Βραβεύτηκαν οι μαθητές που διέπρεψαν στον Διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών, που διακρίθηκαν στον Στ΄ Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Γυμνασίων στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα με θέμα «Φίλος, ἄλλος ἐγώ».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε η Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι ο Διαγωνισμός αυτός, ο οποίος έχει καταστεί θεσμός από το 2016, προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών μαθητών και μαθητριών (οι συμμετοχές κάθε χρόνο πλησιάζουν ή ξεπερνούν τις εκατό), καθώς και πολλών εκπαιδευτικών που προωθούν τη φιλοσοφία του Διαγωνισμού και στηρίζουν το έργο των μαθητών/-τριών τους.

«Αυτό το γεγονός δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση, αφού ως Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας προωθούμε και ενισχύουμε δράσεις, που στόχο έχουν την προαγωγή και την καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας και την εντρύφηση στην αρχαιοελληνική παιδεία», πρόσθεσε.

Η Μαρία Παύλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, παρουσίασε εισήγησή της με τίτλο «Σπουδή ή παιδιά; Δίλημμα ή ψευδοδίλημμα».

Όπως εξήγησε η ίδια, έθεσε τους όρους “σπουδή” και “παιδιά” στον τίτλο της εισήγησής της, όχι μόνο γιατί θεωρεί ότι ο Διαγωνισμός Γυμνασίων στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα «επιτυγχάνει την ευκρασία των δύο, αλλά και διότι το συγκεκριμένο δίπολο απαντά πολύ συχνά στον Πλάτωνα και αντικατοπτρίζει τη στάση που υιοθετεί ο δάσκαλος-πρότυπο της αρχαιότητας, ο γνωστός σε όλους Σωκράτης.

Στον Διαγωνισμό είχαν σταλεί συνολικά 115 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες (Α. Εικονογραφημένη ιστορία [σε μορφή κόμικ], Β. Ποίημα, Γ. Διήγημα, Δ. Τραγούδι), οι οποίες αξιολογήθηκαν από τριμελή Κριτική Επιτροπή, διαφορετική για κάθε κατηγορία.

Στο σκεπτικό βράβευσης, το οποίο ανέπτυξε η Μάρω Μελανίδου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων, αναφέρθηκε ότι «αρκετές συμμετοχές ξεχώρισαν για τη δημιουργική μετάπλαση των αρχαιοελληνικών αποσπασμάτων, την ανάδειξη της διαχρονικότητας και οικουμενικότητας των μηνυμάτων σε σχέση με το θέμα της φιλίας, την εύστοχη ενσωμάτωση αυτούσιων αρχαιοελληνικών φράσεων από τα αρχαιοελληνικά κείμενα στον νεοελληνικό λόγο.

Η αξία της φιλίας στα Αρχαία Ελληνικά

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αντιλήφθηκαν βιωματικά την αξία της φιλίας, καλλιέργησαν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους, αξιοποίησαν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, εφαρμόζοντας με αυτόν τον τρόπο την αυθεντική μάθηση».

Στην Τελετή παρουσιάστηκαν από τους/τις ίδιους/-ες τους/τις μαθητές/-τριες τα έργα που βραβεύτηκαν με Α΄ Βραβείο, προκαλώντας τη συγκίνηση και τον θαυμασμό των παρευρισκομένων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των μαθητών και των μαθητριών που διακρίθηκαν καθώς και με την επίδοση τιμητικών διπλωμάτων στους/στις Εκπαιδευτικούς που καθοδήγησαν και υποστήριξαν τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό.

Την αθλοθέτηση του Διαγωνισμού ανέλαβαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ενώ ο σχεδιασμός των εντύπων της Τελετής έγινε από την Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων. Την Τελετή Βράβευσης διοργάνωσε η Ομάδα Εργασίας των Αρχαίων Ελληνικών της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης:

Ο μικρός Νικόλας κέρδισε τον καρκίνο και χτύπησε το καμπανάκι της νίκης! (εικόνες+video)

Μία αιμοδοσία στη μνήμη των μαθητών και γονέων που έφυγαν νωρίς – Δείτε πού και πότε

Πόλεμος και πανδημία «καταδικάζει» εκατοντάδες υποσιτισμένα παιδιά στην πείνα