Βλεμματική επαφή: Πώς μπορούμε να πούμε στο παιδί «κοίταξέ με» χωρίς να γίνουμε κουραστικοί

Η βλεμματική επαφή είναι από τις πρώτες αλλά και πιο σημαντικές δεξιότητες που επιδιώκει να αναπτύξει ένας άνθρωπος από την βρεφική κιόλας ηλικία ώστε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του.

Πως μπορούμε άραγε να το επιδιώξουμε με φυσικούς τρόπους και χωρίς συνεχή λεκτική παρότρυνση «δες με», «κοίτα με», «μιλώ» κ. α. όπου μπορεί και να κουράσουν το παιδί.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η λογοπαθολόγος/λογοθεραπεύτρια, Άντρη Χαραλάμπους, αρχικά να τονίσουμε πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος που ζητάμε κάτι από το παιδί για να κάνει.

Σχετικά άρθρα: Γιατί το παιδί ανεβαίνει ανάποδα στην τσουλήθρα; Η ειδικός απαντά

Εάν δεν χρησιμοποιούμε ποικίλους τρόπους τότε το πιο πιθανό είναι να κουραστεί το παιδί και ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η βλεμματική επαφή που έχουμε ως κύριο στόχο.

Η ειδικός προτείνει μερικούς πολύ όμορφους και χρήσιμους τρόπους για την ενίσχυση της βλεμματικής επαφής:

1. Κάντε σαπουνόφουσκες. Τα παιδιά λατρεύουν τις σαπουνόφουσκες. Το παιδί με αυτό το κόλπο ακολουθεί τη φορά της φούσκας μέχρι να φτάσει στο πάτωμα. Όταν ολοκληρωθεί αυτό τότε αναμένει κι΄άλλες φούσκες και θα σας κοιτάξει για να του κάνετε.

2. Παίξτε παιχνίδια με ήχους, π.χ. κούκου, ητά, τσα κ.α., χρησιμοποιώντας τα χέρια σας για να κρύψετε το πρόσωπο σας. Όταν το παιδί γυρίσει το βλέμμα του προς το μέρος σας, μετακινήστε τα χέρια σας με μία προσφώνηση έκπληξης, π.χ. τσα, μπου, ητά, κούκου

3. Όταν σας ζητάει κάτι, προτιμήστε να σας κοιτάξει και μετά να του το δώσετε. Αν το δώσετε επειδή κατανοείται σαν γονιός την ανάγκη του είτε αυτή είναι νερό, είτε ένα παιχνίδι τότε δεν θα έχετε την απαιτούμενη προσοχή και βλεμματική επαφή που επιθυμείτε από αυτό.

4. Τοποθετήστε στο πρόσωπό σας κάτι έντονο όπως ένα κραγιόν ή ένα αυτοκόλλητο στη μύτη σας ώστε το παιδί να έχει την απαιτούμενη βλεμματική επαφή που επιθυμείτε

5. Μετά την ολοκλήρωση του μπάνιου ή όταν είναι ξαπλωμένο το παιδί, ξεκινήστε να το γαργαλάτε. Αυτό κάνει το παιδί να σας κοιτάξει ακόμη και την ώρα που θα σταματήσετε για να σας δείξει ότι θέλει να συνεχίσετε.

6. Όταν παίζετε με τη μπάλα, αντί να την κυλάτε, μπορείτε να τη ρίχνετε ή να την κρατάτε κοντά στο στήθος ώστε να έχετε τη βλεμματική επαφή που επιθυμείτε και μετά να ρίξετε τη μπάλα προς το μέρος του παιδιού.

Χαραλάμπους Άντρη – Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια