική εγγύτητα για κάποια παιδιά, πχ αγκαλιά και «παρηγοριά», απομάκρυνση και αυτοδιαχείριση για άλλα, συζήτηση του συμβάντος με γονείς ή φίλους, ενασχόληση με αγαπημένη δραστηριότητα κλπ)

Κυριακή Κωφού