1.663 νέες πυρκαγιές σε μία μέρα στον Αμαζόνιο – Γιατί αυτή η καταστροφή μάς επηρεάζει όλους; (εικόνες – video)

Η οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο δεν έχει τέλος, με 1.663 νέες πυρκαγιές να ξεσπούν τις τελευταίες ημέρες.

Η τύχη του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη κρέμεται από μια κλωστή, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στον Αμαζόνιο επηρεάζει την τύχη όλου του κόσμου!

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 78.383 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Περισσότερες από τις μισές αυτές πυρκαγιές μαίνονται στην Αμαζονία, όπου ζουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ άλλες 1.663 νέες φωτιές καταγράφησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE).

Μάλιστα, η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Αμαζονία ήταν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της G7 που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Επιπλέον, τόσο η αμερικάνικη κυβέρνηση όσο και η βρετανική, έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών την οποία ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας έκανε δεκτή. Παράλληλα, ο πρόεδρος  της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, έστειλε ελικόπτερα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού κατηγόρησε για τις πυρκαγιές της Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τη δράση τους.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις πυρκαγιές και πώς ξεκίνησαν;

Το φαινόμενο των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο είναι σύνηθες. Οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να «καθαρίσουν» την περιοχή για τις καλλιέργειες ή τη βοσκή των ζώων τους. Την ίδια ώρα, φωτιές βάζουν και ορισμένοι καταπατητές, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις καμένες εκτάσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό, λοιπόν, ότι πίσω από την πλειοψηφία των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο -και όχι μόνο- κρύβεται «ανθρώπινο χέρι» -σε αντίθεση με τις πρόσφατες φωτιές σε Σιβηρία και Αλάσκα, που προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Ωστόσο, φέτος το ποσοστό των πυρκαγιών ξεπέρασε κάθε όριο…

Γιατί η καταστροφή στον Αμαζόνιο δεν αφορά μόνο τη Βραζιλία;

Το δάσος του Αμαζονίου, λέγεται ότι, παράγει το 20% του οξυγόνου που χρειάζεται ο πλανήτης μας. Ποσοστό όχι αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε –και μάλιστα- πολύ είναι το ότι οι φωτιές αυτές καταστρέφουν τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα άνθρακα στον κόσμο και έναν τόπο ο οποίος φιλοξενεί σπάνια βιοποικιλότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τoν «Guardian», προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι εμφανίζεται μια αύξηση αποψίλωσης των δασών. Τι σημαίνει αυτό; Πως σε μια περίοδο που ο πλανήτης χρειάζεται δισεκατομμύρια παραπάνω δέντρα για να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται, χάνεται το μεγαλύτερο δάσος του πλανήτη…

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Φωνάζοντας «Σώστε την Αμαζονία», χιλιάδες διαδηλωτές που μετείχαν σε διάφορες κινητοποιήσεις συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Άλλες διαδηλώσεις έγιναν έξω από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας ανά τον κόσμο, έπειτα από το προσκλητήριο πολλών ΜΚΟ.

Στην Κύπρο πολλοί διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από την Πρεσβεία της Βραζιλίας στη Λευκωσία για να εκφράσουν την αντίδρασή τους σε ό,τι συμβαίνει.

Δείτε στα video το μέγεθος της καταστροφής