Γονείς, αν έχετε θορυβηθεί για την ασφάλεια των παιδιών σας, σταθείτε δίπλα τους, μιλήστε τους

Εν μέσω μίας χρονικής συγκυρίας που αποκαλύπτεται σωρεία υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ακόμη και σε ανηλίκους και οι οποίες καταγγέλλονται, έπειτα από αρκετά χρόνια σιωπής, ο ψυχολόγος Δημήτρης Σταράκης στέλνει ένα πολύ σπουδαίο μήνυμα προς τους γονείς.

Σε ανάρτησή του, ο κ.Σταράκης καλεί τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους, να σταθούν δίπλα τους για να τους ανοίξουν την καρδιά τους, για τα λάθη τους.

Η ανάρτηση του κ.Δημήτρη Σταράκη

Μήνυμα χωρίς χρέωση:

Αν έχετε θορυβηθεί για την ασφάλεια των παιδιών σας, είναι πολύ φυσιολογικό. Αν θέλετε να κάνετε κάτι άμεσα, καλέστε τα να μιλήσετε και καθίστε δίπλα τους, χωρίς τάμπλετ και κινητό.

Πείτε τους, με δικά σας λόγια, ότι επιθυμείτε να έχετε πάντοτε αυτιά γι’ αυτά, για ό,τι καλό ή κακό θεωρούν ότι κάνουν. Το μεγάλο βήμα των παιδιών είναι να ανακαλύψουν ότι μπορούν να κάνουν λάθη και να παραμείνουν αγαπητά στα δικά σας μάτια.

Προσοχή εδώ: άπαξ και μιλήσετε στα παιδιά σας, δε σημαίνει ότι αυτά θα τρέχουν πλέον να σας λένε το παραμικρό. Κάθε παιδί έχει το δικό του, ατομικό χρόνο, τα δικά του κριτήρια και τις δικές του άμυνες που επηρεάζουν τι λέει και τι αποσιωπά.

Όμως, εσείς χρειάζεται να του μιλήσετε και, το πιο σημαντικό, να του δείξετε ότι αντέχετε να ακούσετε κάτι που θεωρεί ότι «χαλάει» στα μάτια σας την εικόνα του «καλού παιδιού» (άρα και «άξιου» να αγαπιέται από τους ανθρώπους που το φροντίζουν). Μετά, την σκυτάλη παίρνει η υπομονή και η επιμονή.

Εάν το λάθος του παιδιού προκαλεί συχνά έκρηξη, έντονη καταδίκη και τιμωρία, πριν καν υπάρξει μία συζήτηση για την πράξη του, τότε ευνοούνται οι συνθήκες για να ορθωθούν τείχη στην ομιλία.

Και τα τείχη στην ομιλία είναι τείχη στην ψυχή. Κάπως έτσι ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να βασανίζονται διαμέσου της σιωπής από το να ανακουφίζονται διαμέσου της γλώσσας.

Μήνυμα χωρίς χρέωση

Αν έχετε θορυβηθεί για την ασφάλεια των παιδιών σας, είναι πολύ φυσιολογικό. Αν θέλετε να κάνετε…

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Starakis στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Σταράκης – Ψυχολόγος