Youth for Climate Cyprus: H οργάνωση νέων που φιλοδοξεί να φέρει την αλλαγή στο νησί μας μιλά στο Infokids.com.cy

youthforclimate0

Με αφορμή την εκδήλωση που ετοιμάζουν οι νέοι της Κύπρου την Παρασκευή  20 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση όλων στην κλιματική αλλαγή, το Infokids.com.cy, μίλησε με τον συντονιστή της δράσης Youth for Climate Cyprus, κ. Νικόλαο Μούρο, και έμαθε τα πάντα γύρω από την οργάνωση που θέλει να φέρει μια θετική αλλαγή στο νησί μας.

«Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, όταν διοργανώσαμε την πρώτη συγκέντρωση έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 15 του μήνα. Τότε είχαμε μαζευτεί περί τα 500 άτομα και διαδηλώναμε ειρηνικά για το περιβάλλον», λέει ο κ. Μούρος όταν τον ρωτάμε για την απαρχή της κίνησης υπέρ του περιβάλλοντος στο νησί μας.

Τι είναι το Youth for Climate Cyprus

youthforclimate2

Το Youth for Climate Cyprus, είναι μια ανεξάρτητη ομάδα νέων, η οποία μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής και στέλνει μήνυμα σε όλους – μικρούς και μεγάλους – για την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον.

Είμαστε ένα κίνημα που δεν γνωρίζει σύνορα, χρώματα, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις. Διαδηλώνουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και στόχος μας είναι να ενημερώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για αυτό”.

Κατά πόσο έχουν ανταποκριθεί οι νέοι της Κύπρου στο κάλεσμα της Youth for Climate Cyprus, αναρωτιόμαστε και η απάντηση μας εκπλήσσει, μιας και η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες της καθημερινότητας θα περιμέναμε να έχουν κάνει τους ανθρώπους λιγάκι πιο “σκληρούς”.

«Η περσινή εκδήλωσή μας είχε αρκετή συμμετοχή και αυτό μας χαροποίησε πολύ. Στην Κύπρο επικρατεί ένα… παράδοξο: Υπάρχει μια ανάμεικτη αντίδραση. Αρκετοί νέοι δείχνουν μια απάθεια σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ανθρώπινα προβλήματα. Στην αντίπερα όχθη, όμως, υπάρχουν οι νέοι που ξεσηκώνονται και συμμετέχουν. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων νεαρής ηλικίας “ξυπνούν” και αντιδρούν στην καταστροφή που επιδέχεται για χρόνια τώρα ο πλανήτης μας».

Στην προγραμματισμένη, για το πρωί της Παρασκευής, εκδήλωση θα λάβουν μέρος και πολλοί μαθητές. Τους καλούν, μάλιστα, και οι μαθητικές οργανώσεις (ΠΣΕΜ) να γίνουν “κομμάτι” της κίνησης που μάχεται υπέρ του περιβάλλοντος.

Στην παραπάνω απόφαση αντιδρούν γονείς και εκπαιδευτικοί, σημειώνοντας ότι έτσι χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες.

youthforclimate4

Ο κ. Μούρος στην απάντησή του τονίζει τη σημασία του σκοπού της διαδήλωσης.

«Το μήνυμα και ο σκοπός της δράσης μας είναι να μάθουν τα παιδιά να λειτουργούν με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον. Στα σχολεία μας κάνουμε μαθήματα, ακούμε για τη φύση και το περιβάλλον, αλλά δεν μαθαίνουμε για αυτά. Σημασία έχει να μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον μας και να ζούμε αρμονικά με αυτό.

Ουσιαστικά, η διαδήλωση της Παρασκευής είναι μια… αντίσταση στον υποκριτικό ρόλο του σχολείου. Γιατί να μάθω για τα σύνορα των χωρών, για τα ποτάμια, τα βουνά και τις λίμνες αν σε λίγα χρόνια δεν μπορώ να τα χαρώ; Το να χαθούν λίγες διδακτικές ώρες δεν συγκρίνεται με το πόσα έχουμε να κερδίσουμε. Δεν συγκρίνεται με το μέλλον μας. Γιατί αν δεν διαδηλώσουμε τώρα για το περιβάλλον, δεν θα έχουμε μέλλον!».

Κατά πόσο, όμως, μια απλή απεργία, μπορεί να έχει αποτέλεσμα; Γίνονται άλλες δράσεις;

«Φυσικά και έχει αποτέλεσμα, φυσικά και κάνουμε πολλά ακόμα πράγματα. Στόχος της απεργίας δεν είναι τόσο το να αλλάξει αμέσως κάτι – πράγμα το οποίο θα ήταν πολύ θετικό – αλλά να γνωριστεί κόσμος μεταξύ του και να μάθει τον σκοπό μας. Στις πορείες νέοι, μικρά παιδιά και όλοι οι συμμετέχοντες συναναστρέφονται και μεταδίδουν το μήνυμα της δράσης μας. Παράλληλα, συγκεντρωνόμαστε αρκετά συχνά και καθαρίζουμε παραλίες, πάρκα, πλατείες και συμμετέχουμε και σε εκδηλώσεις άλλων δράσεων. Φροντίζουμε το σπίτι μας (σ.σ: εννοεί το περιβάλλον) όσο καλύτερα μπορούμε».

youthforclimate3

Για το τέλος της κουβέντας αφήσαμε μια πιο… κυνική ερώτηση, η οποία αφορά τη χρηματοδότηση όλων αυτών των κοινωνικών δράσεων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πίσω από όλα κρύβονται μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες που χρηματοδοτούν αυτές τις εκδηλώσεις και τα κινήματα συχνά με δικά τους συμφέροντα. Τι απαντά ο κ. Μούρος;

«Εμείς δεν δεχόμαστε ούτε δωρέες ούτε χορηγίες. Τα χρήματα που συγκεντρώνουμε είναι απο crowdfundings. Αυτό το στυλ ύπαρξης ταιριάζει πιο πολύ στο ύφος μας και είναι πιο ειλικρινές απέναντι στον σκοπό μας. Θα ήμασταν ανάξιοι αν πρεσβεύαμε όλα αυτά που πρεσβεύουμε και δεχόμασταν χρήματα από εταιρείες που ίσως λειτουργούν έναντι των σκοπών μας. Το καλό είναι ότι και ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ειλικρίνειά μας και μας βοηθά».

Τα αιτήματα της Youth for Climate Cyprus

Πριν κλείσουμε την κουβέντα μας ο κ. Μούρος, μας υπενθύμισε τα 5 βασικά αιτήματα της Youth for Climate Cyprus, τα οποία μας παρουσίασε με στοιχεία και εκτενείς λεπτομέρειες.

youthforclimate1

Αίτημα 1ο

Σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε. για το 2030, η Κύπρος οφείλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 24% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2005.

Η ειδική αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), του σημαντικότερου επιστημονικού σώματος για την κλιματική αλλαγή, αναφέρει ότι αν θέλουμε να έχουμε μια πιθανότητα να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 °C και να αποφύγουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητη η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατα 45% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2010.

Επιπλέον, μηδενικές εκπομπές πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με ΑΕΠ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο χρειάζεται να θέσει στόχους που να αναφέρονται στον ίδιο μέσο όρο που απαιτείται για ένα βιώσιμο μέλλον.

Αίτημα 2ο

Θα θέλαμε να τονίσουμε την ανησυχία μας και την αβεβαιότητα μας σε σχέση με τις πιθανότητες επίτευξης των καθορισμένων στόχων από τις δημόσιες αρχές αφού τα μέχρι τώρα διαβήματα και οι πολιτικές που εκπονήθηκαν από την κυβέρνηση όσον αφορά τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους αφήνουν λίγα περιθώρια ελπίδας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ μακριά από τους καθορισμένους στόχους για το 2020 και οτι οι πιθανότητες για επίτευξη τους είναι ελάχιστες.

Συγκεκριμένα, ο στόχος για το 13% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) βρισκεται στο 9,9% ενώ το χάσμα για ΑΠΕ στα μέσα μεταφοράς είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού η Κύπρος βρίσκεται στο 2,5% σε σχέση με το στόχο του 10%.

Όσον αφορά τα απόβλητα, αποτύχαμε ξανά και ξανά να καλύψουμε τους στόχους, γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας δαπανά τώρα εκατομμύρια για να πληρώσει τα πρόστιμα της ΕΕ.

Οι προστατευόμενες περιοχές Natura έχουν γίνει χώροι εκμετάλλευσης στην Κύπρο συγκρούοντας με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και τα εθνικά διαχειριστικά σχέδια. Επομένως, ποιος μας εγγυάται ότι οι στόχοι του Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, παρά το γεγονός της ανεπάρκειας τους, θα επιτευχθούν;

Οι απαραίτητοι οικονομικοί, ανθρώπινοι και άλλοι πόροι πρέπει να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτο θα πρέπει να αντανακλάται και στον ετήσιο εθνικό προϋπολογισμό.

Αίτημα 3ο

Η εκπαίδευση είναι αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη αλλαγής. Με την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με την κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητο όλοι μας να ενημερωθούμε και να προετοιμαστούμε για το πως να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά κυρίως για το πως μπορούμε συμβάλουμε στον περιορισμό αυτού του φαινομένου.

Η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να γίνεται στην βάση σύγχρονων δεδομένων που να ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Συνεπώς επιβάλεται ο εξυχρονισμός του αναλυτικό όσο αφορά την κλιματική κρίση και τις προσεγγίσεις μέσω διαφόρων μαθημάτων (π.χ. Περιβαλλοντικές Επιστίμες, Χημεία, Βιολόγια, Γεωργαφία, Νέα Ελληνικά κλπ.) τόσο στην Δημοτική όσο και στην Μέση εκπαίδευση.

Παράλληλα υψίστης σημασίας αποτελεί και η πραγματοποίηση βιοματικών εργαστιριών σχετικών με το θέμα.

Αίτημα 4ο

Η περιβαλλοντική ρύπανση, και ειδικότερα η ρύπανση από πλαστικά είναι μάστιγα για το οικοσύστημά μας, από το οποίο εξαρτόμαστε όλοι. Μέχρι το 2050, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στις θάλασσες απ’ ό,τι ψάρια.

Τα μικροπλαστικά απορροφώνται από κάθε ζωντανό οργανισμό στην γη και καταλήγουν σε μας, βλάπτοντας την υγεία μας. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερες και πιο στοχευμένες δράσεις τόσο για τον καθαρισμό των ήδη ρυπασμένων θαλασσών και φραγμάτων αλλά και κυρίως την ενδυνάμωση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για την καταστολή της χρήσης των ρυπογόνων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης.

Αίτημα 5ο

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον καθένα μας διαφορετικά. Ανάλογα με την γεωγραφική μας θέση, τις περιστάσεις και τα προνόμια του καθενός, θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικές προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα.

Ήδη, στην χώρα μας, μπορούμε να παρατηρήσουμε υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας, με την Κύπρο να κατέχει την 21η θέση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Οικιακό Ενεργειακό Φτώχειας.

Οι ορεινές κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες και οι αγροτικές κοινότητες αισθάνονται πιο σκληρά τις επιπτώσεις της ξηρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι εμφανές ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις κοινωνικές ανισότητες, γι αυτό απαιτούμε από κάθε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να εξασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.