Και καλά, ο όρος «δαίμονας» είναι δραματικός.
Τον λατρεύω. Αλλά, καλέ, στο σπίτι είναι πραγματικά δύσκολο.
Έφτασε η ώρα της επιστροφής στο σχολείο μετά από ένα μακρύ, χαοτικό, όχι και τόσο ήσυχο καλοκαίρι.
Άρχισα να ανησυχώ ότι τα ατίθασα παιδιά μου θα προκαλέσουν χάος στην τάξη. Αλλά τότε θυμήθηκα, ότι δεν λειτουργεί έτσι. Παρά την ανικανότητά τους να ακούνε οτιδήποτε λέω στο σπίτι, καταφέρνουν κάπως να ακολουθούν τους κανόνες στο σχολείο. Οπότε, αν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία γονιών – μην φοβάστε. Τα καταφέρνουμε.
Ας σας πω μια ιστορία:
Νομίζω ότι κράτησα την αναπνοή μου καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής προς το δημοτικό σχολείο για τη συνάντηση γονέων του γιου μου στη β τάξη. Αυτά τα πράγματα με αγχώνουν. Με τέσσερα αρκετά εκφραστικά και εκρηκτικά παιδιά (από τα οποία τα δύο πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο), συνήθως προετοιμάζομαι για το χειρότερο. Οπότε, με το μισό μου οπίσθιο να περισσεύει από την καρέκλα του δημοτικού σχολείου και τα πολύ μεγάλα μου πόδια σφηνωμένα κάτω από το μικρό τραπέζι, έσφιξα τα χέρια μου, έκανα eye contact με τονδάσκαλό του, πήρα μια βαθιά αναπνοή και προετοιμάστηκα για το «κατσάδιασμα».
Ξεκίνησε δίνοντάς μου ένα φύλλο με ορισμένα διαγράμματα και αριθμούς. Μετά από μια γρήγορη ματιά, νόμιζα ότι ήμασταν εντάξει, τουλάχιστον όσον αφορά τα ακαδημαϊκά. Στη συνέχεια, μίλησε για τις φιλίες του, την ευγένειά του και την καλοσύνη του. Λίγο θετικό πριν από το αρνητικό, σκέφτηκα – εξαιρετική στρατηγική, την σέβομαι. Στη συνέχεια, ήρθαν μερικές προτάσεις για βιβλία προς ανάγνωση στο σπίτι για ενεργή συμμετοχή στην ανάγνωση, και μετά με ρώτησε αν είχα κάποιες ερωτήσεις.
Αυτό ήταν όλο – μια απολύτως εξαιρετική αξιολόγηση ενός μαθητή που δεν εκρήγνυται, σπάνια εκνευρίζεται, και γενικά δείχνει σεβασμό.
Τότε, γιατί είναι δαίμονας στο σπίτι;
Και καλά, ο όρος «δαίμονας» είναι δραματικός. Εννοώ, τον λατρεύω. Αλλά στο σπίτι περνάμε δύσκολα. Η αστάθειά της διάθεσής του του είναι τρομερή. Απόλυτη ανικανότητα να συγκρατεί οποιαδήποτε ακατέργαστο συναίσθημα. Εκρήγνυται, φωνάζει, ρίχνει πράγματα, και χοροπηδά γύρω. Και αν ένα από τα αδέλφια τον εκνευρίσει στο τραπέζι του δείπνου, ξεχάστε το. Θα έχουμε αγώνα MMA πριν από το επόμενο δάγκωμα. Έχει μια σαρκαστική απάντηση για ουσιαστικά οποιοδήποτε αίτημα ή απαίτηση έχουμε. (Παρόλα αυτά, για να είμαι δίκαιοη, συνήθως είναι αρκετά αστείο.)
Λοιπόν, πώς τότε είναι τόσο ευγενικός και με καλή συμπεριφορά στο σχολείο;
Μετά από μια συζήτηση με μερικούς φίλους, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Πολλοί από τους φίλους μου (και ναι, περιβάλλομαι από γονείς κι άλλων τέτοιων παιδιών) ανέφεραν ότι πήραν από τους δασκάλους τους αντίθετα μηνύματα για την συμπεριφορά τους στο σχολείο.
Η παιδοψυχοθεραπεύτρια Lindsay Adams εξήγησε αυτό το φαινόμενο που είναι γνωστό ως «κατάρρευση της συγκράτησης» σε ένα τώρα viral TikTok.
@mindfulasamother It’s back to school! #restraintcollapse #parentingtips #responsiveparenting ♬ original sound – Mindful as a Mother
«Είναι στην καλύτερή τους συμπεριφορά, κρατώντας όλα τα συναισθήματά τους μέσα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο. Έρχονται στο σπίτι. Βγάζουν το σακίδιό τους από τον ώμο και όλα τα μεγάλα τους συναισθήματα πέφτουν έξω από αυτό» εξηγεί η Adams.
Το Child Mind Institute υποστηρίζει ότι τα παιδιά με προβλήματα μάθησης ή συμπεριφοράς μπορούν συχνά να ωφεληθούν από τη δομή του σχολείου, κάνοντας το σπίτι το μέρος όπου δεν μπορούν να ρυθμίσουν τον εαυτό τους τόσο καλά.
Για το γιο μου, αυτό έχει νόημα, δεδομένου της ελλειμματική προσοχής και της δυσκολίας συγκέντρωσης που παρουσιάζει.
Έτσι, νομίζω ότι όλα αυτά έχουν νόημα. Αλλά Θεέ μου, εξακολουθεί να είναι τόσο δύσκολο. Γιατί, αν και φυσικά είμαι τόσο ευγνώμων που συμπεριφέρεται τόσο καλά στο σχολείο – προκαλεί μεγάλο άγχος σε ολόκληρη την οικογένεια όταν φέρεται τόσο χαοτικά και εκρηκτικά στο σπίτι.
Αλλά τώρα που έχω (ενδεχομένως) καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό, ελπίζω ότι θα είναι πιο εύκολο να το διορθώσω.
Μου εύχομαι καλή τύχη.
Πηγή: https://www.scarymommy.com/parenting/help-my-kid-is-a-demon-at-home-an-angel-at-school
Διαβάστε επίσης:
Πολυφαρμακία: Η χρήση πολλαπλών φαρμάκων ή περισσότερων απ’ ότι είναι ιατρικώς απαραίτητα
Τι μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση: Ο εφιάλτης κάθε εγκύου