«Χρησιμοποίησε τη φωνή σου»: Νεαρή με μη λεκτικό αυτισμό «εκφωνεί» έναν συγκλονιστικό λόγο

Ο μη λεκτικός αυτισμός της δεν την εμπόδισε να αποφοιτήσει από το κολλέγιο με την υψηλότερη βαθμολογία και να «εκφωνήσει» ένα συγκλονιστικό λόγο μέσω ενός προγράμματος υπολογιστή που μετατρέπει το κείμενο σε ομιλία.

Η 24χρονη Elizabeth Bonker από το Νιου Τζέρσεϊ μπορούσε να μιλήσει μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, οπότε και ξαφνικά έχασε την ικανότητα της ομιλίας και διαγνώστηκε με αυτισμό. Αυτό, ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο να σταθεί μπροστά στο βήμα του Rollins College κατά την τελετή αποφοίτησης και να εκφωνήσει έναν υπέροχο, συγκινητικό λόγο.

Η νεαρή κοπέλα που πέτυχε το απόλυτο «Άριστα» χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που μετατρέπει κείμενο σε ομιλία για να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο άνω των 500 ατόμων.

«Είμαι ένας από τους λίγους τυχερούς, μη ομιλούντες αυτιστικούς που έχουν μάθει να πληκτρολογούν. Αυτή η κρίσιμη παρέμβαση έβγαλε το μυαλό μου από το σιωπηλό κλουβί του, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να επικοινωνήσω και να μορφωθώ. Ο Θεός σού έδωσε φωνή. Χρησιμοποίησέ τη. Και να ξέρεις ότι η ειρωνεία ενός μη ομιλούντα αυτιστικού να σας ενθαρρύνει να χρησιμοποιείτε τη φωνή σας δεν σταματά σε μένα. Επειδή, αν μπορείτε να δείτε αυτήν την αξία σε μένα, μπορείτε να τη δείτε σε όλους», σημείωσε.

Αφότου η Ελίζαμπεθ έχασε την ομιλία της, η μητέρα της έψαξε ένα σωρό τρόπους για να μπορεί να επικοινωνεί.

«Η Ελίζαμπεθ μιλούσε μέχρι την ηλικία των 15 μηνών και ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες σταμάτησε», θυμάται η μητέρα της. «Πρώτα άρχισε να δείχνει γράμματα σε πίνακα και πλέον χρησιμοποιεί ένα ασύρματο πλητρολόγιο και ένα iPad», πρόσθεσε.

Σε μία έκθεση για το πανεπιστήμιο η Ελίζαμπεθ έγραψε: «Παρά τα όσα είχαν πει οι γιατροί στους γονείς μου, εκείνοι δεν τα παράτησαν. Αναγνώρισαν ότι ήμουν ένας σκεπτόμενος άνθρωπος παγιδευμένος σε ένα σιωπηλό κλουβί»

Στη συνέχεια έμαθε να πληκτρολογεί, αν και στην αρχή δεν ήταν εύκολο για εκέινη. «Οι άνθρωποι με μη λεκτικό αυτισμό συχνά έχουν δυσκολίες σε κάποιες κινήσεις, κι έτσι το να μάθω να πληκτρολογώ ήταν δύσκολο. Μετά από μήνες πρακτικής, έκανα αρκετή πρόοδο και ο κόσμος άνοιξε για μένα. Ξεκίνησα να γράφω ποιήματα, καθώς μου έδιναν την ευκαιρία να λέω περισσότερα με πολύ λίγες λέξεις», εξήγησε η Ελίζαμπεθ.

Πλέον η Ελίζαμπεθ είναι αποφασισμένη να κάνει προσβάσιμη την επικοινωνία σε ανθρώπους που πάσχουν από την ίδια μορφή αυτισμού με εκείνη μέσα από την μη κερδοσκοπική οργάνωσή της Communication 4 All.

«Ελπίζω όλοι οι γονείς παιδιών με μη λεκτικό αυτισμό να πιστέψουν στα παιδιά τους και να επισκεφθούν τη σελίδα μας για βοήθεια. Η ζωή μου θα είναι αφοσιωμένη σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν στη σιωπή τους και θα τους δώσω φωνή», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

10 πράγματα που κάνουμε ως «καλοί γονείς», αλλά στην πραγματικότητα βλάπτουν τα παιδιά μας

Χειμερινά – καλοκαιρινά: Πώς να οργανώσετε τη ντουλάπα σας με 4 απλά βήματα

Αφήστε το μωρό σας να περπατά ξυπόλητο: Ο παιδίατρος εξηγεί γιατί δεν είναι κακό