Υπουργός Υγείας: Αν οι Κύπριοι λαμβάνουν μέτρα να μην φοβούνται δεύτερο κύμα του covid-19

Αν οι Κύπριοι πολίτες, λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει, δεν πρέπει να φοβούνται για δεύτερο κύμα, έστω και αν υπάρξει στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος διεμήνυσε πως όσο δεν υπάρχει εμβόλιο για τον SARS–CoV-2, ο κίνδυνος πισωγυρίσματος είναι υπαρκτός και πρέπει να τον αποφύγουμε.

Προβαίνοντας σε απολογισμό των ενεργειών για αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε πως οι πολίτες ότι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να μην επαναπαυτούν, σημειώνοντας ότι η στρατηγική της άρσης των περιορισμών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υπευθυνότητα των πολιτών, στην ατομική και συλλογική ευθύνη.

Όπως σημείωσε η άρση των περιοριστικών μέτρων δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλούνται όλοι να συμπεριφερθούν με προσοχή, τονίζοντας ότι «ο ιός δεν έχει φύγει από την κοινωνία και μέχρι να εξευρεθεί το εμβόλιο οφείλουν όλοι να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας».

«Αν όλοι είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι», είπε, «και παίρνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας δεν έχουμε να ανησυχούμε για τον κορωνοϊό, ούτε από εισαγόμενη, ούτε από εγχώρια μετάδοση. Εάν τα παραλείψουμε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος».

Σε σχέση με το οικονομικό κόστος, για το υγειονομικό κομμάτι, που εμπίπτει στο Υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως η πανδημία στοίχισε πέραν των 60 εκατομμυρίων, ωστόσο, σημείωσε πως το τελικό κόστος δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Σημείωσε πως το κόστος αυτό αφορά στην κάλυψη των εξόδων για την καραντίνα, την αγορά εξοπλισμού, τις επιστρατεύσεις και άλλες ενέργειες που έχουν γίνει.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται, τονίζοντας πως αν οι Κύπριοι πολίτες λαμβάνουν τα μέτρα που πρέπει δεν μπορούν να φοβούνται για δεύτερο κύμα, έστω και αν υπάρξει στην Ευρώπη.

Πολύ καλά προετοιμασμένη η Κύπρος στην περίπτωση 2ου κύματος

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο και διεθνώς, τονίζει με κάθε ευκαιρία ενδεχόμενο νέου κύματος έξαρσης του ιού τους προσεχείς μήνες, προσθέτοντας πως «δεν αναμένουμε ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα στην Κύπρο».

Τόνισε ότι «θα υπάρξουν νέες λοιμώξεις είτε αυτές θα είναι εισαγόμενες, είτε θα είναι από εγχώρια μετάδοση, ωστόσο, πρόσθεσε πως το «ουσιαστικό είναι ότι σε αυτό το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι και έχουμε καλύτερη γνώση για τον ιό».

Κληθείς να πει εάν υπάρχει σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο 2ου κύματος της πανδημίας, εξήγησε ότι σε νέα έξαρση του ιού οι ενέργειες θα είναι οι ίδιες.

«Υπάρχει το νοσοκομείο Αμμοχώστου, υπάρχει το Κέντρο Eden, τα Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας, όλη η υποδομή που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει έλεγχος ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες και ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση», δήλωσε.

Υπήρξαν αδυναμίες, έγιναν λάθη, αλλά επιλύθηκαν άμεσα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρξαν λάθος χειρισμοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι στην αρχή είχαν παρατηρηθεί λάθη, τα οποία βελτιώθηκαν στη συνεχεία, για να προσθέσει ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είχαμε να κάνουμε με πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Όπως συμπλήρωσε, «οτιδήποτε παρουσιάστηκε αντιμετωπίστηκε άμεσα από τους εμπλεκόμενους και άμεσα είχαν εξευρεθεί και οι λύσεις», τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποιο τεράστιο λάθος ή κενό.

Σχετικά με την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η διαθεσιμότητα που κατάφερε να εξασφαλίσει η Κύπρος «έγινε σε χρόνο ρεκόρ» και ήταν πολύ υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρατηγική για τα αεροδρόμια

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί την Κυβέρνηση το άνοιγμα των αεροδρομίων, δεδομένου ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στις πύλες εισόδου, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι «τα αεροδρόμια ήταν μέχρι και ένα σημείο υποχρέωσή μας να ανοίξουν, διότι έτσι κι αλλιώς και ο οδικός χάρτης της ΕΕ αυτό προνοούσε», σημειώνοντας πως «βασική αρχή ήταν ότι για χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα να υπάρχει και ίση αντιμετώπιση και οι πλείστες χώρες είχαν αποφασίσει να μην χρειάζεται να προσκομιστεί τεστ κορωνοϊού».

«Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε τη στρατηγική μας και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κατηγορίες». Για την πρώτη κατηγορία δεν απαιτείται προσκόμιση τεστ κορωνοϊού, οι χώρες της Κατηγορίας Β, όπως ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και κάποιες άλλες χώρες χρειάζεται τεστ και οι χώρες της τρίτης κατηγορίας, που έχουν διαφορετική μεταχείριση, είπε.

Εξήγησε, επιπλέον, ότι η Κυβέρνηση, προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, αποφάσισε ότι «θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος -ξεκινούμε με 300 τεστ την ημέρα και αναμένουμε 1.500 άτομα την ημέρα- ώστε να μας επιβεβαιώνει την εικόνα που θα έχουμε, την ορθότητα των αποφάσεών μας και από την άλλη μπορεί να μας δείξει ότι για κάποιες χώρες, ίσως χρειάζεται να πάρουμε άλλες αποφάσεις».

«Καμία άλλη χώρα δεν εφαρμόζει αυτή την πρακτική. Εμείς προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, παρά το οικονομικό κόστος, θα προχωρήσουμε και δειγματοληπτικός έλεγχος θα γίνεται και σε επιβάτες που έρχονται από χώρες που ανήκουν στην Κατηγορία Β», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς εάν προβληματίζει το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες, που περιλαμβάνονται στις Κατηγορίες που ετοίμασε η Κύπρο, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι ο κατάλογος των χωρών είναι δυναμικός και δύναται να αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα.

Η αδυναμία εξασφάλισης επιδημιολογικών δεδομένων από τα κατεχόμενα, προκαλεί έντονο προβληματισμό

Σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και ερωτηθείς εάν προβληματίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ιωάννου παρέπεμψε στην ανακοίνωση που έγινε από πλευράς Προεδρίας της Δημοκρατίας και αρκέστηκε να αναφέρει ότι η αδυναμία εξασφάλισης επιδημιολογικών δεδομένων από τα κατεχόμενα, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιδημιολογική ομάδα.

Δεν υπάρχει πλάνο για αλλαγή του νοσοκομείου αναφοράς

Ερωτηθείς εάν το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να ορίσει νοσοκομείο αναφοράς σε άλλη πιο κεντρική περιοχή, όπου υπάρχουν οι υποδομές για ΜΕΘ, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει πλάνο για αλλαγή του νοσοκομείου αναφοράς προς το παρόν, εξηγώντας πως «το γεγονός ότι δεν είναι στο ίδιο νοσοκομείο και οι ΜΕΘ δεν είναι ουσιαστικό πρόβλημα».

«Το νοσοκομείο Αμμοχώστου επιλέχθηκε για συγκεκριμένους λόγους, υπάρχει και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και για πρακτικούς και άλλους λόγους και λόγω δυναμικότητας η απόφαση για νοσοκομείο αναφοράς (π.χ. της Λευκωσίας) δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Μιλάμε για ένα νοσοκομείο πέραν των 330 κλινών», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους θανάτους που καταγράφηκαν ασθενών θετικών στον κορωνοϊό, ο κ. Ιωάννου επιβεβαίωσε ότι όσοι θάνατοι αποδίδονται στον κορωνοϊό είναι βάσει του προγράμματος IRIS προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Είπε συγκεκριμένα: «Θέλω να αναφέρω ότι χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες από εμάς ιατρικά ακόμα και για πρακτικά ζητήματα δεν έχουν εφαρμόσει αυτή την πρακτική. Άρα υπάρχει αμφιβολία σε πάρα πολλές χώρες της ΕΕ εάν ο αριθμός είναι πραγματικός ή όχι. Εμείς με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πόσοι θάνατοι αποδίδονται στον κορωνοϊό και πόσοι όχι».

Σημείωσε ακόμα πως από τους 26 θανάτους που καταγράφηκαν στην Κύπρο ασθενών με κορωνοϊό, οι 19 αποδίδονται στη νόσο COVID-19.

Κληθείς να πει εάν προβληματίζει το γεγονός της μη τήρησης του αυτοπεριορισμού κυρίως από τους επαναπατρισθέντες, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό όσοι επαναπατρίζονται να ακολουθούν τις οδηγίες, προσθέτοντας πως υπάρχουν λόγοι που πρέπει να εφαρμόζεται ο αυτοπεριορισμός, «διότι υπάρχει περίπτωση ένα άτομο παρά το αρνητικό τεστ μετά να είναι θετικό».

«Είναι για αυτό που ζητάμε από τον κόσμο να μείνει 14 μέρες αυτοπεριορισμένος, διότι δεν ρισκάρουν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για την οικογένεια και για τους ηλικιωμένους, για τους φίλους τους. Έλεγχος από την Αστυνομία γίνεται, έχω μιλήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και γίνεται και από εμάς μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Βεβαίως είναι δύσκολο να ελέγχεις συνεχώς τόσα πολλά άτομα. Βραχιολάκια και άλλες μέθοδοι δεν μπορούν να γίνουν διότι είναι και θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι και θέμα προσωπικής ευθύνης του καθενός», πρόσθεσε.

Διαφορετική η πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει διαφορετικά κάποιες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος είναι διαφορετική από την πολιτική της Ελλάδας, εξηγώντας ότι η Ελλάδα έχει 18 χώρες στην «πράσινη ζώνη» και τις άλλες τις έχει αποκλείσει.

«Εμείς έχουμε δύο κατηγορίες, άρα είναι περισσότερες οι χώρες από τις οποίες μπορούμε να δεχθούμε κόσμο στην Κύπρο. Εγώ θεωρώ και πιστεύω στο επίπεδο των επιστημόνων που έχουμε στην Κύπρο και στην άποψη τους και αυτήν ακολουθούμε, στην οποία λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση των χωρών των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών», κατέληξε.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης

Κατά τον απολογισμό του για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ο κ. Ιωάννου είπε ότι από τον Ιανουάριο ήδη -και παρόλο που το επίκεντρο της επιδημίας του SARS-CoV-2 ήταν η Επαρχία Γουχάν στην Κίνα, μια περιοχή γεωγραφικά απομακρυσμένη από την Κύπρο- η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία και παρακολουθούσε τις εξελίξεις, υιοθετώντας τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC.

Είπε πως για την καλύτερη οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στις 25 Ιανουαρίου καταρτίστηκε πλάνο δράσης και τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα, σημειώνοντας ότι αρκετά πριν αρχίσουν να καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες, στην Κύπρο εφαρμόστηκαν στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας αυστηρά μέτρα ελέγχου όλων των επιβατών, που έφταναν από οποιαδήποτε περιοχή της Κίνας και όχι μόνο από την Γουχάν.

Σημείωσε ότι ενισχύθηκαν τα ιατρεία στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, συμπληρωνόταν ερωτηματολόγιο και γινόταν θερμομέτρηση των ατόμων που έφταναν από την Κίνα, ενώ αντίστοιχα μέτρα λήφθηκαν και στα οδοφράγματα.

Αναφερόμενος στην περίοδος που ακολούθησε, με αποκορύφωμα τον Μάρτιο, είπε πως οι αλλαγές ήταν «καταιγιστικές» στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έκανε «αγώνα δρόμου με τον χρόνο», ώστε να μπορέσει να ετοιμαστεί τόσο σε υποδομές όσο και σε έμψυχο δυναμικό.

«Δημιουργήσαμε τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και τα Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας, ενώ φροντίσαμε ώστε τα ύποπτα περιστατικά να τυγχάνουν περίθαλψης στους θαλάμους υπόπτων περιστατικών. Τρέξαμε για να εξασφαλίσουμε επαρκή εξοπλισμό και αναλώσιμα για τους επαγγελματίες υγείας. Ενισχύσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε μόλις 25 μέρες πετύχαμε τη δημιουργία νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που, ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε. Μέρα με τη μέρα βελτιωνόμασταν και καταφέραμε να προετοιμαστούμε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς», είπε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι «στις πρωτοφανείς αυτές συνθήκες, η Κυβέρνηση χρειάστηκε και έλαβε αριθμό αποφάσεων, πολλές εκ των οποίων ήταν πολύ δύσκολες και επώδυνες», προσθέτοντας ότι «χρειάστηκε να αναστείλουμε τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις των πολιτών, να απαγορεύσουμε την επιστροφή Κύπριων συμπολιτών μας που βρίσκονταν στο εξωτερικό, να στερήσουμε από τους νοσηλευόμενους την οικογένειά τους σε μια περίοδο επίπονη για αυτούς».