Η οργάνωση των παιχνιδιών έχει τα δικά της μυστικά!

Η οργάνωση των παιχνιδιών είναι ένα ιδιαιτέρως δύσκολο και απαιτητικό project με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι θέλοντας και μη οι γονείς των παιδιών. Σπαταλάτε ώρες και προσωπικό κόπο να τακτοποιήσετε, να κατηγοριοποιήσετε και να ξεχωρίσετε τα παιχνίδια των παιδιών που κυκλοφορούν διάσπαρτα σε όλο το σπίτι, τα καταφέρνετε αλλά μόλις τα παιδιά επιστρέψουν στο σπίτι αρκεί ένα λεπτό για καταστρέψουν όλα όσα φτιάχνετε όλη την προηγούμενη ώρα.

Το Infokids.com.cy σάς απλώνει χείρα βοηθείας και σας αποκαλύπτει 5 βασικές συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψιν σας ούτως ώστε η τακτοποίηση των παιχνιδιών να μην πάει στράφι τόσο εύκολα όσο συμβαίνει τώρα.

1. Η τακτοποίηση ακολουθεί τις ηλικιακές μεταβολές του παιδιού 

Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν αλλάζουν ενδιαφέροντα και αγαπημένα παιχνίδια που θέλουν να παίξουν. Με άλλα λόγια η τακτοποίηση των παιχνιδιών θα πρέπει να προσαρμόζεται στις προτιμήσεις παιχνιδιών που το παιδί σας υιοθετεί καθώς μεγαλώνει. Ο τρόπος με τον οποίο οργανώσαμε τα παιχνίδια για ταμωρά και νήπια είναι εντελώς διαφορετικό με τον τρόπο που θα το κάνετε για ένα παιδί πρωτοσχολικής ηλικίας.

2. Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα

Είναι γεγονός ότι όλα σχεδόν τα παιδιά έχουν πολλά περισσότερα παιχνίδια από όσα χρειάζονται και σίγουρα αυτή η πληθώρα δρα εις βάρος του πολύτιμου χώρου που πρέπει να εξοικονομηθεί για τη σωστή και χρηστική αποθήκευσή τους. Η λύση λοιπόν που πρέπει να εφαρμόσεις άμεσα είναι ένα γερό ξεκαθάρισμα των παιχνιδιών που στοιβάζονται σε κουτιά και ράφια χωρίς καμία απολύτως χρησιμότητα. Η διαδικασία αυτή αν έχετε παιδιά κάτω των 3 ετών είναι ιδιαιτέρως εύκολη καθώς τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα καλό μνημονικό και δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν ποια παιχνίδια πλέον έχουν απομακρυνθεί από το δωμάτιο. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, τότε πρέπει να κάνετε αυτή τη διαδικασία όταν λείπουν από το σπίτι και με φειδώ ως προς τι θα διώξετε καθότι πλέον είναι σε θέση να το αναζητήσουν με την πρώτη ευκαιρία. Αν πάλι δεν θέλετε να το κάνετε στα κρυφά, μπορείτε να μαζέψετε όλα τα παιχνίδια που θεωρείτε ότι πλέον δεν χρειάζονται τα παιδιά σε μια γωνιά, να τους τα δείξετε και κάνετε μαζί το ξεσκαρτάρισμα.

3. Να έχετε πάντα ρεαλιστικές προσδοκίες

Η επιτυχία της σωστής αποθήκευσης και τακτοποίησης των παιδικών παιχνιδιών εξάρταται από το ηλικιακό στάδιο του παιδιού. Όταν έχετε ένα μωρό μόλις 1 έτους είναι ανέφικτο να το κάνετε να ακολουθεί τους κανόνες τακτοποίησης που έχετε αποφασίσει. Επομένως, παρόλο που είναι απόλυτα ρεαλιστικό να περιμένουμε έναν τετράχρονο να βάλει τα παιχνίδια του πίσω στο σωστό σημείο το ίδιο δεν είναι προφανές για τα πολύ μικρά παιδιά.

4 Μην πιστεύετε σε όλα όσα βλέπετε στο Pinterest

Το Pinterest είναι ένα δημοφιλές για τις εκπληκτικές ιδέες διακόσμησης, κοινωνικό δίκτυο που το εμπιστεύονται με τυφλά μάτια όλο και περισσότεροι . Προτάσεις του τύπου «10 έξυπνα κόλπα αποθήκευσης παιχνδιών» και το «το πιο εύκολο χειροποίητο σύστημα αποθήκευσης παιχνιδιών» μπορούν να είναι παραπλανητικές. Δεν λειτουργούν όλα για όλους. Επειδή ένα σύστημα λειτουργεί για κάποιο, θα λειτουργήσει για εσάς και την οικογένειά σας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε κριτικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά σας παίζουν με τα παιχνίδια τους και αν αυτή η όμορφη εικόνα που σας παρουσιάζεται μέσω Pinterest θα λειτουργήσει στο χώρο που έχετε. Πάρτε ιδέες και αξιοποιήστε τες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει εφαρμογή και στις δικές σας ανάγκες .

Διαβάστε επίσης

Το 14,4% παιδιών στην Κύπρο υπήρξαν θύμα μέσω διαδικτύου, δείχνει παγκόσμια έρευνα

Παιχνίδι και εκπλήξεις περιμένουν τα παιδιά στη “Μαγιάτικη Οδό” – Μην τα χάσετε